Šport
14 ogledov

"Pomembna je vsaka desetinka"

Andrea Massi Gregor Katič
Andrea Massi je trenutno več kot zadovoljen s pripravami najboljše slovenske smučarke Tine Maze, a opozarja: "Tudi konkurenca ne spi in vadi vsaj toliko, kot smo mi."

Andrea Massi, vodja ekipe slovenske alpske smučarke Tine Maze, je dosedanje priprave svoje varovanke ocenil kot zelo uspešne. "Trenirali smo kar 40 odstotkov več kot pred prejšnjo sezono. Tudi kondicijsko je bolje pripravljena. Boljša sta njena vzdržljivost in moč," je pojasnil Massi.

Tekmovalka, ki ima 11 zmag v svetovnem pokalu in je bila tudi svetovna prvakinja, je bila letos prvič v vetrovniku, kjer je z natančnimi instrumenti in s pomočjo računalnika prišla do objektivnih podatkov o svoji opremi in položaju telesa med smučanjem.

"Vetrovnik sicer uporabljajo tekmovalke bistveno nižje ravni, kot je Mazejeva. Osem ur testiranj v Milanu je bilo zelo pomembnih za pripravo na sezono. Testirali smo osem različnih dresov treh proizvajalcev, položaj palic, rok, šlo je celo do takih podrobnosti, kot je ustreznost frizure. Devet inženirjev smo imeli na voljo ter še enega za aerodinamiko. Dobili smo potrditev, da dres, ki ga je imela na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu, ni bil najboljši. Sedaj sem si za cilj zastavil, da bi imela najboljši dres, ki nam bo na voljo. Pomembna je vsaka desetinka. Mazejeva je bila v prejšnji zimi tretja na svetu in smo se sedaj približali pogojem, ki jih imata Maria Riesch in Lindsey Vonn. Slednjo smo srečali v Portillu, kjer je vprašala, kaj delamo tam, saj so tereni zelo zahtevni in zanimivi. Obenem pa imajo zelo redki dostop do njih. Trening tam je zelo kakovosten in težak," je menil Massi in dodal: "Toda tudi konkurenca ne spi in vadi vsaj toliko, kot smo mi."

Prva tekma nove sezone bo v Söldnu, kjer lahko Mazejeva postane edina, ki bi še tretjič zmagala na tem tradicionalnem uvodnem prizorišču svetovnega pokala. "Vedno je bila dobra na tem prizorišču in jo bomo skušali optimalno pripraviti, vendar ne bomo spustili količine treninga, da ne bomo 'prekratki' januarja in februarja, ki sta najpomembnejša meseca za nabiranje točk v svetovnem pokalu," je napovedal Andrea Massi.

"V Portillu je bil trening uspešen, trenirali smo z moško avstrijsko ekipo. Tega ni bilo enostavno urediti, čeprav je Mazejeva dobila povabilo tamkajšnjega centra, kjer pa imajo glavno besedo Avstrijci, Kanadčani in Američani. Uspelo nam je rešiti začetne težave, kar ni bilo lahko, vendar pa smo z nekaj diplomacije vendarle lahko ostali. Tudi 3500 m nadmorske višine je Mazejeva v 15 dnevih dobro prestala. Tako dodatnega kisika za regeneracijo, kot so ga uporabljali Avstrijci, mi nismo uporabljali. Popoldne je brez uporabe hiperbarične komore trenirala tudi kondicijo. Resnično je njeno telo zelo dobro delovalo," je ocenil Massi.

Že uvodoma se je Massi na novinarski konkurenci v Črni na Koroškem dotaknil tudi sodelovanja s Smučarsko zvezo Slovenije. "Spomladi je bilo naporno po težki sezoni, ki pa je bila najboljša doslej. Zgodile so se določene nevšečnosti. Iz pogodbe, ki je bila že podpisana, so nam na sestanku z vodstvom SZS hoteli odvzeti določeno količino denarja. Odvetnik Damjan Trpin je potem prevzel pogajanja in to je preprečilo konec sodelovanja, saj bi sam prekinil pogovore. Oklestiti so želeli že podpisan dogovor, kar je bilo zame nespremenljivo in nam je povzročilo precej preglavic pri načrtovanju poletnih priprav," je povedal Massi.

Massi je o denarnih obveznostih zveze do njegove ekipe povedal. "Sedaj je izplačano vse za prejšnjo sezono, ki pa se je končala 20. marca. Tudi prvi obrok za novo sezono je bil plačan, predsednik Tomaž Lovše pa je obljubil nagrade, ki jih še nismo dobili v celoti, ampak eno tretjino. Upam, da se bo držal dogovora. Žal mi je, da Grege Šparovca ni več v slovenski ženski reprezentanci, saj je naša ekipa z njim zelo dobro sodelovala. Želim si, da bomo na smuku in superveleslalomu z novimi člani slovenske ekipe dobro sodelovali," je povedal Massi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.