Šport
10 ogledov

Pozzovivo tvegal in zadel v polno

Pozzovivo EPA
Osmo etapo kolesarske dirke po Italiji je po uspešnem napadu v zaključku dobil Domenico Pozzovivo. V vodstvu ostaja Ryder Hesjedal.

Italijanski kolesar Domenico Pozzovivo (Colnago) je zmagovalec osme etape dirke po Italiji. Tri kilometre pred ciljem je pobegnil glavnini in si nabral 23 sekund prednosti pred drugouvrščenim Špancem Benatom Intxaustijem Elorriagom ter še dodatne štiri pred naslednjim španskim kolesarjem Joaquinom Rodriguezom Oliverjem.

Roza majico vodilnega bo še naprej nosil kanadski tekmovalec in član ekipe Garmin Ryder Hesjedal, ki ima zdaj le še devet sekund prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Špancem Joaquinom Rodriguezom.

Junak 229 kilometrov dolge etape je postal 29-letni Pozzovivo, ki šestič tekmuje na Giru, etapne zmage pa do danes še ni imel. Nase je letos opozoril z zmago na dirki po Trentinu, kjer je bila večina etap podobnih tokratni. Večinoma ravninska preizkušnja se je končala z vzponom na dobrih 1000 metrov nadmorske višine, naklon v zadnjih desetih kilometrih pa je bil pisan na kožo kolesarjem, kot je Domenico Pozzovivo, torej nekoliko lažjim in ne ravno strokovnjakom za gorske vzpone.

Pozzovivo je napadel v najtežjem delu etape s povprečnim naklonom devet stopinj in si hitro privozil nekajsekundno prednost, saj mu glavne ekipe v glavnini niso sledile. "Ko sem se odločil za pobeg, sem vedel, da je danes moj dan. Zelo sem srečen in zahvaljujem se številnim navijačem," je dejal Pozzovivo. Doma je namreč v južni pokrajini Basilicata, cilj osme etape pa je bil na najbolj južni točki letošnjega Gira.

Po treh zaporednih nekoliko bolj razgibanih etapah s cilji v višje ležečih krajih bodo v deveti etapi znova na svoj račun prišli specialisti za sprinte. Na sporedu je namreč ena lažjih etap na Giru, 166-kilometrov dolga preizkušnja s ciljem v Frosinoneju.

Edini slovenski predstavnik na dirki Gregor Gazvoda je skozi cilj na jezeru Laceno pri Neaplju prišel na 183. mestu z več kot enaindvajsetimi minutami zaostanka za zmagovalcem.

Kolesarska dirka po Italiji, osma etapa:

1. Domenico Pozzovivo (Ita/Colnago) 6;06:05
2. Benat Intxausti (Špa/Movistar) + 0:23
3. Joaquin Rodriguez (Špa/Katjuša) + 0:27
4. Thomas De Gendt (Bel/Vacansoleil)
5. Dario Cataldo (Ita/Omega)
...
183. Gregor Gazvoda (Slo/AG2R La Mondiale) + 21:16

Kolesarska dirka po Italiji, skupno:

1. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin) 32;23:25
2. Joaquin Rodriguez (Špa/Katjuša) + 0:09
3. Paolo Tiralongo (Ita/Astana) + 0:15
4. Roman Kreuziger (Češ/Astana) + 0:35
5. Benat Intxausti (Špa/Movistar) isti čas
...
136. Gregor Gazvoda (Slo/AG2R La Mondiale) + 52:30

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.