Šport
44 ogledov

Portoroški turnir le še zgodovina

Jelene Janković ne bo več v Portorož. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Ženski teniški turnir v Portorožu se z letom 2011 seli v azerbajdžanski Baku. Glavni razlog so omejene kapacitete portoroškega stadiona in otežene gospodarske razmere.

Zato je odbor direktorjev združenja poklicnih teniških igralk na svoji zadnji seji pred odprtim prvenstvom ZDA v New Yorku sklenil, da se turnir leta  2011 preseli v Azerbajdžan.

"Turnir Banka Koper Slovenian Open 2010 je bil zadnji turnir, v naslednjem letu se turnir se seli v Baku," je v uvodu v novinarsko konferenco povedal direktor turnirja Andrej Bizjak in potrdil, da slovenski turnir po zadnji reformi turnirske serije WTA ni izpolnjeval pogojev.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Najpomembnejši razlog za odločitev Odbora direktorjev združenja poklicnih teniških igralk (WTA Tour Board of Directors) prav premajhna kapaciteta portoroškega teniškega stadiona. Predstavniki združenja WTA so namreč že lani zapisali, da stadion ne izpolnjuje minimalnih zahtev po sediščih ob osrednjem igrišču. Pravila združenja namreč določajo, da morajo te na turnirjih kategorije International sprejeti najmanj 2500 gledalcev; stadion v Portorožu šteje 1500 sedišč.

"Igrišče v Portorožu je imelo v osnovi 1200 sedežev, ob prvem Fed Cupu se je kapaciteta povečala na 1500. Za leti 2009 in 2010 nam je WTA dovolila izjemo in z namestitvijo dodatnih tribun smo kapaciteto povečali na 2000 sedežev. Te izjeme WTA ne dovoli več. Glede na trenutne gospodarske razmere in glede na zasnovo stadiona za 1200 sedežev ni možno, da bi ta standard dosegli," je še povedal Bizjak, ponosen, da je slovenskim organizatorjem na turnir v preteklih letih uspelo privabiti tudi vrsto najboljših igralk sveta.

Osnovni cilj je bil popularizacija tenisa, priložnost za domače igralke in vse to povezati s turističnim interesom.
Andrej Polenec

Po posvetu s predstavniki združenja WTA so se odločili vrniti licenco za organizacijo turnirja. Turnir, ki je bil doslej na sporedu v tretjem tednu v juliju, bo tako odslej potekal v glavnem mestu Azerbajdžana. Uradno ime tekmovanja je trenutno Baku Cup in bo edini turnir WTA, ki bo potekal v tem tednu.

"Odločitev je bila težka. Vsi smo zapriseženi 'tenisači' in delali smo tudi zaradi ljubezni do tenisa. Po drugi strani smo ponosni, da smo organizirali šest turnirjev in rad bi se zahvalil vsem, ki so nam pri tem pomagali. S ponosom se lahko ozremo nazaj," je še povedal Bizjak.

Idejni oče projekta pred leti je bil Andrej Polenec, ki je nazadnje deloval kot podpredsednik turnirja. "Osnovni cilj je bil popularizacija tenisa, priložnost za domače igralke in vse to povezati s turističnim interesom. Kljub začetnim problemom je obalno gospodarstvo, natančneje Banka Koper, z leti prevzelo tudi sponzorsko breme in turnir je dobil svoj prostor pri nas. Zato mi je zelo žal. Računali smo, da bo ta obalni dogodek enakovreden Vitrancu, Lisici ... ," pa je ob koncu serije povedal Polenec in dodal, da upa, da ni konec za vselej in da se bodo morda našli športni navdušenci, ki bodo oživili ta turnir.

Kot so povedali organizatorji turnirja, že obstajajo ideje o organizaciji turnirja kakšne nižje kategorije, seveda pa Portorož ostaja teniški center, ki bo zanesljivo še gostil tudi slovensko reprezentanco, saj je tukaj organizacija in infrastruktura še vedno nared. "Portorož smo s turnirjem postavili ob bok velikim mestom in vsi si želimo, da bi se to spet oživilo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.