Šport
48 ogledov

Po zastrupitvi s hrano najtežji izpit

Slovenija - Srbija Aleš Oblak
Pred slovenskimi odbojkarji je vrhunec letošnjega udejstvovanja v svetovni ligi.

Odbojkarska reprezentanca Slovenije, ki je redni del tekmovanja v drugem kakovostnem razredu svetovne lige končala na prvem mestu, bo v v soboto v prvem polfinalnem obračunu zaključnega turnirja v avstralskem Gold Coastu igrala z Nizozemsko. Tekma bo na sporedu ob 9.10, v drugem polfinalu se bosta pomerili Avstralija in Japonska.

Odbojkarji Slovenije, ki so v rednem delu izgubili le eno tekmo, proti Japonski, so v Avstralijo prišli že v torek. Prve treninge so namenili regeneraciji, nekaj časa pa tudi počitku, saj se je kar nekaj igralcev na turnirju v Egiptu zastrupilo s hrano.

"Zdravstveno stanje je zdaj bolj ali manj dobro, le da nekateri fantje še čutijo posledice zastrupitve s hrano v Egiptu. Na srečo je naša zdravstvena služba naredila vse, da se je stanje hitro popravilo. V Avstraliji je vse drugače, precej nam je lepše in igralci so spet nasmejani. A da bi prišli do rezultata, ki ga želimo, bomo morali biti tako telesno kot psihično na najvišji možni ravni. Na zaključnem turnirju igrajo le najboljše ekipe in mi jih moramo premagati," je dejal Slobodan Kovač, selektor slovenske reprezentance.

Tudi po besedah Mitje Gasparinija je vzdušje v slovenskem taboru dobro. "Vzdušje je boljše kot na ostalih turnirjih, še zlasti to velja za Egipt, kjer so bile razmere skoraj katastrofalne. Tukaj v Avstraliji imamo vse, kar potrebujemo, tako da smo zelo zadovoljni s pogoji in lahko razmišljamo le o odločilnih tekmah. Prvi korak je bila uvrstitev na zaključni turnir in to smo opravili z odliko. Zdaj pa nas čaka še težji del, priti do želene končne zmage. Pripravljamo se enako kot na vsako tekmo, s treningom, video analizami in vso drugo pripravo, ki sodi zraven. Občutek, ker igraš pomembnejšo tekmo, torej polfinale in finale, je resda malo drugačen, a kar nekaj takšnih tekem smo v klubu in v reprezentanci že odigrali, tako da smo na take vrste pritisk nekako že vajeni," je dejal najstarejši igralec slovenske izbrane vrste, ki bo v ponedeljek dopolnil 33 let.

Nizozemci želijo na pota stare slave

V preteklosti so se odbojkarji Slovenije in Nizozemske že velikokrat pomerili med sabo. Nekajkrat v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, trikrat pa tudi na evropskem prvenstvu. Dvakrat so bili boljši Nizozemci, predlani v Varni so v četrtfinalu slavili slovenski odbojkarji. Veliko več izkušenj s tekmami v svetovni ligi ima Nizozemska, za katero bo sobotna tekma s Slovenijo 300. v svetovni ligi. Pred njo so po število nastopov le Brazilija (441), Italija (424), Rusija (404) in Kuba (374), leta 1996 pa so v tem tekmovanju tudi zmagali. Tega leta so v Atlanti osvojili tudi zlato olimpijsko kolajno. V letošnji svetovni ligi je bila Nizozemska s sedmimi zmagami in dvema porazoma po rednem delu tekmovanja le za Slovenijo.

"Stik z dvorano smo dobili in se nanjo že navadili, tako da s tem ne bomo imeli težav. Za nami je sicer res dolga pot iz Egipta, a smo se že dokaj dobro spočili. Moramo se maksimalno osredotočiti na prihajajoče treninge in tekme, tako da bomo lahko izpolnili cilj, ki smo si ga zadali na začetku lige. Ekipi, s katerima se letos še nismo srečali, igrata nekoliko drugačno odbojko, ampak to ničesar ne spremeni. Na tekmi se moramo pripraviti tako, kot smo se na vse dosedanje. Najprej nas čakajo Nizozemci, proti katerim bo pomembno, da bomo igrali kot ekipa, našli pravo energijo in odigrali tako, kot se bomo dogovorili na video analizi," pa je o dvoboju z Nizozemci spregovoril Jan Kozamernik, ki na turnirju v Kairu zaradi poškodbe prsta ni mogel igrati.

V Avstraliji zaključnemu turnirju drugega kakovostnega razreda svetovne lige namenjajo veliko pozornosti. Mathieu Meriaux, direktor avstralske odbojkarske zveze, ga ima celo za največji športni dogodek po olimpijskih igrah v Sydneyju. "Vsak ljubitelj športa bi moral ob omembi dejstva, da pri nas gostimo ekipe takega formata, kot so Slovenija, Nizozemska in Japonska, dobiti kurjo polt. Poleg tega smo na naše fante, ki so se v svetovni ligi letos zares izkazali, zelo ponosni. Pod vodstvom selektorja Marka Lebedewa in kapetana Paula Carrolla igrajo na visoki ravni, večja je tudi njihova samozavest, tako da imamo visoka pričakovanja. Bo pa lahko prav podpora s tribun na tem turnirju odločilen dejavnik," je dejal Meriaux.

Spored zaključnega turnirja svetovne lige:

Sobota, 24. junij:
09.10 Slovenija - Nizozemska
11.40 Avstralija - Japonska

Nedelja, 25. junij:
05.40 tekma za tretje mesto
08.10 tekma za prvo mesto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.