Šport
112 ogledov

Polanc prvi slovenski up

Dirka po Sloveniji Saša Despot
Z lansko zmago Estonca Reina Taaramäeja na kolesarski dirki po Sloveniji so tuji tekmovalci proti domačinom povedli z 12:11. Zadnjo slovensko zmago je vpisal Primož Roglič, ki je leta 2015 še v dresu Adrie Mobila ugnal vse tekmece. Izid v zmagah bo letos skušal izenačiti Jan Polanc, ki upa, da je zadržal vrhunsko pripravljenost z dirke po Italiji.

Med slovenskimi kolesarji so v 23 izvedbah dirke po Sloveniji skupno zmago slavili Boris Premužič, Valter Bonča, Branko Filip, Martin Derganc, Tomaž Nose, Janez Brajkovič in Primož Roglič, ki so na dirki zmagali po enkrat, ter Mitja Mahorič in Jure Golčer po dvakrat.

Slovenske etapne zmage so dosegli sedemkrat Boštjan Mervar, sledita Robert Pintarič in Borut Božič s po štirimi, Nose s po tremi zmagami, po dvakrat so slavili Marko Kump, Andrej Hauptman, Dean Podgornik, Mahorič, Grega Bole in Golčer. Po enkrat so se zmage veselili Aldo Ino Ilešič, Premužič, Filip, Gorazd Štangelj, Igor Kranjec, Jure Zrimšek, Kristijan Koren, Leon Makarovič, Marko Žepič, Martin Hvastija, Milan Eržen, Robert Vrečer, Uroš Murn, Bonča, Zoran Klemenčič in Roglič.

Statistično je Slovenija tako daleč najuspešnejša država na slovenski pentlji. Ima 11 skupnih zmag ter 48 etapnih, te je doseglo 26 kolesarjev. Slovenski tekmovalci so bili najboljši tudi v edinem ekipnem kronometru leta 1993. Na drugem mestu je Italija s tremi skupnimi zmagami in 40 etapnimi.

Slovenci na etapno zmago čakajo od leta 2015, ko je najprej v tretji etapi vse tekmece za seboj pustil Roglič, dan kasneje pa je v Novem mestu prepričljivo slavil Kump. Priložnosti za izboljšanje omenjenih statistik bo letos precej, saj bo 12. skupno slovensko zmago lovil slovenski junak letošnjega Gira Jan Polanc, v ostalih treh etapah, ko bi lahko prišlo do sprintov, pa bodo svoje priložnosti iskali najhitrejši kolesarji, lahko pa kdo preseneti s kakšnim pobegom.

Jan Polanc, zmaga Giro | Avtor: EPA EPA

"Zelo lep občutek, predvsem zame kot domačina, je voziti dirko po Sloveniji. Naša ekipa, prej Lampre, zdaj UAE, je vedno z veseljem prišla na dirko. V ekipi imajo lepe spomine na to dirko. Skušali jo bomo odpeljati po najboljših močeh. Kako bo, bomo videli. Vemo, da pridejo na dirko dobri kolesarji svetovnega kolesarstva. Zagotovo ne bo lahko," meni 25-letni Polanc. Ta bo svojo priložnost iskal predvsem v tretji etapi na Roglo, ki bo najverjetneje določila tudi končni vrstni red. 

Da se je dobro regeneriral po tritedenskem kolesarjenju po Italiji, je dokazal v petek na državnem prvenstvu v vožnji na čas, ko je z izvrstnim časom osvojil naslov. "Prve tri dni po koncu sem šel nekajkrat na kolo. Po treh tednih napora ni najbolje, da kar prekineš. Čutila se je utrujenost. Dva dni sem več ali manj spal doma na kavču, enostavno me je zmanjkalo. Ampak zdaj je bolje," je dobro razpoložen Polanc, leta 2013 drugi v skupnem seštevku slovenskega kroga.

Kolesar iz Britofa pri Kranju bo imel v boju za končno zmago najresnejšega tekmeca v Poljaku Rafalu Majki, bronastem z lanskih olimpijskih iger v Riu in najboljšem hribolazcu lanske dirke po Franciji, italijanskem veteranu Damianu Cunegu, zmagovalcu dirke po Italiji leta 2004 ter trikratnem prvaku dirke po Lombardiji, lani drugouvrščenem na slovenski dirki Avstralcu Jacku Haigu ...

Zanimivi bodo tudi sprinterski obračuni, med Slovenci ima svoje načrte brez dvoma Luka Mezgec, od tujcev pa nekdanji svetovni prvak Britanec Mark Cavendish, Irec Sam Bennett, Italijana Sonny Colbrelli in Andrea Guardini ...

"Načrt v ekipi je, jaz sprintam. Sprinterski vlak je dober, imamo dosti hitrih kolesarjev, dva sta za klance. Cilj je etapna zmaga, toda konkurenca je res dobra. Mislim, da bo dirka bolj bolj zaprta, kar se tiče pobegov, če bodo velike ekipe tako hotele. Pričakujem tri sprinte. Trasa je solidna. Pet let že nisem nastopil na domači dirki. Veselim se že. Upam, da sem se dobro regeneriral po dirki po Italiji. Nisem ravno v formi z Gira, nemogoče jo je držati toliko časa. Dobro se počutim. V sprintu se mora marsikaj poklopiti, da dosežeš dober rezultat. Verjamem, da sem hiter v sprintu," napoveduje Mezgec, ki v prej omenjeni četverici vidi najmočnejše sprinterje, ki bodo obračali pedala na dirki po Sloveniji.
Luka Mezgec | Avtor: twitter Orica GreenEdge twitter Orica GreenEdge
 

Lani je eno od majic osvojil Jan Tratnik, ko je še v dresu avstrijskega Amplatza prikolesaril do majice najboljšega hribolazca. Leto prej je rumeno majico - letos bo skupno vodilni nosil zeleno - domov odnesel Roglič, belo za najboljšega mladega kolesarja pa Domen Novak. Na majico najboljšega po točkah pa Slovenija čaka že od leta 2012, takrat jo je osvojil Kristijan Koren.

Etape:

1. etapa - 15. junij: Koper - Kočevje (159,4 km)
2. etapa - 16. junij: Ljubljana - Ljubljana (169,9 km)
3. etapa - 17. junij: Celje - Rogla (167,7 km)
4. etapa - 18. junij: Rogaška slatina - Novo mesto (160 km)

Ekipe:
  • svetovne serije: Bora-Hansgrohe, Orica-Scott, Dimension Data, UAE Emirates, 
    Bahrain-Merida
  • prokontinentalne ekipe: Androni Giocattoli, Gaszprom RusVelo, Wilier Triestina, 
    Bardiani-CSF
  • kontinentalne ekipe: Adria Mobil, Rog Ljubljana, Meridiana Kamen, Synergy Baku, 
    Tirol, Torku Sekerspor, Elkov, Sangemini, Amplatz-BMC
  • nacionalna ekipa: Slovenija
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.