Šport
3 ogledov

Po rumeni majici še zlata?

Na Dirki po Franciji bo zmago branil Carlos Sastre.
1/40
Žurnal24 main
Letošnja Dirka po Franciji je na sam kolesarski vrh izstrelila novega junaka. To je zmagovalec Carlos Sastre, ki si je pri 33 letih privozil prvo zmago na eni izmed tritedenskih dirk.
 

Brez pogodbe

Carlosu Sastreju po tej sezoni poteče pogodba, saj je z moštvom CSC (še) ni podaljšal.

Zmagovalec v nedeljo končane Dirke po Franciji si zagotovo zasluži, da ga nekoliko podrobneje predstavimo. Carlos Sastre si je tokrat povsem zasluženo privozil prvo zmago v skupnem seštevku na eni izmed tritedenskih kolesarskih preizkušenj. Španec je v kolesarstvu večinoma opravljal vloge pomočnika ostalim, tako da je do izraza prišel šele v zadnjih letih, ko se je preselil v moštvo CSC in ko sta iz te ekipe odšla najprej Tyler Hamilton , pozneje pa še Ivan Basso .

Učil se je od najboljših
Carlos Sastre Candil
se je rodil 22. aprila 1975, že po njegovi postavi pa je jasno, da so mu na kožo pisani težki vzponi, saj v višino meri zgolj 170 centimetrov, težak pa je samo 61 kilogramov. Svojo profesionalno kariero je začel pred 11 leti, ko ga je pod svoje okrilje vzel takrat zelo spoštovan športni direktor Manolo Saiz , ki je vodil moštvo Once . Tu je Sastre preživel kar pet let, vendar je v tem obdobju opravljal predvsem vlogo pomočnika kolesarjem, kot so bil Abraham Olano , Laurent Jalabert in Joseba Beloki . Kot je pozneje priznal sam, se je prav z njihovo pomočjo veliko naučil.


Tako se je Sastre veselil prve etapne zmage na Dirki po Franciji. © AFP

 
Vseeno je leta 2000 na Dirki po Španiji osvojil osmo mesto in na koncu oblekel tudi majico najboljšega na gorskih ciljih. Že naslednje leto je nastopil tudi na francoskem Touru, ki ga je končal na 20. mestu. Pogumne vožnje so mu prinesle tudi novo pogodbo. Prestopil je k danskemu moštvu CSC , ki ga še zdaj vodi izkušeni Bjarne Riis ; ta mu je obljubil nekoliko vidnejšo vlogo na dirkah.

To priložnost je Sastre seveda izkoristil in še istega leta je bil na Touru deseti. Leta 2003 je napredoval še za eno mesto, dobil pa je tudi prvo etapo na največji etapni dirki. Zmage se je veselil tako, da si je v čast svoje hčerke v usta vtaknil otroško dudo. Sledilo je leto, ko je iz CSC odšel Tyler Hamilton, prišel pa je Ivan Basso. Skupaj z Italijanom sta tudi s pomočjo vetrovnika na vsak način poskušala izboljšati vožnjo na čas in ta trud se jima je obrestoval.

Tour je Sastre končal na osmem mestu, na domači Vuelti pa je bil dve mesti boljši. Pozneje se je moral spet sprijazniti z vlogo pomočnika, tokrat Ivanu Bassu, tako da naslednje leto na Touru ni dosegel vidnejše uvrstitve, njegov kapetan pa je vseskozi vozil z najboljšimi, dobil etapo in v skupnem seštevku zasedel tretje mesto. Sastre se je oddolžil z drugim mestom na Vuelti. Zaostal je zgolj za Denisom Menčovom , ki je zmagal za zeleno mizo, saj so šele po dirki zaradi jemanja nedovoljenega eritropoetina izključili Roberta Herasa .

 
 

Tudi Evans ni bil tako dober kot lani. Naslednje leto bo Contador spet napadal rumeno majico.

Johan Bruyneel

 
Vse tri dirke v eni sezoni
Leta 2006 je bil Sastre povsem na voljo Bassu, zato se je kot njegov pomočnik udeležil tudi italijanskega Gira . Španec je dirko končal na 43. mestu, Basso pa na prvem. Sledil je Tour, tik pred začetkom pa je prišlo do zloglasne dopinške afere Operacion Puerto , ki je s seznama nastopajočih odpihnila kar nekaj imen vrhunskih kolesarjev, med drugim tudi Bassa.

Sastre je nenadoma spet dobil proste roke in največjo tritedensko dirko po diskvalifikaciji Floyda Landisa končal na tretjem mestu. Na istem mestu pa je končal tudi Vuelto. S tem je postal eden izmed redkih kolesarjev, ki je v istem letu nastopil na vseh treh največjih dirkah in jih tudi končal. Po številnih dopinških škandalih je v CSC Sastre dokončno prevzel vlogo kapetana. Lani se je za to vlogo Riisu oddolžil na najboljši možen način. S četrtim mestom na Touru in drugim na Vuelti.

Zmaga na eni izmed tritedenskih dirk pa mu je vseeno še vedno manjkala. In ta je prišla letos, čeprav praktično vse do začetka julija v celotni sezoni ni pokazal popolnoma nič. Kot je najbrž že vsem znano, si je zmago privozil v kraljevski etapi do Alpe d'Hueza in z odlično odpeljanim zadnjim kronometrom .

Zadnji dan na Dirki po Franciji je namenjen "praznovanju". © Reuters

 
Seveda se je Španec spomnil na vse, ki so za ta dosežek zaslužni: "Ženi Piedi in otrokoma bi se rad zahvalil za vso pomoč, brez njih tega uspeha ne bi bilo. Razumejo me. Vedo, da moram veliko časa vložiti v trening, in mi pri tem po najboljših močeh pomagajo. Seveda ne smem pozabiti niti na klubske kolege pri CSC, pa tudi pri prejšnji ekipi ONCE. Brez njih me danes ne bi bilo tukaj, vsaj ne v rumeni majici."

Na Vuelti težko pričakovani dvoboj
Zdaj ga čaka Vuelta in Sastre je že razkril, da jo že težko pričakuje: "Še olimpijske igre, potem pa Vuelta, kjer komaj čakam, da se srečam z Albertom Contadorjem." Prav to bo priložnost, da svojemu sonarodnjaku pokaže, da se lahko kosa tudi z njim, saj mnogi namigujejo, da bi bil Tour povsem drugačen, če bi na njem nastopili tudi kolesarji Astane in z njimi lanski zmagovalec Contador.

 

Preberite še ...

Ricco priznal
Valjavec: Psihični stres je najhujši
Večno drugi, a najbolj priljubljen
Merckx: Nedosegljivi kanibal

"Contador je boljši od teh, ki so se letos borili za zmago. Zmagal pa je kolesar, ki je imel ob sebi najmočnejše pomočnike. Tudi Evans ni bil tako dober kot lani, Menčov pa je storil preveč napak, ki so ga drago stale. Naslednje leto bo Contador spet napadal rumeno majico. Seveda, če bomo tam lahko nastopili," je dejal eden od vodilnih mož Astane Johan Bruyneel .

Oba kolesarja bosta najprej na OI v Pekingu branila barve svoje države, težko pričakovana Vuelta pa se bo začela 1. septembra, kjer bodo Španci poskušali osvojiti še tretjo največjo etapno dirko v tem letu. Res neverjeten dosežek, prav po zaslugi obeh omenjenih kolesarjev. Je Sastre po rumeni majici v Parizu sposoben obleči tudi zlato majico v Madridu ?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.