Šport
19 ogledov

Poljski kapetan: "Pokažimo, kaj imamo v hlačah"

Szczesny Tyton Sandomierski Poljska Grčija trening nacionalni državni stadion Va
1/14
EPA
Poljski kapetan Jakub Blaszczykowski je svoje rojake pred petkovo otvoritveno tekmo evropskega prvenstva pozval, da naj "pokažejo kaj imajo v hlačah". Ne dobesedno, upajmo. Poljaki so popoldne trenirali na bleščeče novem državnem stadionu v Varšavi.

"Pripravljeni smo za to nalogo. Gotovo nam ne bo manjkalo odločnosti in želje po boju," je poljski kapetan Jakub Blaszczykowski dejal na novinarski konferenci pred petkovo tekmo na bleščeče novem državnem stadionu v Varšavi. Poljake bo v metropoli bodrilo 60 tisoč navijačev, ki bodo seveda v veliki večini pesti stiskali za belo-rdeče in ne za "gostujoče" Grke.

"Danes lahko govorimo o vseh mogočih stvareh, ampak jutri bomo morali priti na igrišče in pokazati, kaj imamo v hlačah," je še dodal Blaszczykowski. Krilni nogometaš nemške prvakinje Borussie Dortmund se je v umirjenem tonu zahvalil medijem in strokovnemu štabu za delo, ki so ga opravili v zadnjih dveh letih in pol, to pa bo, po njegovem mnenju, prineslo sadove.

"Brez dvoma lahko rečemo, da bo to tekma naših življenj," je še dodal Blaszczykowski, ki je še obljubil, da bodo s soigralci poskusili prav vse, da bi izboljšali slabi predstavi na zadnjih dveh velikih turnirjih, Euru 2008 in svetovnem prvenstvu 2006, ko so obstali v skupinskem delu.

Smuda: "Rodila se je ekipa za prihodnost"

Selektor Franciszek Smuda je pristavil, da so njegovi varovanci sposobni priti do četrtfinala, čeprav že več kot dve leti igrajo zgolj prijateljske tekme, nepremagani pa so že na zadnjih šestih zaporednih tekmah.

"Pravimo, da je ta ekipa za 21. stoletje, igra izvrsten nogomet. Ekipa za prihodnost se je rodila, prav gotovo pa lahko pričakujemo prihodnost dobrih rezultatov in dobre igre," je zaključil poljski strateg Smuda.

Karagounis: "To bo za nas gostujoča tekma"

Nogometaši Grčije so osem let po enem največjih presenečenj v zgodovini nogometa, ko so na Euru 2004 dvakrat premagali gostiteljico Portugalsko in na koncu slavili naslov prvaka, pred tokratno otvoritveno tekmo mnogo bolj previdni. Kapetan Giorgios Karagounis na predvečer tekme ni ravno odkril tople vode, ko je izjavil, da bi imeli več možnosti "pred 70 tisoč Grki v Atenah".

Blaszczykowski Poljska Grčija trening nacionalni državni stadion Varšava Euro 20 | Avtor: EPA EPA
"To bo za nas gostujoča tekma in veliko raje bi igral v Atenah. Seveda bi radi začeli kot leta 2004, ampak nismo favoriti, ne strinjam se s Poljaki, da bi bili favoriti mi. Realnost je, da igramo pred 50 tisoč poljskimi navijači, ki želijo videti zmago svoje ekipe - morajo zmagati in upamo, da ne bomo lahka tarča," je dejal 35-letni Karagounis, član zmagoslavne ekipe iz leta 2004.

"Ne vidim povezave, res ne," je spomine na veliki uspeh miril selektor Fernando Santos, ki je prevzel ekipo po odhodu kultnega Nemca Otta Rehhagla. "Ekipe od Otta Rehhagla nisem prevzel leta 2004, ampak leta 2010. V zgodovino grškega nogometa je zapisal zlato poglavje, ampak najini filozofiji je težko primerjati."

56-letni Portugalec, ki je v Grčiji vodil PAOK, AEK Atene in Panathinaikos, je namignil, da bi proti Poljakom lahko igralo dejstvo, da so v zadnjih dveh letih igrali zgolj prijateljske tekme, medtem ko so Grki prišli skozi težko kvalifikacijsko skupino in se na račun Hrvatov na turnir uvrstili neposredno in, kar je najbolj pomembno, nepremagani.

"To bi lahko bilo ključno. Poljska zdaj igra uradno tekmo, upajmo, da bo ves pritisk na njih," je zaključil Santos.

Rusi bodo lahko marširali skozi mesto

Potencialno ekplozivna tekma bo na sporedu štiri dni pozneje, ko se bodo Poljaki pomerili z zgodovinskimi rivali Rusi. Poljske oblasti so iz metropole že sporočile, da ruskim navijačem ne nameravajo preprečiti marširanja po varšavskih ulicah, čeprav bi zaradi napetih odnosov to lahko privedlo do incidentov.

"Seveda bomo sprejeli prijavo, ko jo dobimo, tako kot bi jo, če bi šlo za Grke, Nemce, Špance ali Nizozemce," je dejala varšavska županja Hanna-Gronkiewicz Waltz. Ruski navijači uradne prijave za pohod sicer še niso poslali, je pa to za poljsko televizijo že napovedal njihov predstavnik za stike z javnostjo. Rusi naj bi marširali od središča mesta do državnega stadiona. Na dan tekme, 12. junija, je v Rusiji tudi državni praznik.

Napetosti med obema državama imajo že dolgo brado, zadnja nesoglasja o energetskih in varnostnih vprašanjih pa so še poglobila rane iz druge svetovne vojne. Poljski desničarski politiki so še vedno tudi prepričani, da so Rusi vsaj delno krivi za tragično letalsko nesrečo, v kateri je življenje pred dvema letoma izgubil poljski predsednik Lech Kaczynski.

EP v nogometu, skupina A, prvi tekmi:

Petek ob 18.00:
Poljska – Grčija (Varšava)

Ob 20.45:
Rusija – Češka (Vroclav)

Komentarjev 2
  • mirko 19:57 07.junij 2012.

    Tudi dobesedno, se ne morejo preveč hvalit (cam4).

  • Tomaž Rudež 18:44 07.junij 2012.

    Oh, please, dont!