Šport
14 ogledov

Po Tini v Čile še ostala dekleta

Marusa Ferk Reuters
Maruša Ferk in Vanja Brodnik sta se skupaj z mlajšimi smučarkami iz B-ekipe Ano Bucik, Ano Kobal in Katjo Horvat odpravili na priprave v Čile.

Smučarske kilometre za svetovni pokal v alpskem smučanju bo na južnoameriškem snegu pridno nabirala še četrta slovenska ekipa. Po obeh moških ekipah ter ekipi šampionke Tine Maze se v Čile v torek odpravljajo članici A-ekipe Maruša Ferk in Vanja Brodnik skupaj z mlajšimi smučarkami iz B-ekipe Ano Bucik, Ano Kobal in Katjo Horvat.

Alpske smučarke bodo trenirale v La Parvi, kjer je od začetka avgusta že šest članov moške ekipe za hitre discipline. Dekleta bodo v Čilu trenirala pod vodstvom novega trenerja ženske ekipe za hitre discipline Andreja Možine, ki je bil lani v Čilu skupaj s člani moške ekipe za hitre discipline kot pomočnik avstrijskega trenerskega strokovnjaka Burkharda Schafferja. Dobre snežne pogoje za trening nameravajo v celoti izkoristiti tako za testiranje novih smuči, poudarek bo na treningu smuka in superveleslaloma, nameravajo pa se posvetiti tudi slalomu, saj bi želel trener dvigniti raven nastopov tudi v kombinaciji.

Po lanski sezoni, ki se ji ni izšla po načrtih, si preboja v novi sezoni želi Ferkova. Smučarka z Blejske Dobrave je v minuli sezoni edina ob Tini Maze tekmovala v vseh disciplinah, vendar pa želenega preboja med najboljših 15 ni bilo. Ferkova želi narediti velik napredek v tehničnih disciplinah, zlasti v slalomu. Da pa se bo ta načrt izšel, si bo morala startno številko že na začetku sezone popraviti z vrhunskimi nastopi na tekmah nižjega ranga. Smučarke, tako kot smučarji pred njimi, so za pot v Južno Ameriko iz lastnega žepa morale kriti dva tisoč evrov. Ferkovi, ki je za razliko od mlajših treh smučark v Čilu že vadila, denarnega vložka ni žal, saj gre za naložbo. Upa, da si ji bo obrestovala.

Prvi mož smučarske stroke Vlado Makuc je zadovoljen z napredkom v primerjavi z lani: "Vsem težavam navkljub smo letos uspeli v prvem delu pripravljalnega obdobja ponuditi tekmovalcem in tekmovalkam dobre pogoje za trening. Veliko več časa smo takoj po koncu minule sezone namenili kondicijski pripravi, kar se že odraža pri pripravah na snegu. Izračunali smo, da bo, če ne upoštevamo ekipe Tine Maze, v Južni Ameriki opravljenih prek 56 dni treninga, kar je v primerjavi s prejšnjimi sezonami kar velik preskok v kakovosti in številu dni. Mislim, da je to tista prava stvar. Kot strokovni vodja ocenjujem, da moramo, če želimo biti konkurenčni, trenirati na enak način, če ne boljše, kot ekipe drugih držav, da jih dohitimo oziroma prehitimo."

Po nenadnem in nepreklicnem odstopu Jureta Koširja z mesta predsednika alpskega zbora se je v torek sestal alpski odbor, ki je odprl debato o novem predsedniku, vendar pa kandidatov za to mesto še ni našel. Niso se mogli izogniti še enemu žgočemu vprašanju, ko bo 27 smučarskih reprezentantov letos za priprave moralo prispevati vsak po pet tisoč evrov. Nova direktorica zveze Barbara Kürner Čad se je o tej temi pogovarjala tudi s predstavniki klubov, ki so naklonjeni možnosti, da bi svojim tekmovalcem pomagali pri kritju tega prispevka.

"Vse bolj kaže, da do skrajne možnosti, ko bi bili prisiljeni krčiti ekipe, ne bo prišlo. Od nekaterih, zlasti bogatejših klubov, smo že dobili trdna zagotovila, da so pripravljeni poravnati ta znesek za reprezentante. Problem so revnejši, ki teh možnosti nimajo, in se bodo morali posluževati različnih metod za trženje reprezentanta. Z direktorico se pogovarjamo o tem, kako znotraj zveze priskočiti na pomoč tekmovalcem, ki ne morejo zagotoviti teh sredstev. Smučarski klub Triglav Kranj pa je celo predlagal ustanovitev fundacije nekdanjih smučarjev, ki bi pomagala tekmovalcem pri nižanju vsote za prispevek," je o tem vprašanju povedal predsednik strokovnega sveta Makuc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.