Šport
15 ogledov

Potočnik: Mladi na EP več kot upravičili zaupanje

Dugonjić EP v plavanju 50 metrov prsno Herning EPA
Selektor slovenske plavalne reprezentance Miha Potočnik je po končanem evropskem prvenstvu v kratkih bazenih zadovoljno ocenil nastope prenovljene in pomlajene ekipe.

V slovenski plavalni reprezentanci v letih 2012 in 2013 poteka menjava generacije. Evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih v Herningu je pokazalo, da so mladi na dobri poti, da zamenjajo nekoč najboljše Saro Isaković, Anjo Čarman, Petra Mankoča, Matjaža Markiča, Emila Tahiroviča in druge, ki so v minulih letih nosili glavno breme.

Medtem ko sta bili kolajni Damirja Dugonjića pričakovani, načrtovan je bil tudi finale Roberta Žbogarja na 200 m delfin, je pet finalnih nastopov, Žbogarju to ni uspelo, več, kot so v slovenskem taboru pričakovali pred odhodom na Dansko. Slovenski plavalci so imeli pred EP po prijavah prvi in drugi dosežek Dugonjića v obeh krajših disciplinah prsnega sloga, ter 10. izid Žbogarja na 200 delfin, vsi drugi pa so se uvrščali pod 20. mestom. Končni izplen pa je pet finalnih nastopov in dodatnih deset uvrstitev do 20. mesta. Ob tem so slovenski plavalci na prvenstvu 20-krat izboljšali članske in mladinske rekorde.

Upravičili zaupanje na enem najmočnejših prvenstev

"Lahko rečem, da je bilo prvenstvo uspešno. Damir Dugonjić je z zmago na 50 m prsno, kolajno na 100 prsno in dvema državnima rekordoma potrdil vlogo favorita v reprezentanci. Prijetno presenečenje je mladi Peter John Stevens, ki se je na uvrstil na peto mesto na 50 prsno in večkrat popravljal mladinske rekorde. Tjaša Oder je upravičila vlogo prve plavalke z odličnim izidom in osmim mestom na 800 prosto, s finalom je presenetila mešana štafeta, med mladimi bi lahko posebej izpostavil Nastjo Govejšek, ki je praktično ob vsakem startu dosegla državne rekorde," je ocena slovenskega selektorja Mihe Potočnika.

Tudi slednji je bil v skrbeh, kako se bo odrezal mladi rod plavalcev, saj so bili vsi z izjemo Dugonjića in Žbogarja mlajši od 20 let:

"To prvenstvo je bilo eno močnejših v 25-metrskih bazenih in mladi so več kot upravičili zaupanje ter prevzeli breme starejših kolegov, obenem pa zadovoljili sebe z dosežki in slovensko javnost s finali in polfinali."

Upa še na kakšnega "študenta"

Na prvenstvu so plavalci že dosegali tudi norme za svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih, ki bo čez leto dni v Dohi. Med plavalkami je to uspelo Tjaši Oder in Nastji Govejšek, med plavalci Dugonjiću in Petru Johnu Stevensu; vsi morajo dosežke le še potrditi.

"Sam verjamem, da se jim bo pridružil še kdo in da bo ekipa enaka ali malenkost manjša kot letos," meni Potočnik. Prvi cilj bo avgustovsko EP v velikih bazenih, kjer bo Dugonjić branil zlato kolajno iz Debrecena 2010 na 50 m prsno, selektor Potočnik pa si želi tudi žensko štafeto 4 x 200 prosto, ki pa ne bo tako konkurenčna kot v olimpijski sezoni, ko so Slovenke na Madžarskem osvojile bron in si zagotovile pot na igre v Londonu:

"Tudi za Berlin si želim, da bi tam nastopili vsi tisti, ki so nastopili tukaj in da bi se jim morda pridružil še kdo od plavalcev v Sloveniji ali pa od tistih, ki so na študiju v ZDA."

Iz pravega testa

Tokrat je bilo v slovenski vrsti kar nekaj mladih, ki so tudi na prvenstvu potrdili, da so blizu evropskega vrha.

"Dokazali so, da so iz pravega testa in da imajo vse možnosti, da gre njihova krivulja dosežkov še navzgor. Glede na videno v Herningu, ne gre pozabiti Martina Baua, Tjaša Vozel je dosegla rekord na 50 prsno, dobro so nastopali tudi drugi in upam, da bodo svojo kakovost vsi potrdili," je še povedal Potočnik.

Prva priložnost bo že prihodnji konec tedna na mitingu v Mariboru, kjer bodo imeli plavalci prvo priložnost za lov na norme za EP v Berlinu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.