Šport
53 ogledov

Portugalci končali valižansko pravljico

Cristiano Ronaldo Portugalska Wales Euro 2016
1/15
EPA
Prvo finalno vstopnico evropskega prvenstva si je proti Walesu priigrala Portugalska (2:0). Za zmagovalce sta v razmaku treh minut na začetku drugega polčasa zadela Cristiano Ronaldo in Luís Nani. Portugalci so se v skupno petem poskusu drugič prebili v veliki finale Eura.

Reprezentanca Portugalske je letos petič prišla do polfinala Eura. V prejšnjih štirih poskusih je slavila le enkrat, a tudi takrat ostala brez naslova, na domačem prvenstvu leta 2004 so jih v finalu premagali Grki. V polfinalu so se Portugalci poslovili tudi pred štirimi leti.

Tokrat so se Portugalci le uspeli priti v finale, kjer bo moštvo Fernanda Santosa igralo proti boljšemu iz četrtkovega dvoboja med gostiteljico Francijo in aktualno svetovno prvakinjo Nemčijo. Portugalska je na letošnjem Euru šele prvič slavila po rednem delu srečanja.

Wales je na svojem prvem Euru z uvrstitvijo v polfinale navdušil evropsko nogometno javnost. Doslej so "zmaji" na velikem turnirju igrali le leta 1958, ko so nastopali na svetovnem prvenstvu. 

Tokrat je četo Chrisa Colemana čakala težka naloga, saj sta zaradi kartonov brez nastopa ostala vplivni vezist Aaron Ramsey in bočni branilec Ben Davies. Tako je še večje breme padlo na Garetha Bala, ki pa je bil dobro pokrit.

Pri Portugalcih je zaradi kartonov brez tekme ostal defenzivni vezist William Carvalho. Centralni branilec Pepe pa je staknil poškodbo in ni mogel mogel pomagati že tako oslabljeni zadnji vrsti. V prvi postavi ga je nadomestil Bruno Alves.

Zgodovinski večer za Ronalda

Balov klubski soigralec Cristiano Ronaldo je kot prvi nogometaš zaigral v tretjem polfinalu Eura in s prvim zadetkom na tekmi na vrhu večne lestvice strelcev ulovil Michela Platinija. Oba sta na zaključnih turnirjih evropskih prvenstvev zabila po devet zadetkov.

Ob tem je Ronaldo po letu 1964 postal prvi nogometaš, ki je zabil v dveh različnih polfinalih Eura. Leta 1960 in 1964 je to uspelo Valentinu Ivanovu in Viktorju Ponedelniku v dresu Sovjetske zveze.

Previden prvi polčas

V prvih desetih minutah si nobena od ekip ni priigrala večje priložnosti, obe enajsterici sta bili previdni. Za nekaj razburjenja je poskrbel padec Cristiana Ronalda ob Jamesu Collinsu v kazenskem prostoru, a švedski sodnik Jonas Eriksson ni pokazal na belo točko.

Malce nevarnejšo akcijo so Portugalci izpeljali v 16. minuti, po dvojni podaji s Cristianom je z roba kazenskega prostora mimo gola streljal João Mário. Kmalu so odgovorili tudi Valižani: po uigrani akciji iz kota je Joe Ledley našel Bala, ta je meril previsoko. Bale je nato še nevarno podal z desne, ko pred vrati ni bil pravočasen Andy King, v 22. minuti pa z 20 metrov zadel vratarja Ruija Patricia.

V naslednjih minutah smo videli še nekaj obetavnih napadov, a vratarja nista bila na resnih preizkušnjah. V zaključku prvega polčasa se je srečanje spet umirilo. Zadnjo priložnost v prvem delu je imel Cristiano, po predložku Adriena Silve je bil z glavo, resda iz težkega položaja, nenatančen.

Portugalske sanjske tri minute

Drugi del pa so Portugalci začeli odlično. V 50. minuti so imeli na voljo kot, po krajši kombinaciji je predložek pred gol poslal Raphaël Guerreiro, tam pa je bil najvišji Cristiano in z glavo ugnal Wayna Hennesseyja. Ronaldo se je na vrhu večne lestvice strelcev Eura izenačil z Michelom Platinijem (9 golov).

Le tri minute kasneje so nogometaši s Pirenejskega polotoka povišali prednost: z 20 metrov je streljal Ronaldo, pred vrati pa je žogi smer spremenil Nani in matiral nemočnega velškega vratarja.

Cristiano Ronaldo Portugalska Wales Euro 2016 | Avtor: EPA EPA
Valižani so na igrišče poslali svežega napadalca Sama Vokesa in krenili v napad, toda v 63. minuti so spet zapretili Portugalci, ko je Ronaldo s prostega strela žogo poslal malce nad prečko. Z močnim udarcem z razdalje je Hennesseya namučil tudi Nani, João Mário pa je odbitek poslal mimo gola. Sredi nadaljevanja je vendarle poskusil tudi Wales, a Vokes z glavo ni zadel okvirja.

Portugalci niso opustili napadalnih ambicij in še naprej ogrožali Hennesseya, ta je uspel uloviti žogo po strelu Joséja Fonteja po podaji iz kota. Prvo zaključno žogo so Portugalci zapravili v 78. minuti, toda Hennessey je s skrajnimi močni zadržal poskus Danila. Na drugi strani je Bale z razdalje dvakrat preizkusil Patricia, medtem ko je strel Ashleya Williamsa ustavil blok.

Drugo zaključno žogo so zapravili v 86. minuti, ko je Ronaldo v protinapadu obšel vratarja, a streljal mimo vrat. Do konca večjih pretresov ni bilo in Portugalci so prešerno slavili.

Euro 2016, polfinale:

Portugalska - Wales 2:0 (0:0)
C. Ronaldo 50., Nani 53.

Četrtek ob 21.00:
Nemćija - Francija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.