Šport
19 ogledov

Poljaki na pragu zmage: izgubil tudi Žemlja

blaž kavčič
1/14
Reuters
Slovenija po prvi dveh tekmah 1. kroga prve evroafriške skupine Davisovega pokala proti Poljski zaostaja z 0:2, potem ko je Jerzy Janowicz v Vroclavu v treh nizih ugnal Blaža Kavčiča, Łukasz Kubot pa je še bolj prepričljivo premagal Grego Žemljo.

Gostiteljica Poljska vodi v teniškem dvoboju s Slovenijo po prvih dveh tekmah 1. kroga prve evroafriške skupine Davisovega pokala.

V Vroclavu je najboljši poljski igralec Jerzy Janowicz, 26. z lestvice ATP, premagal Blaža Kavčiča s 6:3, 6:3 in 7:5, kasneje pa je izgubil še Grega Žemlja. Najboljšega Slovenca in 60. igralca sveta je s 6:3, 6:2 in 6:0 premagal Łukasz Kubot, 78. na ATP.

"Slabo sem začel, to je bil prvi in največji minus v dvoboju. Dobro pa sem vračal servise tekmeca in to je bila moja najboljša točka dvoboja. Tu sem, mislim, presenetil tudi sebe. Vračal sem servise, ki jih je udaril z 240 kilometrov na uro, to je velika kvaliteta, toda na osnovni četrti sem bil za razred slabši, namesto da bi bil za razred boljši. Povsem drugače, kot sem pričakoval pred tekmo. Rezultat je zato tak, za nas neugoden, in bi težko več iztržil," je po uvodnem dvoboju povedal Kavčič.

"Šele v tretjem nizu sem bolje serviral, veliko neposrednih točk sem dosegel iz servisa. Bil sem bolj prepričljiv v servisu in sem se počutil povsem enakovrednega, celo boljšega od Poljaka. Imel sem dve priložnosti za odvzem servisa v začetku tretjega niza, prvič je bilo zelo težko vrniti udarec in ni šlo, drugič pa priložnosti nisem izkoristil, kar je škoda. Če bi te majhne priložnosti unovčil, bi bilo lažje in bi lahko zadeve obrnil sebi v prid, seveda pa bi bila tudi v tem primeru zmaga še daleč. A vseeno lažje dosegljiva. Janowicz postaja nervozen, ko ga kdo lovi, in to bi bil lahko dodaten plus zame," je še dodal.

Kavčič zdržal do odločilne igre

Janowicz je izvrstno začel in v prvem nizu povedel s 5:1. Ko je že kazalo, da bo gladko dobil uvodni niz, pa je Kavčič dobil drugo igro, kar mu je uspelo na servis tekmeca. Ko je znižal po svojem začetnem udarcu na 3:5, pa je Janowicz izkoristil svoj servis in po dobrih 35 minutah dobil niz. Poljak je v drugem nizu povedel s 3:1 in 5:3. Kavčič je serviral v deveti igri drugega niza, izgubljal s 30:40, nato pa poslal žogico izven igralnega polja (3:6). Prvi slovenski igralec je bil v podrejenem položaju in kazalo je, da bo tako tudi v zaključku.

Žemlja Poljska Slovenija Davisov pokal Vroclav | Avtor: EPA EPA
V tretjem nizu pa je Kavčiču uspelo vzpostaviti ravnotežje in je bil celo večji del srečanja za odtenek boljši igralec. Kavčič je igral bolj raznovrstno in tudi s servisom mu je uspelo dosegati zaporedne točke, tudi z asi, in je dve igri, četrto in deseto, dobil brez izgubljene točke. Janowicz se je veliko bolj mučil, da je dobil igre na svoje servise. Toda Kavčiču v samem zaključku tretjega niza ni uspelo, da bi ohranil svoj servis. Oba tekmovalca sta namreč v zaključnem nizu dobila vse igre po svojih servisih, le v dvanajsti in odločilni igri niza je Kavčič ostal praznih rok.

Sodnik ni uslišal protesta slovenskega tabora

Vodil je sicer že s 40:15, po njegovi dvojni napaki pa je Janowicz prišel do prve žogice za zmago; po slabem napadu Kavčiča na mrežo je imel še tretjo. Takrat se slovenskemu predstavniku ni uspelo rešiti, za povrhu pa sodnik že med navdušenim norenjem polne dvorane ni pustil, da bi se točka ponavljala, kljub protestom iz slovenskega tabora.

"Žoga je bila v igrišču, bil sem na žogi na sredini igrišča in bi se v večini primerov ta točka ponavljala, vendar se sodnik ni tako odločil. Čeprav to, tako kot dvojna napaka, ni bila odločilna, pa si nihče ne želi takega konca," je sklenil Kavčič.

Žemlja brez dobljene igre v zadnjem nizu

Tudi drugi dvoboj se je začel podobno, kot prvi. Kubot je dobil prvo igro, Žemlja pa je nato izgubil svoj začetni udarec za 0:2. Poljak je nato do konca zadržal prednost in dobil uvodni niz s 6:3. Tudi v drugem nizu je bil Poljak v prednosti in v sedmi igri po izenačenju na 40:40 dobil dve točki zapored in nato ponovno odvzel servis Žemlji. V izenačeni osmi igri tega niza je Poljak prišel do prednosti, Žemlji pa se napad na mrežo ni posrečil in je poslal žogico za zadnjo črto, s tem pa je tekmec dobil tudi niz.

Če je Kavčiču uspelo vzpostaviti ravnovesje vsaj v tretjem nizu, je šlo Žemlji v tem delu dvoboja še slabše, kot v uvodnih dveh nizih. Po treh izgubljenih igrah je v četrti delni izid izenačil, vendar je poljskemu tekmecu uspelo z asom priti do prednosti in nato do vodstva v igrah s 4:0. Žemlja je v naslednji igri povedel, pa nato trikrat zapored slabo zaključil napade na mreži. Ko je mrežo zadel še z osnovne črte, je znova izgubil svoj servis. V šesti igri je Poljak z asom prišel do prve prednosti in nato tudi do zmage brez izgubljene igre v nizu.

Davisov pokal, 1. krog prve evroafriške skupine, rezultata:

Poljska : Slovenija 2:0

Jerzy Janowicz (Pol) : Blaž Kavčič (Slo) 6:3, 6:3, 7:5;
Łukasz Kubot (Pol) : Grega Žemlja (Slo) 6:3, 6:2, 6:0.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.