Šport
7 ogledov

Popo spet z Armstrongom

Popovič (desno) je leta 2005 Armstrongu (levo) pomagal do zmage na Dirki po Fran Žurnal24 main
Kolesarski klub Astana očitno še nima dovolj vrhunskih kolesarjev, saj so v svoje vrste zvabili še izvrstnega Ukrajinca Jaroslava Popoviča, ki je bil letos desna roka Cadela Evansa.
 

Preberite še ...

Bruyneel spet v spremljevalnem avtu?
Armstrong v iskanju prave pozicije na kolesu
Video: Vrnejo se lahko samo najboljši
Armstrong se je razgovoril
Vrača se Ivan Grozni

Kolesarski klub Astana očitno še nima dovolj vrhunskih kolesarjev, saj so se pri kazahstanskem moštvu odločili, da v svoje vrste zvabijo še Jaroslava Popoviča . Ukrajinec, ki je letos vozil v moštvu Silence Lotto , kjer je opravljal vlogo pomočnika Cadela Evansa , je podpisal dveletno pogodbo. Popovič je že vozil pod taktirko Johana Bruyneela , in sicer med letoma 2005 in 2007, takrat v moštvu Discovery Channel .

Leta 2005 je Armstrongu pomagal do sedme zmage na Dirki po Franciji in osvojil tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja. Na francoski pentlji je lani do zmage pomagal tudi Albertu Contadorju , sam pa je takrat osvojil osmo mesto. Leto prej je prav v Franciji dobil eno izmed etap. Poleg tega je zmagal tudi na Dirko po Kataloniji .

Popovič je svoje sposobnosti pokazal že pri 23 letih, ko je na DIrki po Italiji zasedel 3. mesto. Naslednje leto je bil peti, vendar je tri dni nosil roza majico. © EPA

Še preden je prestopil v Discovery Channel je branil barve Colnaga , pri 23 letih pa je zasedel odlično tretje mesto na Dirki po Italiji, naslednje leto (2004) je, potem ko je nekaj časa nosil rožnato majico, dirko končal na petem mestu. "V zadnjih mesecih smo trdo delali, da bi še okrepili ekipo in ko sem slišal, da je Popo prost, sem se takoj začel zanimati zanj," je dejal Johan Bruyneel, ki se dobro zaveda, da se v Popoviču skriva velik talent in da se lahko na njegovo pomoč zanesejo tudi kapetani Armstrongovega in Contadorjevega kova: "Je eden izmed kolesarjev, ki so že pokazali svoje kvalitete, ne samo kot pomočnik, ampak tudi kot kolesar, ki zna zmagovati. V naslednjem mesecu bomo skupaj naredili načrt, na katerih dirkah bo vozil, vendar lahko že rečem, da bomo nanj računali na Giru in Touru. Z njegovim prihodom je naša ekipa dokočno zapolnjena."

Popovič je kolesar, ki se dobro pelje tako na vzponih kot tudi na kronometrih. © EPA

V Astano je pred prihajajočo sezono poleg Armstronga prišel še en izvrsten hribolazec, in sicer Haimar Zubeldia, ki je bil v zadnjih letih na največjih dirkah pogosto uvrščen med najboljšo deseterico. Do zdaj je bil vrsto let član baskovskega Euskaltel Euskadija, moštva, ki je zaradi finančnih težav za naslednjo sezono napovedalo rahlo zmanjšanje števila kolesarjev.

Svojo odločitev je pojasnil tudi popularni "Popo", kot je vzdevek 28-letnega kolesarja, ki je v kategoriji do 23 let dobil praktično vse najpomembnejše dirke, na čelu s cestnim SP , etapno dirko Giro delle Regioni in tudi z dirko po Aosti : " Najbrž je presenečenje, da grem v ekipo, ki že ima številne odlične kolesarje, vendar menim, da je ekipa, ki jo vodi Johan pisana meni na kožo. Zato komaj čakam, da začnem trenirati s kolesarji. Zagotavljam pa vam, da imam tudi sam ambicije …"

Popovič se v letošnji sezoni sicer ni posebno izkazal, in čeprav so ga v moštvo Silence Lotto vzeli z namenom, da bi na Touru pomagal Evansu, je bil Popovič bolj ali manj slaba podpora, saj njegova pripravljenost v tej sezoni ni bila na nivoju iz prejšnjih let.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.