Šport
18 ogledov

Potrditi talent in pripravljenost

Martin Hvastija meni, da so medalje na dosegu nog. Žurnal24 main
Potem ko so za nami vsa tri državna prvenstva v kolesarstvu, se člani do 23 leti in mladinci že vneto pripravljajo na EP, ki bo od 3. do 6. julija v italijanski Aroni.

Državna prvenstva v kolesarstvu so zdaj že za nami. Za razliko od prejšnjih let smo vsaj na cestni preizkušnji videli res vse najboljše slovenske kolesarje, tudi tiste, ki pedala vrtijo pri tujih moštvih. Vendar nas tu ne bo zanimala članska vrsta, ki se je potegovala za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu. Kolesarji, ki potujejo v Peking so zdaj že znani, tako kot so znani mladi kolesarji, ki bodo barve branili na bližajočem se evropskem prvenstvu v Aroni, ki bo na sporedu ta teden. Evropsko prvenstvo je tudi tokrat namenjeno članom do 23 let in starejšim mladincem.

 
 

Na EP so do zdaj bila pričakovanja vedno zelo visoka, saj smo vedno imeli kolesarje, ki so bili sposobni doseči vrhunski rezultat.

Martin Hvastija

 
Dolg in zahteven krog
Cestni dirki se bosta odvijali v Verbanii v bližini Laga Maggiore. Krog bo dolg kar 21,6 kilometra. Mladinci ga bodo morali premagati šestkrat, člani do 23 leta pa se bodo “zavrteli” enkrat več in tako prevozili 151 kilometrov (mladinci 130 km). Prej omenjenih 21,6 kilometrov pa še zdaleč ne bo lahkih. Italijani so pač poskrbeli, da se dirka ne bi odločila šele v ciljnem sprintu. Kolesarji se bodo v vsakem krogu soočiili s 305 metri višinske razlike, kar pomeni, da jih bodo člani do 23 let na celotni dirki premagali kar 2135. Selektor članske izbrane vrste Martin Hvastija je progo opisal kot težko in zahtevno, v vsakem krogu so kar trije vzponi, za razliko od lanskega leta pa je proga vseskozi lepa in široka vsaj šest metrov, tako da tehnično ni posebno zahtevna. Nekoliko zahtevnejši je samo srednji del kroga, predvsem na spustih.

Kolesarje v Aroni čaka težka, a tehnično ne preveč zahtevna preizkušnja. © Peter Hvastija

 
Začelo se bo z ravnino, potem pa ...
Prvih šest kilometrov kroga je bolj ali manj ravninskih, potem pa že sledi prvi vzpon, ki je z 2,4 kilometra tudi najdaljši. V prvi polovici je njegov povprečni naklon osem do devet odstoten, drugi del vzpona pa je še zahtevnejši, saj se naklon poveča na deset odstotkov. Sledi tristo nekoliko lažjih metrov in proti vrhu še ena osemodstotna “špica”. Sledil bo kilometer in pol dolg spust, potem pa kaj hitro dobrih petsto metrov dolg vzpon, ki bo težak predvsem zaradi desetodstotnega naklona. Tehnično najzahtevnejši del kroga pa bo kolesarje pričakal po tretjem in zadnjem vzponu, ki bo dolg dober kilometer. Sedemodstotni vzpon bo zelo zavit, spust z vrha pa je strm in hiter. Po koncu spusta bodo kolesarje do cilja ločili zgolj štirje bolj ali manj ravninski kilometri. Cilj je na širokem trgu v Verbaniji.

Kristjan Koren (na sliki) bo poleg Gašperja Švaba naše najmočnejše orožje. © Peter Hvastija

 
 

Cestna vožnja, postava do 23 let

Andi Bajc, Dejan Bajt, Nik Burjek, Blaž Furdi, Kristjan Koren, Marko Kump in Gašper Švab

Medalje so na dosegu
"Na evropskih prvenstvih so do zdaj bila pričakovanja vedno zelo visoka, saj smo vedno imeli kolesarje, ki so bili sposobni doseči vrhunski rezultat," je poudaril Martin Hvastija. In temu je res tako, saj so naši kolesarji z EP prinesli že kar nekaj medalj. V cestni preizkušnji je Zoran Klemenčič osvojil zlato, Kristjan Fajt je bil v peklenski vročini v Atenah tretji, Jure Zrimšek in Jani Brajkovič pa sta nas razveseljevala z medaljami v vožnjah na čas. Seveda ne smemo pozabiti niti na ostale vrhunske uvrstitve, ki gredo ponavadi prehitro v pozabo. Svoje je dodal tudi Tomaž Nose in pred dvema letoma Kristjan Koren , ki je poleg Gašperja Švaba selektorjevo najmočnejše orožje. "Tudi letos imamo kolesarje, od katerih se pričakuje veliko, če samo izpostavim v kronometru in na cestni preizkušnji Korena, ter Švaba na cestni dirki." Koren ima za sabo izjemno sezono, saj je dobil enodnevno klasiko za pokal narodov, imenovano Picardie , bil je tretji v skupnem seštevku Gira delle Regioni , odlično pripravljenost pa je potrdil z naslovom državnega prvaka v njegovi paradni disciplini, kronometrtu, in na gorskem državnem prvenstvu na Krvavec .

 
 

Napovedovanja so zmeraj nehvaležna, zato smo pri le-teh vedno previdni.

Marko Polanc

 
Polanc: "Napovedovanja so nehvaležna"
Z nekoliko nižjimi pričakovanji se v Italijo odpravljajo mladinci, katerim bo poveljeval selektor Marko Polanc . "Napovedovanja so zmeraj nehvaležna, zato smo pri le-teh vedno previdni. Tako na cestni vožnji kot v kronometru pričakujem uvrstitve med 15 in 20 mestom. Košir in Tratnik pa sta ob dobrem dnevu sposobna doseči tudi kakšno mesto višje," je povedal Polanc, ki bo v vožnji na čas računal na usluge Matiasa Kumarja, Jana Tratnika in Nejca Koširja. Na cestni preizkušnji pa se bodo Tratniku in Koširju pridružili še Mark Džamastagič, Domen Kalan, Erik Poljanec, Primož Obal in Niko Vogrinec.

Gašper Švab (na sliki desno) bo naš adut na cestni dirki. © Peter Hvastija

 
 

Kronometer, postava do 23 let

Kristjan Koren, Jože Senekovič

Trasa kronometra
Člani do 23 let bodo morali v vožnji na čas premagati 25, 3 kilometra dolgo vožnjo na čas. Prvih pet kilometrov bo potekalo ob jezeru, kolesarji pa bodo lahko dosegali visoke hitrosti, saj je proga bolj ali manj ravninska. Sledil bo krajši vzpon in trikilometrska vožnja skozi tunel. Po dolgem spustu proti jezeru Lago Maggiore bo do cilja še deset kilometrov, kjer bosta še dve krajši "špici", zadnja samo dober kilometer pred ciljem. Mladinci bodo morali opraviti z devet kilometrov krajšo progo, ki bo ves čas potekala v bližini jezera in bo vseskozi bolj ali manj ravninska.

Za konec naj samo povemo, da bomo tokrat na EP imeli tudi ženski predstavnici, saj se bo z vožnjo na čas soočila Primorka Polona Batagelj , kateri se bo na cestni preizkušnji pridružila še Petra Zrimšek .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.