Šport
62 ogledov

Policisti: Dobrodošli v peklu!

policija rio de janeiro EPA
Do slovesnega odprtja poletnih olimpijskih iger je še le 34 dni iz Ria de Janeira pa prihajajo nič kaj razveseljujoče vesti.

Obupani policisti in gasilci, nezadovoljni zaradi zamud oziroma izostankov plač, so proti zveznim oblastem, potopljenim v politično krizo ter soočenim z ohladitvijo nekoč enega najhitreje rastočih gospodarstev na svetu, pripravili sila domiseln protest. Oblečeni v črno so aktivisti nevzdržno stanje izrazili s transparentom, s katerim so na mednarodnem letališču Galeao pričakali šokirane potnike. Med na svoje svojce čakajočimi sorodniki ter taksisti, ki so z napisanimi priimki čakali potnike, je bilo opaziti tudi skupino protestnikov s transparentom z zloveščim sporočilom v angleščini: Dobrodošli v peklu.

''Tukaj ne boste varni''

V portugalščini in angleščini so nato še dodali, da policisti in gasilci za opravljeno delo ne dobijo plačila, zato želijo posvariti vsakega obiskovalca Ria: "Tukaj ne boste varni." Fotografije protesta so preplavile družbena omrežja in brazilske tiskane in spletne medije.

Nezadovoljni in podplačani policisti so tudi drugod po Riu de Janeiru pripravili mirne demonstracije, na katerih so opozorili na svoj zelo slab položaj, ne le da zamujajo plače, policistom primanjkujejo osnovna sredstva za delo, kot je bencin za patruljna vozila, po policijskih postajah pa nimajo niti toaletnega papirja.

Skupina 300 uslužbencev policije je protestirala enotno oblečena v črno, z barvno simboliko so želeli opozoriti na njihov črni položaj. Postavili so se na stopnišče pred vhodom v mestno skupščino.

Večinsko nezadovoljstvo prebivalstva največje latinskoameriške nacije pa so povzeli s sporočilom o zgrešenih prednostnih nalogah od težav navadnega ljudstva povsem odtujene oblasti. "Medtem ko so za nas policiste prioriteta ljudje, pa so glavna prioriteta vlade olimpijske igre," je bilo možno prebrati na enem od transparentov.

Guverner brazilske zvezne države Ria de Janeira Francisco Dornelles je v intervjuju za časopis O Globo v začetku tedna dejal, da Rio, ki bo avgusta gostil olimpijske igre, nujno potrebuje denar od brazilske vlade, če se mesto želi izogniti olimpijski polomiji.

Lokalna oblast od zvezne vlade zahteva takojšnjo injekcijo v višini 900 milijonov dolarjev (810 milijonov evrov), kar je zvezna vlada obljubila, da bo izplačala pred začetkom olimpijskih iger, tega denarja pa še niso dobili.

"Lahko priredimo izjemne OI, toda določenih ukrepov vlada ni izvedla. Igre lahko postanejo velika polomija," meni Dornelles in izpostavlja, da bodo brez denarne pomoči že ta teden policijski avtomobili nehali voziti, saj ne morejo več plačevati goriva, ustavila se bo podzemna železnica.

Brez zveznega denarja bodo prisiljeni zmanjšati varnostne in transportne dejavnosti, kar bo seveda pomenilo stanje popolnega varnostnega kaosa in prometnega kolapsa, ko bo Riu zaradi olimpijskih iger obiskovala vsaj 700.000 tujih obiskovalcev.

Pod vprašajem varnost in zdravje tekmovalcev

Ne le nevarna zika, gostitelji največjega športnega dogodka se otepajo očitkov, da v velemestu ne bo dovolj dobro poskrbljeno za varnost udeležencev iger. Brazilija so ob politični krizi, krizi upravljanja in vodenja, sooča še z ekonomsko krizo, saj je država zapadla v najhujšo recesijo v zadnjih 25 letih. Bruto domači proizvod se je skrčil za 5,4 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani. Nič kaj spodbudni niso niti trendi v stopnji brezposelnosti, ki se je le v dveh mesecih, gledano s februarja na april, z 9,5 odstotka zvišala na 11,2 odstotka. Povprečna brazilska plača trenutno znaša 1962 brazilskih realov (550 evrov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.