Šport
18 ogledov

"Pomembno je začeti z zmago"

Nachbar De Colo Slovenija Francija Stožice košarka Anže Petkovšek
Danes se začne zares. "Dobit gremo prvo tekmo," pravi Boštjan Nachbar.

Prvi tekmec je Češka. Kako pomembna je ta tekma?
Izjemno. Še zlasti za naprej. Takšna tekmovanja je vedno zelo pomembno začeti z zmago. To ni najpomembnejša tekma, je pa pomembna. Takšne reprezentance, kot je Češka, moramo premagati, saj si želimo biti na vrhu skupine in prinesti čim več točk naprej.

So Čehi za začetek tekmec po meri?
Vse reprezentance tu so zelo močne. Morda Čehi tako kot Gruzijci in Poljaki na papirju po imenih ne delujejo močno, vendar imajo izkušene igralce, ki znajo zmagovati. Daleč od tega, da bi jih podcenjevali.

Kaj lahko odloči dvoboj?
Mirna glava. Prve tekme so zelo težke. Prisotni sta evforija, nervoza, pričakovanja so velika … Vsak začetek je nekaj novega. Meni se je na prejšnjih prvenstvih najbolj vtisnilo v spomin, da je glava tista, ki prinese uspeh. Pozneje je malce drugače, a v prvo odloča glava.

Pričakuje veliko pomoč s tribun?
Tako kot navijači od nas pričakujejo dobre igre, pričakujem jaz od njih dobro navijanje. Menim, da imamo drug do drugega velika pričakovanja.

Nestrpno čakate na začetek?
V bistvu, ko sem se zbudil, sem se razveselil, da je tekma. Potem sem ugotovil, da ni tako in je treba počakati še en dan. Smo pripravljeni. Poglejte Gogija (Gorana Dragića, op. p.), ki tam skače in se smeji. Nismo nekako zategnjeni. Res se odkrito veselimo tega turnirja in od jutri gremo na polno. Dobit gremo prvo tekmo.

Različne evropske stavnice vas uvrščajo med prvih pet.
Ne stavim, to me ne zanima preveč. Če pa nas ljudje vidijo tako visoko, je to le kompliment za nas. A s tem se ne obremenjujemo.

Spadate med izkušenejše košarkarje. Kako je z mlajšimi? Vas je strah, da bi kdo na prvi tekmi zmrznil?
Ne. V bistvu bo na nas izkušenejših, na meni, Jaletu (Jaki Lakoviču, op. p.), Slokiju (Urošu Slokarju), Gogiju,  da v težkih trenutkih potegnemo ekipo skupaj. Treba je na trenutke razbiti nervozo. Tudi za nas tekma ne bo lahka, vsekakor resno jemljemo vse skupaj, a preveč resen tudi ne moreš biti. Poiskati je treba tisto zlato sredino.

Se spominjate kakšne tekme s Češko?
Minilo je že veliko časa, niti ne vem, ali smo zmagali po podaljšku ali pa smo izgubili. Neke primerjave s tistim časom zdaj ni. Bili so drugi časi. Bile so čudne telovadnice, stare žoge. Zdi se mi, da je vsa evropska košarka zdaj na višji ravni. Tudi naša in njihova reprezentanca sta napredovali … (smeh) Ko takole govorim, se počutim starega.

Kako pa bi se dalo primerjati reprezentanco izpred dveh let s to? Vi sicer niste igrali, ker vam je nastop preprečila poškodba. Zdaj ste eden izmed šesterice novih igralcev.
Te primerjave so zelo težke. Takrat sem bil zraven le en teden. Lani smo sicer imeli en ciklus, kjer smo nekateri spoznali selektorja, Božo Maljković pa je spoznal nas. Zdi se mi, da smo že nekaj časa skupaj in da ni več stvari, ki jih ne bi vedeli o soigralcih. Nič me več ne more pozitivno ali negativno presenetiti. Smo ekipa, ki pozna svoje dobre in slabe reči.

Na pripravljalnih dvobojih ste v igro vstopali s klopi. Ste se sprijaznili s tem?
S tem nikoli nisem imel težav. Ni mi pomembno, če bom začel ali ne. Del svoje kariere sem imel takšno vlogo, še zlasti v Ligi NBA mi je takšna vloga zelo odgovarjala. Da pridem v igro in takoj dobim žogo v roke. Bolj pomembna je igra v končnicah. Takrat igram in od mene se to tudi pričakuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.