Šport
31 ogledov

"Poravnali bomo obveznosti do Tine"

Vojsk ni pozabil omeniti, kako so tudi pokrovitelji veseli njenih uspehov. (Foto Žurnal24 main
Direktor Smučarske zveze Slovenije Matija Vojsk je zagotovil, da bodo poravnali vse obveznosti, ki jih imajo do ekipe najuspešnejše slovenske alpske smučarke Tine Maze.
Tukaj smo zato, da zagotovimo čim boljše pogoje, vendar pa razdeljujemo denar iz proračuna. Verjetno se strinjate, da bi se smelo porabiti toliko, kolikor imaš na razpolago.
Matija Vojsk

Vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi je v ponedeljek opozoril na zamudo SZS-ja pri izplačilu zadnjih dveh obrokov za pravkar končano sezono, omenil pa je tudi možnost odstopa, če v novi sezoni ekipa ne bo imela ustreznih pogojev. Direktor smučarske zveze Matija Vojsk zagotavlja, da bodo obveznosti poravnali: "Doslej smo od podjetja Tine Maze prejeli izstavljenih računov za približno 160 tisoč evrov in del zadnjega izmed njih – mislim, da v višini okoli 30 tisoč evrov , še ni poravnan. Približno toliko je bilo po računovodskih podatkih do zdaj drugih z delovanjem njene ekipe povezanih stroškov, ki jih moramo prav tako poravnati. To so stroški, povezani s pripravami, z nabavo opreme, nočitvami in statusom, primernim tako vrhunski tekmovalki s tako vrhunskimi rezultati."

Na podlagi dveh osvojenih olimpijskih medalj je Tina Maze julija lani s predsednikom smučarske zveze Tomažem Lovšetom podpisala individualno pogodbo o posebnem, šampionskem statusu. Slednji ji je omogočal pravico do oblikovanja osebne ekipe, upravičena pa je bila še do nekaterih drugih ugodnosti, poleg tega pa je zveza dodatno krila del stroškov za priprave in tekmovanja. Direktor smučarske zveze pričakuje, da bo Tina Maze šampionski status ohranila tudi v naslednji sezoni: "Vsi smo veseli njenih uspehov, posebej tudi pokrovitelji. Predvidevam, da bo šampionski status veljal tudi naprej. Predsednik SZS Tomaž Lovše bo poskušal za Tino Maze zagotoviti čim boljše pogoje za njeno čim uspešnejše tekmovanje tudi v prihodnje."

V zvezi s pogovori za novo sezono pa obstaja še marsikatera neznanka glede na omejene vire in panoge, ki se financirajo iz ene malhe, čeprav je Vojsk prepričan, da bodo z ekipo Tine Maze našli skupni jezik: "Ne gre za to, ali komu želiš dati ali ne. Tukaj smo zato, da zagotovimo čim boljše pogoje, vendar pa razdeljujemo denar iz proračuna. Verjetno se strinjate, da bi se smelo porabiti toliko, kolikor imaš na razpolago. Zagotovili smo več kot v preteklosti, vendar ti viri niso neomejeni. Na SZS si seveda prizadevamo zagotoviti še višje prihodke, od tega bomo potem lahko izdvojili sredstva."

Matija Vojsk SZS | Avtor: Bobo Bobo

Krovno organizacijo pri usklajevanju poslovnega načrta čaka zahtevno delo in veliko tehtanja. "V slovenskih razmerah, ko proračun alpskih disciplin znaša 1,8 milijona evrov, iz teh sredstev pa se krije dejavnost več kot 70 tekmovalcev in tekmovalk, več kot 30 trenerjev in drugih sodelavcev, znesek za ekipo Tine Maze pomeni pomembno postavko. Tako kot zelo pomembno postavko pomenijo tudi uspehi Tine Maze," je osrednjo dilemo pojasnil Vojsk. Proračun alpskih disciplin bi bil za marsikatero drugo športno panogo zelo visok, nadaljuje direktor, vendar pa bi si za smučarijo, ki se sooča z visokimi stroški dejavnosti, želeli še večjega.

Možnosti niso neomejene, in ko govorimo o celoti, ki obsega tekmovalke in tekmovalce od najmlajših selekcij pa tja do šampionov, je treba vedeti, da ko iz celote vzameš manjši del, za ostale ostane več, ko iz celote vzameš večji del, za ostale ostane manj.
Matija Vojsk
"Možnosti niso neomejene, in ko govorimo o celoti, ki obsega tekmovalke in tekmovalce od najmlajših selekcij pa tja do šampionov, je treba vedeti, da ko iz celote vzameš manjši del, za ostale ostane več, ko iz celote vzameš večji del, pa za ostale ostane manj. In ta presoja bo nazadnje na panogi. Predsednik alpskega zbora in odbora Jure Košir kot izkušen tekmovalec in poznavalec mednarodnega dogajanja, predsednik zveze Lovše in verjamem, da tudi jaz, se bomo gleda tega še usedli in poskušali poiskati optimalno rešitev tako za šampionko kot tudi za preostali kader, vključno s prepotrebno stroko ne samo v njeni ekipi, temveč tudi v ostalih, kar naj bi zagotavljalo nadaljnji razvoj in izvajanje strategije," je napovedal Vojsk.

"Pogajanja o naslednji sezoni že potekajo. Sicer pa bo SZS, ki je zveza osmih panog, pod njeno okrilje pa sodi tudi zveza učiteljev trenerjev smučanja, novo sezono začela z novim poslovnim načrtom, ki naj bi bil do konca usklajen aprila. Za alpske discipline, ki so se v zadnjih letih soočale z velikimi spremembami in odhajanjem kadrov, pa poskušamo večino elementov pripraviti že prej. Krog planiranja je že stekel in postavili smo glavne gabarite za prihodke in v okviru tega bomo videli, koliko od proračuna alpskih disciplin se bo predsednik odločil nameniti Tini in njenim trenerjem," je sklenil Vojsk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.