Šport
24 ogledov

Poslednje slovo od Samarancha

Žurnal24 main
V Barceloni so od jutra potekale žalne slovesnosti za Samaranchem, ki je bil 21 let na čelu MOK-a, zaradi težav s srcem je umrl v sredo v 89. letu starosti v bolnišnici v Barceloni.

Čeprav je bil Juan Antonio Samaranch deležen tudi veliko kritik, saj so mu očitali preveliko komercializacijo športa in korupcijo pri dodeljevanju olimpijskih iger, pred slabim letom pa se je nanj usul plaz obtožb zaradi njegovega fašističnega pozdrava v čast španskemu fašističnemu diktatorju generalu Francu, pa te danes niso bile v ospredju. V ospredju je bil pietetni poklon za človekom, ki je pustil velik pečat olimpijskemu gibanju in zaznamoval celotno obdobje. "Zapustil je bogato dediščino in ob tem vas v imenu MOK pozivam, da za vedno ohranimo njegovo zapuščino in dediščino," je še dejal Belgijec Jacques Rogge, ki je poudaril, da je olimpijsko gibanje izgubilo "voditelja, mentorja in prijatelja".

Krsta s pokojnikom je bila ovita v olimpijsko zastavo, ko so jo pripeljali v poslopje regionalne vlade v Barceloni, pa je prostor napolnila olimpijska himna. Pogrebne maše v barcelonski gotski katedrali La Seu sta se udeležila tudi španski kralj Juan Carlos in kraljica Sofía. Od Samarancha so se na civilnem pogrebu najprej poslovili njegovi najbližji, hčerka María Teresa, partnerka Luisa Sallent in ostali družinski člani, vključno s sedmimi vnuki.

V dvorano Sant Jordi v zgodovinski stavbi Palau de la Generalitat, kjer je ležala krsta, so spustili tudi "navadne" ljudi, ki so se poslovili od velikega moža in slovitega sina Barcelone. Na žalni slovesnosti v prostorih katalonske vlade so bili navzoči španski prestolonaslednik Felipe, soproga Letizia in Felipejeva sestra princesa Cristina ter predsednik regionalne katalonske vlade José Montilla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.