Šport
1 ogledov

Polona želi med najboljše na svetu

polona hercog osvojila bastad EPA
Polona Hercog po prvem osvojenem turnirju serije WTA v karieri ni skrivala zadovoljstva, a Mariborčanka se tukaj ne misli ustaviti. V nekaj letih želi med najboljših deset igralk na svetu.

Polona Hercog je zmagala v finalu teniškega turnirja v Bastadu na Švedskem z nagradnim skladom 220 tisoč ameriških dolarjev in osvojila svoj prvi turnir WTA na športni poti. Dvajsetletna igralka iz Kamnice pri Mariboru se zaveda, da bližnjic v športu ni, kljub temu pa je prepričana vase: "Moj dolgoročni cilj je prva deseterica sveta."

"Moj kratkoročni cilj je, da bi na naslednjih tekmah igrala podobno kot na Švedskem. Tudi kar se tiče psihične pripravljenosti na področju, na katerem sem zelo napredovala v zadnjih mesecih. Dolgoročno pa se vidim med prvih deset na svetu, to je moja res velika želja, in še kakšen dober izid na turnirjih za grand slam bi si želela," je načrte strnila Hercogova in dodala, da njena kariera: "nima zelo hitrih vzponov. Včasih to pomaga. Zgodi se, da pride kdo hitro med najboljših deset, potem pa tudi hitro pade. Sama počasi napredujem in izboljšujem raven svoje igre. Se pa ne obremenjujem preveč z uvrstitvijo na lestvici WTA."

V finalu turnirjev WTA je igrala drugič; lani jo je v mehiškem Acapulcu premagala ameriška zvezdnica Venus Williams. "Igrati proti Venus je bilo zame posebno doživetje. Proti taki top igralki, ki ne da dihati niti pri eni točki, je bilo težko. Raven dvoboja je bila zelo visoka ves čas dvoboja. Po zmagi v prvem nizu sem imela svoje možnosti tudi v drugem. Ko pa se je zagnala in izpustila svoje zavore, je bilo res težko. Verjela sem sicer, da bi lahko zmagala. To mi je dalo dodatni zagon, da sem kot zelo mlada igralka igrala enakovredno tudi proti najboljšim na svetu."

Pomemben člen na njeni teniški poti je tudi Mima Jaušovec, Mariborčanka in edina Slovenka, ki je osvojila enega štirih turnirjev za grand slam med posameznicami (leta 1977 na odprtem prvenstvu Francije): "V njenem klubu sem igrala deset let, potem pa je padla odločitev za tujino, kot to storijo tudi drugi športniki, in to se mi je obrestovalo."

Prvi del letošnje sezone se ni razpletel po željah Hercogove. "Bilo je nekaj vzponov in veliko padcev. Imela sem nekaj dobljenih tekem, pa nisem izkoristila priložnosti, sem pa zelo zadovoljna z začetkom drugega dela. Ponavadi je bilo obratno in sem imela največje težave v drugem delu sezone. Želim si, da bi tudi naslednje turnirje dobro izkoristila."

Polfinale v Bastadu, s 6:2, 4:6 in 7:5 je premagala Čehinjo Barboro Zahlavovo Štrycovo, je končala v petek dobro uro in pol pred polnočjo, nato pa je naslednji dan v času kosila že začela s pripravami na finale z domačinko Johanno Larsson, ki jo je s 6:4 in 7:5 ugnala po uri in 47 minutah. "Zjutraj sem bila zelo utrujena in ne najbolje pripravljena za finalni nastop. Polfinale bi lahko dobila v dveh nizih, pa sem se mučila tri nize. Duševno pa sem bila v finalu dovolj močna in to je odločilno pripomoglo k zmagi. Larssonova ima podobno igro, obe dobro servirava, ima dober forehand. V najinem prvem medsebojnem dvoboju sem zmagala na travi in ta nastop je bil povsem drugačna zgodba. Dobro se poznava z drugih turnirjev, ker ima podoben urnik, kot ga imam jaz. Poskušala sem biti agresivna in manj igrati na njen forehand," je načrt za slavje orisala Hercogova.

Hercogova je bila po osvojenih točkah precej boljša od Larssonove, saj je osvojila 85 točk, Švedinje pa 66, vendar je bila slednja ves čas nevarna tekmica. "Ves čas mi je bila tesno za petami in vesela sem bila, ko sem zaključila prvi niz. Velika skala se mi je odvalila od srca, ko sem dobila tudi drugi niz. Občutki so neverjetni. Mogoče bom kasneje dojela, kar mi je uspelo. Osvojiti prvi turnir je res neverjetno lep občutek. Finale je bil duševno zelo naporen, obe sva lovili prvo lovoriko in zato je bilo ves čas igre vse nervozno. Ko sem zabila zadnji smeš, je bil občutek nepopisen. V drugem nizu sem imela priložnost za odvzem servisa tekmici že pred zaključkom, vendar mi to pri izidu 5:3 ni uspelo. Ključna je bil potem igra pri 5:5. Ko se je vrnila na 5:5, so tudi gledalci povsem znoreli in navijali zanjo. Zaradi dobrega pristopa in moje dobre igre pa so nekateri navijali tudi zame in mi ploskali za osvojene točke," je povedala Hercogova.

V nedeljo potuje že na naslednji turnir v Italijo. "V Palermu bo turnir iste ravni, kot je bil na Švedskem. Potem pa bom že odšla v ZDA. Moj urnik je zelo natrpan, mogoče pa bom pred odhodom v Ameriko skočila tudi domov," je končala Hercogova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.