Šport
7 ogledov

Pokal v rokah Detroita

Nicklas Lidström je četrtič osvojil Stanleyjev pokal.
1/43
Žurnal24 main
Ekipa Detroit Red Wings je s četrto zmago nad Pittsburghom končala finalno serijo za Stanleyjev pokal. V zadnji tekmi za enajsti naslov prvakov so bila Rdeča krila na gostovanju boljša s 3:2.
 

Liga NHL, finale, 6. tekma

Pittsburgh : Detroit 2:3 (2:4)*
* izid v zmagah

Rdeča krila iz Detroita so potrebovala šest tekem, da so dvignila Stanleyjev pokal, kar jim je uspelo danes ponoči. Šesto zmago so si Wingsi priborili tesno, z izidom 3:2 na gostovanju. Za nove NHL-prvake so zadeli Brian Rafalski , Valtterri Flippula in Henrik Zetterberg , za gostitelje sta bila uspešna Jevgenij Malkin in Marian Hossa . Vratar Chris Osgood je ubranil 20 strelov in je kot prvi čuvaj mreže Detroita povsem izpodrinil legendarnega Čeha Dominika Haška, ki je obsedel na klopi že po četrti tekmi prvega kroga končnice, poleg te pa je trener Mike Babcock sprejel še nekaj pogumnih odločitev, ki so sprva zelo razburile navijače Detroita.

 
 

Ponosen pa sem, ker sem postal prvi kapetan ekipe NHL, ki prihaja iz Evrope in ima čast, da je prvi dvignil pokal.

Nicklas Lidström

 
Nadzor nad srečanjem je bil praktično vseskozi v rokah gostov, saj so ti povedli z 2:0 in pozneje s 3:1 v osmi minuti zadnje tretjine. Cmok v grlu se je Wingsom nabral minuto in 27 sekund pred koncem tekme, ko so Pingvini s Hossovim zadetkom pokazali zobe in zagrozili s podaljšanjem serije. To je seveda povzročilo dramatičen konec srečanja, saj so imeli gostje igralca manj, vendar so bili na koncu gostje bolj zbrani in tekmo končali z enajstim naslovom prvakov. V ekipi Detroita prevladujejo Evropejci, med njimi je bilo v postavi finalne tekme sedem Švedov ter po en Rus , Slovak , Čeh in Finec ; skupno je bilo v ekipi 19 igralcev. Ob taki sestavi ne preseneča, da je Šved Nicklas Lidström postal prvi Evropejec, ki je kot kapetan moštva NHL dvignil Stanleyjev pokal.

Naslova prvaka NHL človek ne osvoji vsak dan. © Reuters

 
"Vso sezono govorimo o tem, kako moramo igrati, da bomo uspešni v končnici. Dobro smo igrali v rednem delu, to smo znali prenesti v zaključek sezone, na kar sem zelo ponosen. Lani nas je prizadel izpad proti Anaheimu v konferenčnem finalu, tedaj je bila zraven večina istih fantov kot danes. Ekipa se je dobro spoprijela z izzivi, ki so ji prišli naproti," je dejal kapetan novih prvakov Nicklas Lidström, ki je v svojem petem poskusu še četrtič osvojil prestižno lovoriko. Neuspešen je bil le leta 1995 , ko je prvič igral v finalu, nato pa je sodeloval v zmagovitih ekipah leta 1997 , 1998 in 2002 , ko je bil kapetan ekipe Red Wings Steve Yzerman . "Vesel sem bil vsakega uspeha doslej, tudi občutki ob slavjih so podobni. Ponosen pa sem, ker sem postal prvi kapetan ekipe NHL, ki prihaja iz Evrope in ima čast, da je prvi dvignil pokal," je menil Lindström. "Igrati odločilno tekmo za lovoriko je izjemno razburljivo. Čustveni naboj je veliko večji kot običajno, naša ekipa pa je izjemno predana cilju," je povedal trener zmagovalcev Mike Babcock .

 
 

Premagalo nas je izjemno kakovostno moštvo, ki je svoje sposobnosti kazalo tako v rednem delu sezone kot v končnici.

Michel Therrien

 
"Brez besed sem," je dejal trener Pingvinov Michel Therrien : "Težko je, saj smo bili zelo blizu. Moji igralci si zaslužijo vse spoštovanje. Premagalo nas je izjemno kakovostno moštvo, ki je svoje sposobnosti kazalo tako v rednem delu sezone kot v končnici. Proti Detroitu je bilo težko igrati, poleg tega pa niti hokejski bogovi danes niso bili na naši strani. Kljub vsemu so si Red Wingsi naslov zaslužili ," je bil pošten domači trener.

Nagrado za najkoristnejšega igralca končnice je dobil Henrik Zetterberg . Pred letošnjo sezono je na 40 tekmah končnice zadel le 15 golov , letos pa jih je zabil kar 13 , zaradi česar je skupaj s soigralcem Johanom Franznom najučinkovitejši ter skupaj s Crosbyjem s 27 točkami tudi prvi po točkah med vsemi napadalci lige, ki so zaigrali v sklepnem delu letošnje sezone v najmočnejši hokejski ligi na svetu. Moštvo Wingsov je prejelo predsednikovo nagrado za najboljše moštvo rednega dela sezone.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.