Šport
72 ogledov

Poker ni igra na srečo

(Foto: g1wallz.com) Žurnal24 main
Novozelandsko sodišče je v sodbi proti spletni poker sobi PokerStars, ki so jo oblasti obtožile promoviranje iger na sreče, razsodilo v prid Starsov.

Po mnenju sodišča poker turnirji niso igra na srečo, temveč oblika tekmovanja. S tem so le potrdili dolgoletna prizadevanja poker skupnosti, ki se že dlje časa trudi poker predstaviti kot igro veščine oziroma celo šport, a pri tem pogosto naleti na gluha ušesa.

Novozelandsko notranje ministrstvo je tožbo sprožilo pravzaprav kar proti podjetju TVWorks Limited (ki si lasti TV kanale TV3 in C4) in ne neposredno proti ponudniku storitev. Sporen naj bi bil za njih predvsem način promoviranja spletne poker sobe PokerStars.net (brezplačna stran) in turneje APPT, ki naj bi spodbujala Novozelandce k igranju iger na srečo v spletni poker sobi, ki pravzaprav nima dovoljenja za delovanje na njihovem otoku, hkrati pa naj bi z APPT turnirji tudi spodbujali igranje na srečo.

Očitno pa sodnik David J Harvey te nevarnosti ni videl, saj je kaj kmalu ovrgel celotno obtožnico in tako razsodil v prid podjetju TVWorks. Kot je povedal v svoji obrazložitvi, se je za to potezo odločil, ker po njegovem mnenju oglasi ne oglašujejo iger na srečo, prav tako pa ni jasne povezave med domeno PokerStars.com in PokerStars.net, ki se dejansko pojavlja v oglasih. Ker gre za dve povsem ločeni strani, ki imata sicer podobno ime domene, se lahko igralci sami odločijo za tisto, ki jo želijo obiskati, kot je še dodal, pa tisti, ki še niso slišali za PokerStars.com, zaradi teh oglasov, z njim tudi nikoli ne bodo imeli stika.

Vse obtožbe o tem, da so turnirji serije APPT igra na srečo, je z lepo prispodobo ovrgla že obramba, ko je dejala, da lastnik dirkalnega konja, ki na koncu za zmago svojega varovanca pobere nagrado, ne sodeluje v igrah na srečo, sodelujejo pa v njih tisti, ki stavijo na izzid tekmovanja. S to obrazložitvijo se je strinjal tudi sodnik in tako še drugič razsodil v prid obtožencem.

Pri vsem tem, pa se lahko pohvalimo, da smo imeli prste vmes tudi mi, saj je bil za svoje mnenje, kot dolgoletni strokovnjak s področja spletnega pokra in spletnega igralništva, poprošen tudi Damon Rasheed, ki je član skupine iBus Media Consultancy in tako tudi član PokerNewsove družine. Slednji je bil nad razpletom primera zelo zadovoljen in je že oznanil, da bi utegnila ta razsodba imeti velik vpliv tudi na vse podobne primere na Novi Zelandiji, v Avstraliji in celo v ZDA.

Kot posledica te razsodbe, bodo na novozelandskih TV sprejemnikih, kmalu ponovno vidni oglasi za spletne poker sobe, na čelu z reklamo za PokerStars.net.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.