Šport
29 ogledov

Poljakom grozi Putin, Rusom pa Uefa

poljska rusija navijači neredi EPA
Okrog 20 tisoč navijačev ruske reprezentance naj bi se udeležilo sobotne večerne tekme v Varšavi, kjer mora Rusija proti Grčiji v skupini A le še potrditi uvrstitev v četrtfinale. Varšavska policija bo po hudih incidentih izpred nekaj dni na hudi preizkušnji, saj se pojavljajo očitki, da je ob spopadih med poljskimi in ruskimi navijači posredovala prepočasi.

Na organizatorje je po torkovih incidentih v Varšavi s prstom pokazal tudi ruski premier Vladimir Putin, potem ko je morala policija zaradi izgredov prekiniti organiziran pohod ruskih navijačev pred tekmo s Poljsko. Varšavska policija je obljubila, da bo v soboto obvarovala več tisoč ruskih navijačev, ki bodo v metropolo prišli na tekmo z Grčijo.

Vstopnice za tekmo na državnem stadionu naj bi imelo 20 tisoč Rusov in štiri tisoč Grkov, ob istem času pa se bosta v Vroclavu pomerili domačinka Poljska in Češka, pričakujejo pa, da bo nabito polna tudi varšavska "navijaška cona", ki sprejme sto tisoč ljudi. Policisti bodo pod pritiskom, saj so se po torkovih incidentih pojavile obtožbe, da so se prepočasi odzvali na napad poljskih huliganov na mostu čez reko Vislo, medtem ko je druga skupina skušala vdreti v navijaško cono.

"Nasmejani navijači so dobrodošli"

Srednjeveški prizori so bili prava sramota za sogostitelje prvenstva, po katerih so sledili tudi pogovori med poljskimi in ruskimi voditelji, varšavske oblasti pa so se vsem gostujočim navijačem na Euru že opravičile. Premier Putin je svojemu poljskemu kolegu Donaldu Tusku zabrusil, da varšavske oblasti nosijo "popolno odgovornost" za varnost navijačev, kar je še razgrelo že prej ne preveč idealne odnose med državama.

"Nasmejani navijači so dobrodošli v Varšavi. Ampak, če bomo videli druge, ki bodo podobni tistim od zadnjič, jih bomo nemudoma prijeli," je napovedal predstavnik za stike z javnostjo pri varšavski policiji Maciej Kowalski. Policisti so pri umirjanju torkove situacije uporabili tudi solzivec in gumijaste naboje, potem ko so maskirani huligani napadli ruske navijače.

Neimenovan vir je za dnevnik Gazeta Wyborcza dejal, da so policisti dobili navodila, da "hitreje reagirajo na nasilje". Kowalski je še povedal, da so policisti prijeli dodatnih šest posameznikov, ki naj bi bili vpleteni v torkove izgrede. Huligane so prepoznali s pomočjo videoposnetkov, tako da je skupno število priprtih naraslo že na skorajda 200 oseb.

Med njimi je tudi 24 Rusov, dva izmed njih pa so v petek izgnali iz države. Oba sta priznala, da sta se pretepala in skočila na igrišče med tekmo proti Poljski. Tudi Rusi niso brez skrbi, saj bo pod drobnogledom tudi njihovo obnašanje. V primeru novih incidentov jim je Evropska nogometna zveza (Uefa) namreč zagrozila s kazenskim odvzemom šestih točk v naslednjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.