Šport
3 ogledov

Povzpeli so se med zvezde

Zmagovalci vseh mitingov so doslej dobivali zlato. Odslej bodo štirikaratni diam Žurnal24 main
Tokrat bo inventura v znamenju mladih športnikov, ki so letos dosegali vrhunske rezultate. Naši izbranci so Pamela Jelimo, Sebastian Vettel, Derrick Rose, Tom Daley in Lara Gut.
 

Žurnalovi debitanti leta 2008 v svetu

Pamela Jelimo
Sebastian Vettel
Tom Daley
Lara Gut
Derrick Rose

Iz revščine do milijonov
Glavna zvezdnica kraljice športa v letu 2008 je postala kenijska tekačica na 800 metrov Pamela Jelimo . Atletinja je pri vsega 18 letih osvojila zlato olimpijsko kolajno, zmagala na vseh mitingih za zlato ligo, povrhu vsega pa še večkrat popravila lastni svetovni mladinski rekord v teku na 800 metrov. Potem ko se je večino mladosti borila z veliko revščino, se je v enem letu povzpela do zvezdnic. Prvi pomembnejši rezultat kariere je dosegla letos na afriškem prvenstvu, kjer je zmagala. Po štirinajstih letih je s prestola afriške rekorderke izrinila Mario Mutolo , s časom 1:54,01 pa se je uvrstila na tretje mesto najhitrejših tekačic vseh časov. Pred njo sta le svetovna rekorderka Jarmila Kratochvilova in Nadežda Olizarenko . Z zmago na olimpijskih igrah v Pekingu je postala tudi prva Kenijka, ki je osvojila olimpijsko zlato. Pamela revščine verjetno ne bo več poznala. Zmage na vseh šestih mitingih zlate lige so ji namreč na bančni račun nasule milijon ameriških dolarjev. Uspehi so mladi Kenijki, ki se je leta 2007 poročila z atletom Petrom Kiprotichom Murreyjem in je to skrivala vse do letošnjega decembra, prinesli še eno čast. V kenijskem mestu Kapsabet so po njej poimenovali ulico.


Po zmagi se je Sebastianu Vettlu prešerno smejalo. © EPA

 
Najmlajši zmagovalec v zgodovini
Letošnje leto je bilo za Sebastiana Vettla posebno. Enaindvajsetletni voznik moštva Toro Rosso je postavil nov mejnik v formuli ena. Z zmago na 14. dirki svetovnega prvenstva v Monzi je na mestu najmlajšega zmagovalca v zgodovini prvenstva nasledil Fernanda Alonsa , ki mu je to uspelo pri 22 letih in 26 dneh. Nemec, ki ga kličejo kar Baby Schumi in mnogi v njem vidijo naslednika legendarnega Schumacherja , je bil v svoji prvi celotni sezoni najhitrejši že v kvalifikacijah tekme v Monzi, svoj potencial pa unovčil dan kasneje. Zmagal je pri vsega 21 letih in 74 dneh. Potem ko je v cilj pripeljal skoraj 13 sekund pred najbližjimi zasledovalci, je bil seveda presrečen: "To je zagotovo najlepši dan mojega življenja. Ta čustva ... Tega ne bom nikoli pozabil. Kdo bi si kaj takega mislil pred sezono? Resnično smo lahko zelo ponosni. Zmago bomo zagotovo znali primerno proslaviti. Kakšen fantastičen konec tedna!" Sebastian Vettel bo prihodnjo sezono dirkal za drugo ekipo, saj bo v moštvu Red Bull Racing nadomestil upokojenega Davida Coultharda .


