Šport
26 ogledov

Pozdravili ranjen celjski ponos

Rokometaši Celja so v tej sezoni v domačo vitrino vrnili oba pokala. (Foto: Greg Žurnal24 main
Rokometna sezona se je končala z absolutnim zmagoslavjem Celja Pivovarne Laško. Po klavrni sezoni 2008/09 so v tej sezoni vrnili oba pokala v Zlatorog in pozdravili močno ranjen celjski ponos.
Roman Pungartnik je za Žurnal24 dejal: "Za nas se prava sezona začne prihodnje leto, saj smo v Celje prišli med letošnjo sezono." Več o prihodnjih načrtih preberite tukaj.

Ideologi celjskega moštva so po lanski boleči sezoni v svoje vrste zvabili nekdanje sinove Aleša Pajoviča, Uroša Zormana in Renata Vugrinca, vrnitev izkušenih rokometnih legionarjev pa jim je brez resnejšega pogleda v prihodnost prinesla začasno zadovoljstvo. Ekipa iz mesta ob Savinji je med sezono resda doživela tudi nekaj turbulentnih dogodkov, nova vodilna struktura - Dušan Zorko je na mestu prvega moža Pivovarne Laško zamenjal Boška Šrota, na predsedniški klubski položaj pa se je znova usedel Tone Turnšek - pa je na celjsko rokometno zgodbo začela gledati s širšega zornega kota. Najprej je z mesta prvega strokovnega moža razrešila Toneta Tislja in pripeljala izkušenega trenerskega mačka Zvonimirja Serdarušića, Mija Zorka pa je na direktorskem stolčku zamenjal Roman Pungartnik.

"Nemški dvojec" je celjsko barko popeljal do končnega zmagoslavja v obeh domačih tekmovanjih, hkrati pa začel graditi zasedbo za naslednje obdobje. Hrvaški reprezentančni vratar Mirko Alilović, španski krožni napadalec Carlos Prieto in Srb Momir Rnić so trenutno najbolj zveneče okrepitve celjskega moštva, bolj ali manj pa je jasno, da seznam novih obrazov še ni zaključen. Četrtfinalni obračun v evropskem pokalu EHF z nemškim Flensburgom je namreč stroki in ljubiteljem celjskega rokometa poslala jasno sporočilo, da se brez temeljite kadrovske prevetritve ne bo mogla enakovredno kosati z mednarodnimi tekmeci.

Velenjčani so navkljub silnim finančnim težavam - posledica težkega položaja, ki ga je Gorenju povzročila globalna gospodarska kriza - osvojili drugo mesto. Zaradi plačilne nesposobnosti kluba ali nestrinjanja z manjšimi pogodbenimi obveznostmi so klub med sezono zapustili trener Ivica Obrvan ter slovenska reprezentanta Boštjan Kavaš in Matjaž Mlakar, prav v sklepni tekmi, ko so v vročem Zlatorogu ugnali Celjane, pa so dokazali, da bi v primeru stabilnejših razmer v klubu bržkone tudi ubranili lanski naslov.

Tretjeuvrščeni koprski Cimos je priložnost za naskok na slovenski vrh v državnem prvenstvu - dvakrat je osvojil pokalno lovoriko - zapravil v minulih sezonah, ko je imel veliko bolj kakovostno in konkurenčno ekipo, pa tudi kemija znotraj moštva je bila na veliko višji ravni. Lepe predstave je prikazal tudi ljubljanski Slovan, ki se je od vseh slovenskih predstavnikov najdlje prebil na mednarodnem prizorišču (polfinale pokala challenge), pri petouvrščenem trebanjskem Trimu pa se nadaljuje tendenca padca njegovih delnic na domačem rokometnem področju. Lani je ekipo zapustil Klemen Cehte, po koncu letošnje sezone jo bosta tudi "prvi violini" David Miklavčič in Sebastjan Skube.

Ormoški Jeruzalem je z uvrstitvijo v skupino od 1. do 6. mesta presegel svoje cilje, kar velja tudi za mariborsko Klimo Petek, ki je spodrsljaj iz rednega dela nadoknadila z uvrstitvijo v veliki finale slovenskega pokala, kjer je nato po hudem boju klonila s Celjem Pivovarno Laško. Druge ekipe so se bolj ali manj zasedla mesta, kamor realno tudi sodijo, bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da je na slovenskem rokometnem prizorišču tik pred začetkom sezone iz elitne druščine odstopil še en klub - trboveljski Rudar, spor med Združenjem rokometnih prvoligašev Slovenije (ZROPS) in Zvezo društev rokometnih sodnikov Slovenije (ZDRSS) pa je trajal celotno sezono.

Iz družbe najboljših je - poleg Rudarja, ki je odstopil tik pred začetkom MIK 1. lige - izpadlo Krško, v njo pa iz 1. B lige vstopata Krka in Šmartno 99 Hertz Factor banka. Po koncu sezone so si klubi tudi razdelili mesta v mednarodnih tekmovanjih za sezono 2010/11. V ligi prvakov bo slovenski predstavnik Celje Pivovarna Laško, v pokalu EHF Gorenje, v pokalu pokalnih zmagovalcev Klima Petek Maribor, v pokalu challenge pa Slovan in Cimos Koper.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.