Šport
6079 ogledov

Noro, vrhunski šahist bo po novem igral za Slovenijo

Vladimir Fedosejev Profimedia
Slovenska šahovska zveza bo dobila izjemno okrepitev. Potem ko je Vladimir Fedosejev ob ruski invaziji na Ukrajino zavrnil igranje za rusko reprezentanco, bo zdaj del slovenske.

Šahovski portal Chess.com poroča, da je bil prestop iz ruske v slovensko reprezentanco zaključen včeraj. Slovenska šahovska reprezentanca je tako zdaj bogatejša za 28-letnika z nazivom velemojster (trenutni rating Fedosejeva je 2676, takšnega pa v Sloveniji nima nihče. Trenutno je Fedosejev 60. igralec sveta, ob njegovem profilu na spletni strani Mednarodne šahovske zveze pa že "plapola" slovenska zastava.

Kot navaja priljubljeni šahovski portal Chess.com, je Fedosejev (na sliki zgoraj levo) z vzdevkom "Bigfish" prenehal z igranjem za Rusijo ob ruski invaziji na Ukrajino v začetku lanskega leta, tedaj se je odločil, da bo igral za zastavo mednarodne šahovske zveze (FIDE). Najprej se je preselil v Španijo, natančneje v Valencio, leta 2022 pa je za Chess.com dejal: "Res ne želim več zastopati Rusije. Niti enkrat več." Kot so še pojasnili pri omenjenem mediju, ima Fedosejev še vedno prebivališče v Španiji, toda obenem tudi v Sloveniji, v kateri si v prihodnje želi preživeti še bistveno več časa. Fedosejev bo za Slovenijo nastopil že na prihajajočem svetovnem pokalu v Bakuju, ki se začne 30. julija. 

"Zdaj resnično upam, da mi ne bo več treba spreminjati reprezentance. Gre praktično za življenjsko odločitev in moji nameni igranja za Slovenijo še vrsto let so resni, zagotovo," je še dodal ruski velemojster. Zamenjava reprezentance za evropsko naj bi sicer ruske šahiste – v zadnjem času je bilo kar precej takšnih, ki so zamenjali zastavo – stala okoli 30.000 evrov, a zaradi spremenjenih pravil FIDE za prestope ruskim športnikom do 31. avgusta 2023 ni treba plačati.

"Drži, velemojster Vladimir Fedosejev uspešno zaključil prestop na slovensko rating listo in bo od zdaj naprej zastopal Slovenijo na mednarodnih šahovskih turnirjih. Pridobitev Vladimirja Fedosejeva pomeni velik korak naprej za slovensko šahovsko reprezentanco. Z ratingom 2676 se uvršča med najboljše šahiste (v svoji karieri je presegel rating 2700), njegovo sodelovanje bo okrepilo našo ekipo in dvignilo raven tekmovanj na domačem ter mednarodnem nivoju. Njegove izkušnje in bodo zagotovo pozitivno vplivale na razvoj šaha v Sloveniji in dvignile ambicije naše reprezentance," so posebej za nas potrdili na Šahovski zvezi Slovenije. 

"Veseli nas, da je Slovenija postala Fedoseeva nova šahovska domovina, barve naše zastave bo pa zastopal že na svetovnem pokalu, ki se v nedeljo začne v Bakuju," so še dodali. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:04 28.julij 2023.

    Dobro za nas, zanj pa verjetno tudi, saj Rusija ni ravno država v kateri bi en normalen človek želel živeti.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 13:49 28.julij 2023.

    Sam ne odobravam tujcev v reprezentanci, čeprav nam je pri košarki "Tonček" Randolph takrat prav prišel...