Šport
72 ogledov

Ponoči trenirajo, podnevi zbirajo denar

Trener in predsednik Silverhawksov, Uroš Valant, podnevi išče pokrovitelje, zveč Žurnal24 main
Konec sezone v NFL pomeni začetek ameriškega nogometa v Sloveniji. Državni prvaki, Ljubljana Silverhawks, trenirajo petkrat tedensko. Cilji so visoki, izziv pa najti dovolj sponzorjev in ameriškega podajalca.
Kdo bo zmagal Super Bowl XLV? Soočili smo mnenja trenerja Uroša Valanta in igralca linije Nejca Gselmana, prvi je pristaš Packersov, drugi Steelersov. Kaj sta povedala, preberite v članku, ki ga bomo objavili v soboto.

Kot vsako leto v tednu pred Super Bowlom, velikim finalom ameriške lige NFL, Žurnal24 na treningu obišče najstarejši in najboljši slovenski klub ameriškega nogometa, Ljubljana Silverhawks. Kljub mrazu državni prvaki tri večere v tednu trenirajo na prostem, dva večera pa preživijo v fitnesu. Trenutno so treningi namenjeni tehniki, nato sledi uigravanje, marca bodo odšli na skupne priprave, konec marca se začne drugo državno prvenstvo, v začetku aprila pa še mednarodna liga Cefl, kjer so z uvrstitvijo v finale lani dosegli svoj največji uspeh. Vmes pa še najtežje delo: iskanje pokroviteljev.

Tudi vas zanima igranje ameriškega nogometa? Pridite na trening in se preizkusite. Vabijo tako Silverhawks (spored treningov poglejte tukaj) kot tudi Generals, Alp Devils, Gold Diggers in Werewolves. Vsi imajo svoje spletne strani in tako jih ne bo težko najti.

"Kot vedno so težava pokrovitelji. Eden nam je že poleti obljubil kar velik znesek, a gre za tuje podjetje, ki se je zdaj umaknilo iz Slovenije. To zdaj predstavlja velik manjko," izpostavlja glavni trener in predsednik kluba Uroš Valant. Od posluha pokroviteljev je odvisno, kakšne oziroma koliko bo okrepitev iz Amerike. "Kar se tiče tujih okrepitev za zdaj ne morem še ničesar reči." Vrača se Leo Rudovic, a on je že kot domači igralec. Jordana Capitania in Keithshona Dantzlerja, ki sta bila lani gonilni sili, ne bo nazaj. Potihem se je govorilo o vrnitvi Boja Moncurja, ki je navduševal predlani. Jeseni je govoril, da se vrača v Evropo, a zdaj na ponudbe Silverhawksov ne odgovarja.

A za razliko od prejšnjih dveh sezon, ko so stavili na ameriške tekače, imajo zdaj drugačne želje: "Predvsem si želimo podajalca. Za drugega bi pa najraje imel hibrida med linebackerjem in tekačem, ki bi primarno igral v obrambi, a bi bil sposoben potegniti tudi v napadu," pove Valent. Večina domačih fantov je ostala, le Dejan Rep je končal kariero. "Če bo prišel tuj podajalec, bo Dejan prišel nazaj. Bil je starosta med našimi lovilci. Njegova upokojitev je največja izguba.“ Dodatna težavo Sokolov je širitev Cefla v Turčijo. Pot na tekmo k Istanbul Cavaliersom bo zanje ogromen strošek. "Mi nismo Olimpija oziroma kakšno drugo večje moštvo," pravi Valant.

Prve tekme Silverhawks čakajo čez dva meseca: 36. 3. v DP doma proti Thunderju, 2. 4. v DP doma proti Alp Devilsom in 9. 4. v Ceflu v gosteh pri Beograd Vukovih.

V štirih mesecih Silverhawks čaka najmanj 14 tekem: šest v rednem delu DP in nato finalni bowl ter šest v rednem delu Cefla in nato vsaj polfinale. Za primerjavo: profesionalci v eni sezoni NFL odigrajo najmanj 16 tekem. Prvaki Beograd Vukovi, madžarski Budapest Wolves in novinci v ligi Cavaliers bodo v Ceflu vsi težko premagljivi, bolj izenačeno pa bo tudi DP, kjer bodo letos poleg Sokolov igrali še Maribor Generals, kranjski Alp Devils s pomočjo Gold Diggersov iz Savinjske doline (Diggers so imeli pozimi tolikšen osip igralcev, da letos ne bodo nastopali z lastno ekipo) in Zagreb Thunder. "Konkurenca bo veliko boljša. Tako kot lani gotovo ne bo.“ Lani so v finali Alp Devils premagali 41:0, v rednem delu sezone pa so zmagovali tudi za več kot 60 točk. In cilji: "Cilj je osvojiti državno prvenstvo. Poleg tega bi spet radi igrali v finalu lige Cefl, kar pa bo težko, saj so vsi tekmeci boljši kot lani. Ker je le šest tekem, to pomeni šest brutalnih tekem."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.