Šport
23 ogledov

Popolna sezona za Bertonclja

SasoBertonceljMain Žurnal24 main
Leto 2010 bo v lepem spominu zagotovo ohranil slovenski telovadec na konju z ročaji Sašo Bertoncelj, ki je s tretjim mestom zablestel na evropskem prvenstvu v Birminghamu.
Moj glavni cilj je svetovno prvenstvo in kolajna, ki bi jo rad tam osvojil. Ob tem pa bo svetovno prvenstvo tudi kvalifikacijska tekma za olimpijske igre 2012. To je malce smešno, saj je to edina možnost, da se prebijem na igre – pa še tukaj moram dobiti kolajno. Ne bo lahko, ampak sprejmeš pravila, ker druge izbire pač ni.
Sašo Bertoncelj

Sašo, leto 2010 gre h koncu. Kako ste zadovoljni z njim?
Ko pogledam nazaj, ne morem biti razočaran. Če bi mi nekdo pred začetkom leta ponudil takšne rezultate, ne bi okleval niti za trenutek.

V letošnji sezoni ste zbrali kar nekaj odličnih uvrstitev. Verjetno pa ste najbolj ponosni na tretje mesto z evropskega prvenstva?
Tako je. Na začetku sezone sem si zadal, da bi osvojil eno od kolajn na evropskem prvenstvu ter se uvrstil v finale na svetovnem prvenstvu. Oboje mi je uspelo. Malce smole sem imel v finalu svetovnega prvenstva, drugače pa praktično popolna sezona. Res ne smem biti razočaran. Evropsko prvenstvo pa si bom verjetno zapomnil za vse življenje, ker sem tam le osvojil prvo kolajno na velikih tekmovanjih.

Po osvojenem bronu na Otoku ste dejali, da je za vas enako, kot če bi osvojili zlato.
Točno tako. Kdor malce bolje pozna mojo športno pot, ve, da sem v preteklosti delal veliko napak. Dolgo časa sem napovedoval – tako jaz kot moj trener –, da sem tudi na največjih tekmah sposoben osvojiti kolajno, pa se mi je nato vedno nekaj zalomilo ali pa sem naredil napako. Tako sem res veliko treniral in garal in za mene je bilo v tistem trenutku povsem vseeno, kakšnega leska bo kolajna.

Omenili ste, da ste večino napak uspeli odpraviti. Kaj pa še manjka za naskok na sam vrh?
Verjetno manjkajo izkušnje. To se je tudi videlo na svetovnem prvenstvu, kjer sem morda malce podlegel pritisku. Kar je verjetno povsem normalno, saj sem bil prvič v finalu tako velikega tekmovanja; to je ena zadeva. Zdi se mi, da sem zelo veliko delal na eleganci, saj me vsi hvalijo. Druga stvar pa je izhodiščna ocena. Na tem sem v zadnjem času zelo veliko delal na treningu. Na svetovnem prvenstvu se je lepo videlo, da imam nizko izhodiščno oceno, tako da bom moral dodati še nekaj težkih elementov, da bom imel eno od najvišjih izhodiščnih ocen.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Koliko časa potrebujete, da izpilite nov element?
Zelo veliko, saj je vedno težje. Z vsako desetinko, ki jo želiš dodati, je težje, kar pa je povsem normalno. Največji problem je čas, ker imamo zelo veliko tekmovanj in smo prosti le decembra in nekaj malega poleti. Letos si tako ne bom vzel nič dopusta, ker bom v tem času poskušal to nadoknaditi. Res je naporno, a tako je treba.

Kakšni so cilji v letu 2011?
Moj glavni cilj je svetovno prvenstvo in kolajna, ki bi jo rad tam osvojil. Ob tem pa bo svetovno prvenstvo tudi kvalifikacijska tekma za olimpijske igre 2012. To je malce smešno, saj je to edina možnost, da se prebijem na igre – pa še tukaj moram dobiti kolajno. Ne bo lahko, ampak sprejmeš pravila, ker druge izbire pač ni.

Kaj pa svetovni pokal? Letos ste zmagali na treh tekmah.
Tudi tukaj je še nekaj možnosti za napredek. Če bom dobro delal in izboljšal izhodiščno oceno, potem bom lahko dosegel še kakšno zmago več. Ampak jaz sem že s tem zadovoljen. Doseči tri zmage v svetovnem pokalu je res nekaj vrhunskega. Če bom to ponovil in odpravil napake, bom povsem zadovoljen.

Kdor malce bolje pozna mojo športno pot, ve, da sem v preteklosti delal veliko napak.
Sašo Bertoncelj

Že večkrat smo govorili o slabih razmerah, ki jih imate na voljo za trening. Omenja se tudi nova dvorana. Menite, da boste do konca kariere vsaj enkrat lahko trenirali v novi dvorani?
V zadnjih letih, odkar za tem stojita BTC in Gimnastična zveza Slovenije, je upanja nekaj več, ker so to res taki ljudje – kot je na primer gospod Jože Mermal –, da stojijo za svojimi besedami in jim lahko zaupamo. Tudi jaz z njimi poslujem, ker so moji sponzorji. Vem, da so to ljudje, ki se držijo svojih besed, tako da menim, da bom dočakal. Sicer je to zame res malce pozno, ampak bom z veseljem gledal mlajše, ki bodo uživali v odličnih pogojih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.