Šport
12208 ogledov

Po takšni drami je padla odločitev o potniku na OI

Alex Dušebajev Profimedia
Slovenija je svojo usodo izvedela šele po pravi drami.

Slovenski rokometaši so na svoji zadnji tekmi kvalifikacijskega turnirja premagali Bahrajn, vendar si s tem še niso zagotovili vozovnice za olimpijske igre v Parizu. Izbranci Uroša Zormana so namreč morali počakati še na razplet dvoboja med Španijo in Brazilijo. V primeru uspeha prve bi se Slovenija uvrstila na OI, v primeru brazilske zmage pa bi poleti slovenska reprezentanca ostala doma.

Obračun med precej neobrenjenimi Španci, ki bi jim olimpijske igre odnesel le poraz z 19 ali več zadetki, in Brazilci je bil nato vseskozi izenačen. Ob polčasu je bilo 14:14.

V drugem polčasu so gostitelji tudrnirja sicer že povedli s petimi goli razliike, a se Južnoameričani niso vdali, v 59. minuti pa je bil na semaforju izpisan izid 26:26. A nato so tudi na veselje Slovencev dvakrat zadeli gostitelji, Brazilija pa žoge ni  več uspela spraviti v mrežo tekmeca. Dvoboj se je tako končal z 28:26.

V dvorani se je tako lahko začelo slavje domačinov in tudi slovenske reprezentance, ki je proti koncu tekme v polni zasedbi prišla v dvorano in pospremila zaključek dvoboja s tribune.

"Slovenija gre na olimpijske igre. To so najlepši trenutki, lahko bi bilo pa najtežji kariere," je živčno vojno spremljanja odločilne tekme povzel slovenski kapetan Jure Dolenec. Ta je bil na tekmi proti Bahrajnu tokrat v postavi, a zaradi poškodbe gležnja s prve tekme ni stopil na igrišče.

"Mislim, da smo si to mesto na olimpijadi zaslužili, konec koncev z 10. mestom na svetovnem prvenstvu, pa šestim na evropskem prvenstvu, tudi z dvema zmagama tukaj. Morda na tem turnirju nismo blesteli, ampak na koncu smo naredili svoj posel in hvala Špancem, da so opravili svojega in odigrali v duhu fair playa ter zmagali," je dodal Dolenec.

Slovenija se je tako četrtič uvrstila na olimpijski rokometni turnir. Pred tem je nastopila na igrah v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Riu de Janeiru 2016. S tem so rokometaši tudi reprezentanca z največ olimpijskimi nastopi v ekipnih športih v zgodovini samostojne Slovenije. Z zimskih iger imajo dva nastopa doslej hokejisti (2014 in 2018), na poletnih igrah pa so si košarkarji priigrali prvi nastop leta 2021 v Tokiu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice