Šport
18 ogledov

Prašnikar: Najbolj so razočarali Nizozemci

Olimpija Maribor prašnikar Saša Despot
Potem ko smo na delu videli prav vseh 16 reprezentanc, ki nastopajo na letošnjem evropskem prvenstvu v Ukrajini in na Poljskem, je čas za prve analize. Nekdanji slovenski selektor Bojan Prašnikar je v pozitivnem smislu izpostavil Ruse in Nizozemce, ki so negativno presenetili s slabo igro ter porazom proti Dancem.

Pregled prvega kola smo z Bojanom Prašnikarjem začeli pri tistih, ki so najbolj navdušili. Nekdanji selektor je po pričakovanju izbral Ruse. "Z igro so me res navdušili Rusi, ki so opravili zadeve tako kot je potrebno. Svojo nalogo so opravili nad pričakovanju. Morda so igrali še pod vtisom prijateljske tekme z Italijo in to formo prenesli tudi na prvo tekmo v prvenstvu," je pogovor začel Prale in se nato dotaknil še tistih, ki so najbolj razočarali: "Na drugi strani imamo kar nekaj favoritov, ki svoje naloge niso opravili dobro. Tukaj so prvi Nizozemci, ki so razočarali tudi s svojo igro. Nemci so opravili svojo nalogo s tem, ko so odigrali solidno proti solidni Portugalski. So pa v tej skupini smrti po prvih tekmah odprte prav vse možnosti. Res je vse odprto. Pokazalo se je, da v tej skupini ni izrazitega favorita. Glede na to, da je bila Danska outsider, se je z zmago postavila v enakovreden položaj z drugimi." Bi zmaga za Dance lahko pomenila prevelik pritisk? "Mislim, da ne. Menim, da jih to lahko le dodatno spodbudi za naprej."

Od dveh velikih derbijev med Italijo in Španijo ter Anglijo in Francijo smo dobili bore malo. Dva neodločena izida in zgolj štiri zadetke. "Francozi in Angleži so oboji dosegli rezultat, ki jim ustreza, medtem ko z igro niso upravičili tisto, kar bi morali," je dejal Prašnikar, ki meni, da favoriti ničesar ne skrivajo, vendar se bojijo drug drugega: "Ne, mislim, da tu ni nikakršnega skrivanja, kajti prvo kolo je zelo pomembno, da si ustvariš dobro pozicijo za naprej. Tu lahko namreč o uvrstitvi naprej odloča že en strel, tako da menim, da nihče ni preveč kalkuliral. Bolj se bojijo en drugega v smislu, če že jaz nisem osvojil vseh točk, jih ne sme tudi nasprotnik. Te kalkulacije so morda tu prisotne. Nihče noče tvegati, da ne bi izgubil možnosti za naprej."

Od tako imenovanih manjših reprezentanc so s suvereno zmago proti Ircem prijetno presenetili tudi Hrvati: "Odigrali so nad pričakovanji, kajti glede na razplet je ta rezultat zelo dober. So pa kot Danci v enaki situaciji, saj so zaradi remija na drugi tekmi zdaj v točkovni prednosti. Je pa neodločen rezultat med Italijo in Španijo prinesel to, da Hrvati nimajo zagotovljenega napredovanja, tudi če do konca ne izgubijo nobene tekme. Tu se je sedaj ustvaril krog treh, ker se je videlo, da Irci niso konkurenčni in lahko proti njim vsi računajo na točke. Proti Italijanom se bo že videlo, kaj zmorejo Hrvati."

Z zmago proti Švedom so navdušili tudi gostitelji Ukrajinci oziroma njihov že malce ostareli zvezdnik Andrej Ševčenko, ki je z dvema zadetkom z glavo pokopal severnjake: "Na včerajšnji tekmi je tudi Ibrahimović pokazal svoje mojstrstvo, kakor tudi Ševčenko, kar le kaže na to, da so to igralci z velikimi izkušnjami in da prav nikogar ne gre odpisati. Ukrajinci so se postavili v dober položaj, domačo občinstvo pa bo pri tem zagotovo tudi odigralo svojo nalogo."

Ob Ševčenku je medije in strokovnjake s svojo igro navdušil tudi ruski virtuoz Alan Dzagoev. "Mediji morajo iskati, kdo je najboljši in tako naprej. Kot sem že prej dejal, Rusi so pokazali veliko in zagotovo se med njimi potem išče najboljšega. Dejstvo pa je, da je te vloge potrebno potrjevati in bodo že naslednje tekme marsikaj pokazale. Nekega izrazitega izstopanja ob Ševčenku z dvema zadetkom in Dzagoeva pa v prvem kolu ni bilo," je tudi Prašnikar delil naše mnenje, da ob igralcu CSKA-ja za zdaj še nihče od igralcev ni navdušil s kakšno individualno potezo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.