Šport
31 ogledov

Povratek med elito bodo lovili v Krakovu

slovenska hokejska reprezentanca hokej sp ostrava EPA
Na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF), ki v teh dneh poteka ob svetovnem prvenstvu elitne skupine na Češkem, so danes potrjevali prireditelje tekmovanj za naslednje leto.

Za Slovenijo, ki je letos izpadla iz družbe najboljših, je najbolj pomembna dodelitev drugoligaškega prvenstva poljskemu Krakovu. IIHF bo skupno na kongresu potrdila prireditelje 28 svetovnih prvenstev različnih ravni in skupin v vseh starostnih kategorijah.

Drugo najmočnejše tekmovanje za elitno skupino - najmočnejša tekmovanja sicer podeljujejo več let vnaprej, v letu 2016 bo gostitelj Rusija - bo že drugo zaporedno leto v Krakovu. SP divizije I (skupina A) so Poljaki v tem mestu izvedli že letos, a ostali brez tekmovalnega uspeha, saj sta si napredovanje zagotovila Kazahstan in Madžarska.

Kot so zapisali na spletni strani krovne zveze, je zanimanje za izvedbo tega SP sprva izrazila tudi Slovenija, a so se pozneje v slovenski hokejski zvezi kandidaturi odpovedali.

Na SP bodo nastopili Avstrija in Slovenija kot povratnici iz elitne skupine, Poljska, Japonska, Italija ter Južna Koreja, ki se je v to skupino uvrstila iz nižjega ranga tekmovanja. Prvenstvo bo potekalo med 23. in 29. aprilom 2016, kar je nekoliko poznejši termin kot običajno za ta tekmovanja in bo reprezentancam lahko omogočil vključitev več hokejistov, ki bodo že končali ligaška tekmovanja.

Najboljši ekipi s tega prvenstva se bosta uvrstili na SP elitne skupine leta 2017, ki ga bosta skupaj izvedli Nemčija in Francija.

Kvalifikacije za olimpijske igre leta 2018 v Pyeongchangu bodo med 1. in 4. septembrom prihodnje leto. Slovenija bo igrala v Belorusiji, tekmica bo tudi Danska, katero je Slovenija premagala v boju za zadnje OI v Sočiju. Zadnji nasprotnik še ni znan, saj se bo moral prebiti v kvalifikacije. V tej skupini bo zadnji tekmec najnižje rangirana država, ki bo osvojila prvo mesto iz ene izmed treh kvalifikacijskih skupin, so zapisali na spletni strani Hokejske zveze Slovenije.

Ob tem je znano tudi, da bodo slovenske hokejistke, ki so si na SP v Španiji s prvim mestom priborile nastop v diviziji II skupine A, turnir gostile na Bledu, kjer jim bodo nasproti stale Severnokorejke, Britanke, Južnokorejke, Poljakinje in Hrvatice.

Reprezentanca do 20 let bo nastopala v diviziji I skupine B v francoskem Megevu med 12. in 18. decembrom. Poleg domače reprezentance bodo nastopile še Ukrajina, Poljska, Japonska in Velika Britanija. Risi do 18 leta starosti nastopajo v isti diviziji, prvenstvo bo potekalo med 18. in 24. aprilom v italijanskem Asiagu, merili pa se bodo z Italijo, Madžarsko, Japonsko, Ukrajino in Južno Korejo.

Tretjeligaško tekmovanje, SP divizije I (skupine B), bo od 17. do 23. aprila v Zagrebu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.