V Pekingu je nabiral izkušnje, bo v Londonu kolajne? © EPA

 
Britanski up za OI 2012
Britanski skakalec v vodo Tom Daley pri nas ni toliko poznan, velja pa za pravega zvezdnika v svoji domovini. Štirinajstletnik je že leta 2007 dobil BBC-jevo nagrado za mlado športno osebnost leta, v olimpijskem letu pa je s številnimi uspehi navdušil britanske športne navijače. Specialist za skoke z 10-metrske skakalnice je nastopil na olimpijskih igrah v Pekingu in bil najmlajši britanski športnik na Kitajskem. Nastopil je v dveh finalih in bil najmlajši olimpijski finalist v kateremkoli športu letošnjih iger. Pohod med britanske zvezdnike je začel že januarja z zmago na prvenstvu Britanije , kar mu je prineslo naziv najmlajšega zmagovalca na 10-metrski skakalnici v zgodovini Velike Britanije. Le dva tedna kasneje je osvojil dve kolajni na tekmi pod okriljem Mednarodne plavalne zveze. Mladenič, ki je s treningi začel s sedmimi leti je bil prej namreč še premlad za nastope na največjih tekmovanjih. Z Blakom Aldrigom je v sinhronih skokih osvojil bron na tekmi svetovnega pokala in s tem postal najmlajši nosilec kolajne na svetovnih pokalih. Največji uspeh pa je dosegel na evropskem prvenstvu v Eindhovnu, kjer je postal prvak in najmlajši zmagovalec v zgodovini evropskih prvenstev. Prej je ta naslov pripadal škotskemu plavalcu Ianu Blacku . Ta je bil leta 1958, ko je zmagal, star 17 let. Tom Daley bo, kot kaže, eden glavnih britanskih upov za olimpijsko zlato čez štiri leta.


Lara Gut je zablestela v St. Moritzu. © EPA

 
Nova smučarska kraljica?
St. Moritz mora biti pisan na kožo Švicarki Lari Gut . Sedemnajstletnica je tu namreč prvič stala na stopničkah na tekmah svetovnega pokala. To ji je uspelo 2. februarja, ko je v smuku zasedla tretje mesto, le dan kasneje pa s petim mestom v superveleslalomu dosegla še en vrhunski rezultat. Njen smukaški dosežek ima še večjo težo, če povemo, da se je na stopničke uvrstila že na prvi smukaški tekmi za svetovni pokal, na kateri je nastopila. Komaj 160 centimetrov visoki tekmovalki je tudi v tej sezoni uspelo v St. Moritzu doseči nov mejnik. 20. decembra je z zmago v superveleslalomu postala najmlajša zmagovalka tekme svetovnega pokala v tej disciplini. Na dan zmage je bila namreč stara 17 let in 237 dni. Švicarka italijanskih korenin, ki prihaja iz športne družine, je v svetovnem pokalu sicer prvič nastopila že lanskega decembra v Lienzu. Smučarko, ki je priljubljena tako med navijači kot novinarji, pa imajo mnogi zaradi mladosti in talenta za bodočo snežno kraljico.

Derrick Rose blesti v Chicagu. © EPA

 
"Pu" postal ljubljenec navijačev
Prvo ime izbora za novo sezono lige NBA je postal Derrick Rose . Košarkarja univerze v Memphisu so kot prvega izbrali v ekipo Chicaga. Derrick, ki se oglasi tudi, ko ga pokličejo Pu , kot je njegov vzdevek, se je vrnil v rojstno mesto, saj se je 4. oktobra 1988 rodil prav v tretjem najbolj poseljenem ameriškem mestu. "Vesel sem, da se je to zgodilo, saj sem se rodil v Chicagu in tam naredil prve košarkarske korake," je po izboru povedal Rose in nadaljeval: "Vedno sem si želel, da bi bil prvi izbran na naboru, in te sanje so se mi uresničile." Chicago je z izborom dvajsetletnika, ki meri 191 centimetrov, dobil novega ljubljenca občinstva in kar je še bolj pomembno: odličnega igralca. Že novembra je bil izbran za najboljšega novinca vzhodne konference, saj je v povprečju na tekmo dosegal 18,9 točke in 6,1 asistence, njegov odstotek meta pa je bil skoraj 50-odstoten. Po Michaelu Jordanu pa je postal tudi prvi košarkar Bikov, ki je v prvih desetih tekmah v ligi NBA dosegel deset točk ali več.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.