Šport
26 ogledov

Poljubčke vam pošilja Greipel

Nemec je prišel do svoje prve etapne zmage na italijanski pentlji. (Foto: Reuter Žurnal24 main
Osemnajsta etapa dirke po Italiji, ki se je končala v Brescii, je dobil Nemec Andre Greipel. Rožnate majice še vedno ni slekel David Arroyo. Gorazd Štangelj končal v ozadju.
Liquigas-Doimo najuspešnejša ekipa
Etapne zmage na letošnjem Giru so slavili kolesarji 12 ekip. Ekipa Liquigas-Doimo je edina zbrala tri etapne zmage, HTC-Columbia, Garmin-Transitions, Katjuša in QuickStep pa so ekipe s po dvema etapnima zmagama.

Nemški kolesar Andre Greipel, ki kolesari za moštvo HTC-Columbia, je bil najhitrejši v ciljnem sprintu 18. etape dirke po Italiji ter se v Brescii veselil etapne zmage. Španec David Arroyo (Caisse d'Epargne) je ubranil rožnato majico vodilnega kolesarja letošnjega Gira d'Italia.

Tokratna 156-kilometrska etapa je kolesarje vodila od kraja Levico Terme do Brescie. Greipel, ki je prišel do svoje prve etapne zmage na italijanski pentlji, je najhitreje prevozil etapo s časom 3:14:59, drugi je bil Nizozemec Julian Dean (Garmin-Transitions), tretji pa domačin Tiziano dall'Antonia (Liquigas-Doimo).

Sedemindvajsetletni Greipel je izkoristil zadnjo možnost za etapno zmago na letošnjem Giru, ki se bo končal v nedeljo v Veroni. V petek in soboto bosta na sporedu zahtevni gorski etapi, zmagovalec pa bo znan po nedeljskem kronometru s ciljem v prizorišču dogajanje najbolj znane tragedije Romeo in Julija.

Arroyo je pričakovano ubranil rožnato majico vodilnega ter ohranil dve minuti in 27 sekund naskoka pred prvim zasledovalcem Italijanom Ivanom Bassom (Liquigas-Doimo), na tretjem mestu zaostaja 2:44 minute Avstralec Richie Porte (Saxo Bank). Svetovni prvak Avstralec Cadel Evans zaostaja več kot tri minute (3:09), na četrtem mestu pa je nekdanji zmagovalec dirke po Franciji Španec Carlos Sastre, ki ima več kot štiri minute zaostanka (4:41). Slednja peterica naj bi krojila tudi končni vrh dirke.

Večji del etape sta bila sicer v begu Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto) in Alan Marangoni (Colnago-CSF), ki sta glavnini pobegnila na 21. kilometru. Ubežnika sta bila ujeta dva kilometra pred ciljem.

Edini slovenski predstavnik Gorazd Štangelj je bil daleč za vodilnimi, z zaostankom 21 sekund je zasedel 119. mesto, v skupnem seštevku pa je na 98. mestu z več kot dvema urama zaostanka za vodilnim Špancem.

Kolesarska dirka po Italiji, 18. etapa:

1. Andre Greipel (Nem/HTC-Columbia) 3;14:59
2. Julian Dean (NZl/Garmin-Transitions)
3. Tiziano dall'Antonia (Ita/Liquigas-Doimo)
4. Gregory Henderson (NZl/Sky)
5. Danilo Hondo (Nem/Lampre-Farnese Vini)
...
119. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 0:21

Kolesarska dirka po Italiji, skupni vrstni red:

1. David Arroyo Duran (Špa/Caisse d'Epargne) 76;25:37
2. Ivan Basso (Ita/Liquigas-Doimo) + 2:27
3. Richie Porte (Avs/Saxo Bank) + 2:44
4. Cadel Evans (Avs/BMC) + 3:09
5. Carlos Sastre Candil (Špa/Cervelo) + 4:41
...
98. Gorazd Štangelj (Slo/Astana) + 2;16:49

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.