Šport
25 ogledov

Poraz zmajev, smola Jesenic v loteriji

Acroni Jesenice - Tilia Olimpija Boštjan Tacol
Tilia Olimpija je na derbiju proti vodilnemu Linzu doživela prvi domači poraz v letošnji sezoni lige Ebel (2:3). Jeseničani so proti Salzburgu zapravili prednost dveh golov, na koncu pa klonili šele po izvajanju kazenskih strelov (3:2).

Zmaji so v tej sezoni pravo odkritje lige, saj so z odličnimi predstavami blizu vrha že vse od začetka. V prejšnjem krogu so ne le premagali, ampak ponižali celovški KAC in mu po teniško zavezali kravato s šestimi zadetki, tokrat pa je v Tivoli, ko so hokejisti prvič v sezoni igrali na torek, prišel še vodilni Linz.

Začetek tekme sicer ni bil tako spodbuden kot v nedeljo. Domači so naredili nekaj napak v obrambi, eno od njih pa so gostje kaznovali, ko je na desni strani pred vrati ostal sam Robert Lukas in premagal Jeana Phillipa Lamoureuxa. Linz je bil v uvodni tretjini nekoliko boljši tekmec, a so imeli tudi domači nekaj minut, ko so tekmece povsem stisnili pred njihova vrata, kjer pa je bil razpoložen nekdanji član zmajev Alex Westlund. Najlepši priložnosti za izenačenje sta zapravila Aleš Mušič in John Hughes, Ljubljančanom pa tudi ni stekla igra 5-4, saj v prvem poskusu ob koncu tretjine niso sestavili nevarnejše akcije. Tudi gostje bi lahko prišli do drugega zadetka, vendar je bil Lamoureux zanesljiv.

Tudi v drugi tretjini so domači zapravili prednost igralca več, a že pred tem sta imeli obe ekipi po eno veliko priložnost. Za domače je po kombinaciji s Petrom Šachlom iz neposredne bližine zgrešil Hughes, pri Linzu pa je Justin Keller pobegnil v prodor, toda Lamoureux je njegov strel ubranil. Sredi tekme so imeli zmaji tudi nekaj sreče, ko je po strelu Kellerja plošček vratarju zeleno-belih ušel iz rokavice, a se skotalil tik ob vratnici. Pritisk na močnega in v obrambi izredno trdnega tekmeca se je domačim obrestoval v tretjem poskusu z igralcem več, ko je po strelu Scotta Hothama z modre linije plošček končal v mreži. Vendar je bilo veselje v Tivoliju kratko, saj so domači pozabili na obrambo in že 26 sekund pozneje dobili drugi gol na tekmi. Lamoureux pa se je moral do konca tretjine še dvakrat izkazati ob nevarnih strelih Linza.

Zadnji del se ni začel po željah domačih. Zapored so imeli na klopi za kaznovane dva igralca in drugo prednost so gostje izkoristili, ko je po nezbranosti v obrambi ostal sam pred golom Fabian Scholz. Toda predaje še ni bilo in novo upanje je domačim vlil Jamie Fraser z natančnim strelom pod prečko. Linz je nato zadel vratnico, zeleno-beli pa so imeli zadnjo priložnost za gol in izenačenje v štirih minutah med 55. in 58., ko so imeli na ledu dvakrat igralca več. Vendar Linz ni klonil, domačim pa ni uspelo sestaviti nevarnejše akcije in ostalo je pri tesnem porazu, prvem domačem v tej sezoni.

V naslednjem krogu bodo Ljubljančani v petek gostovali pri novincu v ligi Znojmu.

Jesenice izgubile loterijo v Salzburgu

Jeseničani so v zadnjih krogih naredili preskok. Po slabem začetku sezone so bili dolgo na repu lestvice, z zaporednimi zmagami pa so se začeli dvigati. Za samozavest ekipe sta bili še posebej dobrodošli zmaga v slovenskem derbiju v petek ter na vročem gostovanju v Zagrebu v nedeljo. Tako se tudi pred gostovanjem pri finančno in organizacijsko bistveno močnejših tekmecih s Solnograškega niso predajali vnaprej. Med potniki v Avstrijo pa ni bilo obolelega Patrika Bergströma ter poškodovanih Johana Björka in Jureta Dolinška.

A ne glede na zdesetkano moštvo so se varovanci Heikikja Mälkiäja pogumno podali v boj. S čvrsto obrambo, zanesljivim junakom zadnjega dvoboja Gašperjem Krošljem v vratih in raznovrstnostjo v napadu so se gostje uspešno zoperstavili domačim in nenazadnje tudi zadevali. Anže Kuralt in James Sixsmith sta slovenskim prvakom pred prvim odmorom zagotovila lepo prednost.

Jeseniški trener je moral zaradi izostanka igralcev precej spreminjati postavitev napadov, še več dela pa je imel od 29. minute naprej, ko je zaradi udarca po roki, kazni za domače sicer ni bilo, ledeno ploskev zapustil Marcus Olsson. Gostje so imeli večkrat na ledu igralca več, a svojih prednosti z izjemo ene na začetku drugega dela tekme niso izkoristili. Tako je Jeseničanom tudi pred zadnjo tretjino še ostala minimalna prednost.

To so po napaki v obrambi zapravili v 46. minuti, vseeno pa so s pogumnim bojem dobili točko za neodločen izid po rednem delu, saj do 60. minute golov ni bilo več. Podaljšek je bil izenačen, zadetkov ni bilo, železarji so se ubranili tudi ob izključitvi Jake Ankersta. O dobitniku druge točke so tako odločali kazenski streli, konec pa je bilo šele po osmi seriji, ko je za Salzburg zadel Brent Aubin. S točko so Jeseničani na lestvici ujeli priključek z ekipami srednjega dela, Gradec je zdaj pred njimi le točko, Znojmo in Dunaj pa dve.

Železarji bodo v naslednjem krogu v petek prosti, v nedeljo pa bodo gostili prav Gradec.

Liga Ebel, 15. kolo:

Tilia Olimpija : Black Wings Linz 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Hotham (37), Fraser (48); R. Lukas (3), Keller (38, 46)

Red Bull Salzburg : Acroni Jesenice 3:2* (0:2, 1:0, 1:0, 0:0)
Abid (22), Earl (46); Kuralt (16), Sixsmith (20)
* - po izvajanju kazenskih strelov

Vienna Capitals : Orli Znojmo 9:2 (3:1, 3:0, 3:1)
SAPA Fehervar : Graz 99ers 6:3 (2:1, 2:2, 2:0)
KAC Celovec : VSV Beljak 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.