Šport
11 ogledov

Pokal Amerike bo marca 2009

Pokal Amerike bo znova zaživel spomladi prihodnje leto. Žurnal24 main
Vrhovno sodišče v New Yorku je odločilo, da bo povratni dvoboj prestižnega jadralskega pokala Amerike, najstarejšega mednarodnega športnega pokala na svetu, marca leta 2009.

Sodišče v New Yorku je namreč v ponedeljek zavrnilo pritožbo BMW Oracle Racinga iz ZDA proti švicarskemu Alinghiju, branilcu naslova. Sodnik Herman Cahn je določil, da lahko Oracle izzove posadko Alinghija v dvoboju spomladi prihodnje leto, tekmovanje pa bo verjetno znova potekalo v španski Valencii, kjer so lani Švicarji prišli do zmage. Razsodba pomeni zmago za vodstvo Alinghija, ki si je prizadevalo, da bi bilo tekmovanje spomladi 2009, ker še nima ustrezne jadrnice. Američani, ki naj bi svojo jadrnico že zgradili, pa so poskušali priti do povratnega dvoboja že oktobra letos.


Ekipa Alinghija (desno) je želela, da bi bil naslednji pokal Amerike leta 2010. © Reuters

 
Švicarska jadrnica Alinghi je 3. julija lani v sedmi regati vnovič premagala novozelandskega izzivalca, posadko Emirates Team New Zeland . Prvič so Švicarji v tem tekmovanju slavili leta 2003. Švicarji so si nato poskušali zagotoviti, da bi bil 33. pokal Amerike po letu 2010.

Ameriški izzivalec Oracle je 20. novembra lani prek svojega kluba Golden Gate Yacht Club začel sodni postopek proti Alinghiju. Jedro spora je bilo, da Američani španskemu klubu Desafio Espanol iz Valencie niso priznavali statusa prireditelja, ki ima pravico postavljati pravila vsakoletnega tekmovanja. Vodstvo Oracla je vztrajalo, da bi morali imeti tudi oni pravico odločanja o morebitnih spremembah, zato so sprožili pravni spor.

Sodnik Cahn je konec novembra lani in marca letos že odločil v prid ekipe BMW Oracle, tako da 33. regata za pokal Amerike pred obalo Valencie ne bo potekala med branilcem naslova in številnimi izzivalci, pač pa se bosta za prestižni naslov najboljšega udarila zgolj Alinghi in BMW Oracle po načinu "best of three", torej, kdor bo v treh regatah prej zbral dve zmagi. Po tej razsodbi pa se je znova zapletlo, saj Alinghi ni želel popustiti pri datumu izvedbe tekmovanja. Alinghi se je zavzemal za julij prihodnje leto, BMW Oracle pa za oktober 2008. Švicarji so ameriški ekipi očitali, da bi bili pred dirko v prednosti, če bi bilo tekmovanje že letos, saj se na dvoboj pripravljajo že od poletja 2007.

Vprašanje pa je, ali je s tem že konec spora. Zaplete se lahko pri prizorišču tekmovanja. Cahn je namreč odredil, da bo tekma lahko v Valencii ali na drugi lokaciji, ki jo bodo izbrali Švicarji, vendar morajo imeti Američani šest mesecev časa za priprave. Toda dokument "Deed of Gift", ki je nastal v 19. stoletju in je podlaga za odločitve na pokalu Amerike, prepoveduje jadranje na severni polobli med 1. novembrom in 1. majem. Zato je mogoče, da bo tudi o tem vprašanju odločalo sodišče.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.