Šport
28 ogledov

Poker - veščine, ne sreča

Kako bodo Economistove ugotovitve vplivale na zakon? (Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Morda se bo debata o tem, ali je poker igra sreče ali veščine, zdaj vendarle prevesila na stran slednje, saj je časnik Economist pred kratkim objavil študijo, ki je jasno odkrila, da je poker igra veščin in znanja.

Prav ta študija pa utegne biti še kako pomembna pri sprejemanju nove igralniške zakonodaje v ZDA, saj je bila zaloga gradiva na to temo, do sedaj, precej omejena. Če omenimo, da je dokument, ki je nosil največjo težo datiral v letu 1910, potem je jasno, da v zadnjih praktično 100 letih, na tem področju ni prišlo do preboja. No vsaj do letos ne, saj sta pred meseci svoje glave staknila 2 ekonomista - Steve Levitt, avtor knjige Odštekonomija in Thomas Miles, profesor z Univerze v Chicagu ter ustvarila študijo v kateri sta se ukvarjala prav s problemom ali v pokru igra večjo vlogo sreča ali znanje.

Pri raziskovanju tega vprašanja sta se Levitt in Miles osredotočila na dogajanje Glavnih turnirjev WSOP leta 2009 in leta 2010, pri čemer sta igralce razdelila v 2 skupini – tiste vešče igre in vse ostale. Po analizi vseh podatkov, pa sta prišla do zanimivih zaključkov, saj so igralci, ki so spadali v prvo skupino, v povprečju vknjižili donos v vrednosti 30,5%, medtem ko so igralci iz druge skupine v povprečju izgubili 15,6%.

S to metodo, ki jo med drugim uporabljajo tudi za ocenjevanje sposobnosti upraviteljev različnih finančnih skladov, pa sta ekonomista dokazala, da v pokru veščina in znanje res igrata pomembno vlogo, saj igralcu na dolgi rok prinašata določene uspehe, medtem ko zanašanje zgolj na srečo, na dolgi rok ne prinaša rezultatov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.