Šport
72 ogledov

Poteko: Ni razloga za zadovoljstvo, kolajne še ni

Veselin Vujović, Slovenija, Katar EPA
Le največji optimisti so se pred začetkom rokometnega svetovnega prvenstva v Franciji nadejali slovenski uvrstitvi v polfinale, a to je zdaj realnost.

Slovenijo po dobljeni četrtfinalni bitki proti Katarju že v četrtek ob 20.45 uri čaka obračun za veliki finale, na nasprotni strani igrišča pa ji bo v osrednji pariški dvorani Bercy stala Francija.

Slovenski rokometaši so si po zadnjem zvoku sirene na torkovem četrtfinalu s Katarci skočili v objem in prešerne volje začeli praznovati ponovitev dosežka izpred štirih let v Španiji, ko so se po zmagoslavju nad Rusi prav tako prebili v polfinale. A tedaj je bilo navkljub daleč najboljši uvrstitvi na svetovnih prvenstvih med rokometaši čutiti določeno izpraznjenost po velikem podvigu, davek ostrega tekmovalnega ritma pa so nato plačali na polfinalnem dvoboju s Španci in na tekmi za bronasto odličje s Hrvati.

Po torkovem četrtfinalnem obračunu v Bercyju, kjer so Katarce zasenčili v vseh prvinah igre in leska njihove zmage ni ogrozila niti neodgovorna igra v sami končnici, so slovenski rokometaši morda delovali celo bolj zrelo in odločno od tedanjega rokometnega rodu pod vodstvom selektorja Borisa Denića, ki si je - v zadnjih mesecih službuje v Katarju in je na nekakšnih klubskih pripravah v Franciji - tekmo ogledal neposredno v Parizu.

Med vsemi slovenskimi rokometaši v Franciji je bil med najbolj odločnimi na velikih tekmovanjih dokaj neizkušeni krožni napadalec Vid Poteko. "Nimamo razloga za zadovoljstvo, medalje še nismo osvojili. Po zmagi v četrtfinalu so naši cilji le še višji, na nas pa je, da se na naslednjega tekmeca še bolje pripravimo. Vse ekipe so premagljive, tudi Francija, s katero smo se v preteklosti že pomerili. Lahko se kosamo z njo, ob tem pa se tudi veselimo vzdušja v dvorani Bercy. Gremo po zmago," je odločno dejal celjski krožni napadalec.

Vid Poteko, Slovenija, Katar | Avtor: EPA EPA

Še najbolj čustveno je četrtfinalno tekmo doživel vratar Matevž Skok, s solzami v očeh je zmago nad Katarci posvetil svojemu sinu, ki je ravno na ta dan praznoval rojstni dan, hkrati pa izrazil močno željo, da mu za darilo prinese prvo slovensko rokometno kolajno s svetovnega prvenstva.

"Vuja ima vedno prav"

Selektor Veselin Vujović je pred začetkom letošnjega turnirja v Franciji upal na preboj med osem, na koncu pa so njegovi varovanci presegli cilje in se bodo v naslednjih dneh borili za eno od treh stopničk na odru za najboljše.

"Nova prihodnost se je začela. V Franciji smo pretrgali nekatere vezi s preteklostjo, kar je pomembna zadeva. Ne zanimajo nas nekatere minule zadeve, pa naj gre za tradicijo ali pa igralsko veličino," je dejal Vujović in nato v svojem prepoznavnem slogu nadaljeval: "V naši ekipi veljata dve pravili. Prvo pravi, da ima Vuja vedno prav, drugo pa, da se v primeru nejasnosti znova vrneš na prvo pravilo. Menim, da ekipa tako najlažje deluje."

Slovenski rokometaši se bodo v današnjih zgodnjih popoldanskih urah znova znašli pod soji žarometov. Na voljo bodo vsem akreditiranim novinarjem v tiskovnem središču v dvorani Bercy, tako kot vsi polfinalisti iz Francije, Hrvaške in Norveške. Vujovićevi izbranci se bodo predstavili ob 14. uri, njihovi polfinalni tekmeci Francozi pa dve uri kasneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.