Šport
16 ogledov

Podmežakla slavi Sixsmitha: derbi Jesenicam

Ropret Peter Šachl Olsson Tilia Olimpija Acroni Jesenice
1/28
Anže Petkovšek
Obubožani hokejisti Acronija Jesenic so po pravi drami dobili 443. derbi proti Tilii Olimpiji (6:5). Redni del se je končal s 4:4, v podaljšku so zmaji zapravili nekaj izjemnih priložnosti za zmagoviti gol, na koncu pa je po izvajanju kazenskih strelov jeseniški junak postal James Sixsmith, ki je kar dvakrat premagal ljubljanskega vratarja Jeana Philipea Lamoureuxa.

Če bi v slovenskem hokejskem prostoru stvari potekale povsem običajno in mirno, bi se ljubitelji tega športa najbrž spraševali, kaj je narobe. Tudi pred drugim letošnjim derbijem ni šlo povsem brez zapletov. Tokrat za razliko od finala lanske domače sezone zanje niso bile krive težave z dovoljenji za dvorano Podmežakla, temveč grožnja s stavko domačih hokejistov. Ti so dan pred tekmo sporočili, da če jim klub ne poravna zaostalih finančnih obveznosti, tekme morda ne bodo odigrali. Na dan dvoboja so se igralci in vodstvo kluba le dogovorili in ob predvideni uri so bili na ledu vsi igralci obeh ekip.

Tekmovalna popotnica je bila sicer na strani Tilie Olimpije, ki so bili pred tekmo na visokem tretjem mestu lestvice, Jeseničani pa so se pomaknili z zadnjega mesta s prvo zmago v gosteh pri Sapi. V uvodnih minutah so bili nevarnejši Ljubljančani, domači vratar Michal Fikrt pa je moral posredovati ob strelih Johna Hughesa, Justina Taylorja in Jamieja Fraserja. Pri Jeseničanih je bil najbolj aktiven Lukaš Hvila, ob dveh njegovih strelih je prvič na tekmi posredoval tudi vratar zeleno-belih Jean Phillipe Lamoureux. Pet minut pred koncem pa so imeli Jeseničani prvič na tekmi igralca in nato 45 sekund še dva več na ledu. Te prednosti sicer niso izkoristili, zato pa je Johan Björk, ko se je prvi kaznovani Ljubljančan že vrnil na led, s strelom od daleč poskrbel za vodstvo in navdušenje na tribunah. Ob koncu tretjine je bil blizu izenačenju Taylor, svoje prve prednosti 5-4 pa gostje niso izkoristili.

Zato pa so bili zmaji natančnejši pet minut pozneje, ko so imeli spet igralca več. Podajo Petra Šachla pred vrata je v zadetek spremenil Anže Ropret. Izenačujoči zadetek je spodbudil goste, ki so pritisnili, sad takšne igre pa je bil nov gol v 29. minuti, ko je branilec Sergej Smirnov z močnim strelom od daleč presenetil Fikrta. Hvila je nato nevarno zapretil Lamoureuxu, domači pa so zatem pred svojimi vrati pustili preveč prostora in Šachl je sredi tekme dosegel še tretji gol Olimpije. A je bil odgovor železarjev hiter, že dve minuti pozneje je Anže Kuralt z leve strani od daleč matiral Lamoureuxa. Festivala golov v tej tretjini pa še ni bilo konec: domači so bili ob koncu tretjine v naletu, po nezbranosti gostujoče obrambe pa je Patrik Bergström iz neposredne bližine plošček spravil med vratnico in Lamoureuxom v mrežo ter napovedal razburljivih zadnjih 20 minut.

Tudi v zadnjem delu ni dolgo trajalo, da so gledalci videli zadetek. Domače privržence na skoraj povsem polnih tribunah Podmežakle je v 45. minuti razveselil Marcus Olsson, ki je ostal povsem sam kakšna dva metra pred golom. Toda strelci so bili v obeh moštvih zelo razpoloženi in že štiri minute pozneje je hiter prodor kapetan gostov Žiga Pance spremenil v izenačenje na 4:4. V zadnjih minutah so imeli terensko premoč sicer domači, vseeno pa so bili golu bližje gostje, a je bil Hughes v 55. minuti za las nenatančen. Za domače pa bi lahko nevarno akcijo v 58. minuti bolje izpeljala Olsson in Jaka Ankerst. V podaljšku so se domači ubranili ljubljanskih pritiskov ob igralcu več, gola pa ni bilo, tako da so o drugi točki odločali kazenski streli. Junak tekme je z dvema zadetima postal James Sixsmith in zmaga je ostala na Gorenjskem.

V naslednjem krogu bodo Ljubljančani v nedeljo v dvorani Tivoli gostili celovški KAC, Jeseničani pa bodo odšli na gostovanje v Zagreb.

Liga Ebel, 13. kolo:

Acroni Jesenice : Tilia Olimpija 5:4* (1:0, 2:3, 1:1, 0:0)
Björk (16), Kuralt (33), Bergström (37), Olsson (45); Ropret (25), Smirnov (29), Šachl (31), Ž. Pance (49)
* - po kazenskih strelih

Kazenski streli:
1. serija: Goličič (Olimpija/zgrešil); Sixsmith (Jesenice/zadel)
2. serija: Fraser (Olimpija/zgrešil); Ankerst (Jesenice/zgrešil)
3. serija: Šachl (Olimpija/zadel); Hvila (Jesenice/zgrešil)
4. serija: Sixsmith (Jesenice/zadel); E. Pance (Olimpija/zgrešil)

Linz : Znojmo 1:0* (0:0, 0:0, 0:0, 1:0)

Gradec : Medveščak 1:6 (0:0, 1:1, 0:5)

Beljak : Dunaj 4:2 (2:0, 0:2, 2:0)

SAPA : Salzburg 3:2* (0:0, 1:0, 1:2, 1:0)
* -  po podaljšku

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.