Šport
12 ogledov

Poplava Slovenk v finalu

Ema Klinec Oberstdorf EPA
Japonka Yuki Ito je zmagovalka tekme smučark skakalk za svetovni pokal v domačem Zau. Najboljša Slovenka je bila Ema Klinec na šestem mestu.

Yuki Ito je s skokoma 100 in 94,5 metra je za osem desetink točke prehitela rojakinjo Saro Takanashi, ki je bila v prvem skoku pol metra krajša in je zaradi tega spet ostala brez jubilejne 50. zmage. Tretja je bila Norvežanka Maren Lundby.

Lundbyjeva je v prvem skoku pristala pri 100 metrih, v drugem pa z 92 metri ni dosegla daljav japonskih tekmic in z drugega zdrsnila na tretje mesto.

Do točk je prišlo tudi vseh šest slovenskih skakalk. Ema Klinec je bila s skokoma dolgima 94,5 in 95,5 metra šesta, Maja Vtič pa je 86 metra dolgemu skoku iz prve serije v drugo dodala skok dolg 94 metrov in napredovala s 14. na 10. mesto. Špela Rogelj, po prvi seriji 10., je pristala pri 88 in 90,5 metra in bila na koncu 12.

Skupaj so se zvrstile Eva Logar, Nika Križnar in Urša Bogataj, ki so osvojila 19., 20. in 21. mesto. V svetovnem pokalu še vedno vodi Takanashijeva, najboljša Slovenka pa je Klinčeva na šestem mestu.

"Sem zadovoljna, naredila sem dva vodilna skoka. Oba sta bila z mize zelo lepa. Trenutno mi malo težav povzroča drugi del leta, kjer izgubljam metre. Namesto da bi pospeševala hitrost, izgubljam. Mislim, da bom to lahko v miru odpravila zdaj, ko se vrnemo z Japonske. Na tekmi ne moreš preizkušati stvari, na treningu jih lahko. Sicer pa sem zadovoljna z vsem skupaj. Če potegnem črto, je bil en skok na Japonskem slabši, ostali so bili zelo dobri. Imam še veliko idej, kaj še lahko popravim, izboljšam. Zdi se mi pomembno, da vem, kje imam slabosti in kje prednosti, na katerih lahko delam za naprej," po deveti uvrstitvi med najboljšo deseterico povedala Ema Klinec.

Naslednja postaja: mladinsko SP v ZDA

Na naslednjih tekmah pokala konec tedna v Romuniji ne bo nastopila, ker se bo merila za odličja v ZDA na mladinskem svetovnem prvenstvu. "V soboto odpotujemo na mladinsko SP. Ta odločitev je bila sprejeta že na začetku sezone. Sten (slovenski trener Stane Balog, op. a) mi je dal proste roke glede izbire. Povedal mi je, kje so prednosti tega, da iz enega dela sveta na drugega potujem v tako kratkem času. To je čisto moja osebna odločitev. V ZDA grem res samo uživati, ne bom se obremenjevala s tem, kaj se bo tam zgodilo," je povedala Klinčeva; na mladinskem SP bodo Slovenijo zastopale še še Nika Križnar, Jerneja Brecl in Katra Komar.

Vtičeva pozabila včerajšnjo tekmo

"Res se je marsikaj dogajalo na letošnji japonski turneji. Ne samo bolezen, zanimive so bile tudi same razmere na skakalnici. Bilo je pestro, tako kot vedno. Danes sem odskakala normalno, malce mi je žal razmer v prvi seriji. Sem pa z drugim skokom v normalnih razmerah pokazala, da še vedno znam dobro skočiti. Ko začutiš malo več vzgona pod sabo, imaš malo več višine in je potem lažje nadaljevati. V prvi seriji tega nisem imela, razmere mi niso pomagale, čeprav sam skok ni bil slab. Zato sem vesela, da sem v drugi seriji imela boljše pogoje, da mi je še enkrat uspel dober skok in da sem pozabila včerajšnjo tekmo," pa je dejala Vtičeva, ki se ji v soboto ni uspelo uvrstiti v finale.

Skakalke so z današnjo tekmo končale azijsko turneje in se vračajo v Evropo, svetovni pokal pa bodo prihodnji konec tedna nadaljevale v Romuniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.