Šport
35 ogledov

Poljaki zahtevajo višje kazni za huligane

Bronislaw Komorowski Reuters
Poljski minister za pravosodje Jaroslaw Gowin je ostro kritiziral poljska sodišča, da so preveč mila do nogometnih huliganov. Ti so namreč v torek pred tekmo evropskega prvenstva z Rusijo znova razgrajali in se pretepali po mestu, tokrat pa naj bi bili deležni ostrejših kazni.

"Pravilna sodba, ko nekdo nogometnega navijača pretepe do nezavesti, bi bila zaporna kazen namesto pogojne," je bil pred novinarji odločen pravosodni minister. "Ne razumem, zakaj se bodo lahko tisti, ki so ogrožali varnost drugih in podobo Poljske v svetu, v soboto znova mirno sprehajali po varšavskih cestah. Ne gre za zelo stroge ukrepe, pač pa le za pravične," je dejal Gowin.

Sicer se poljska stranka Zavezništvo demokratične levice (SLD) že dalj časa zavzema za ostrejše kazni za huligane, prav tako pa je k ostrejšim ukrepom pozval tudi zunanji minister Radoslaw Sikorski. Enako menita še poljski predsednik Bronislaw Komorowski in ministrica za šport Jana Mucha.

Med izgredi pred torkovo tekmo je poljska policija prijela 184 nasilnežev, 20 ljudi pa je bilo poškodovanih. Kazni za huligane bi po mnenju poljskega političnega vrha morale poleg denarnih glob vključevati tudi večmesečne zaporne kazni.

Komentarjev 2