Šport
4 ogledov

Pravih primerjav še ni

AndrejJermanGettyMain Žurnal24 main
Pred prvo tekmo v letošnji sezoni je še nekaj več kot 14 dni. Moški trenirajo na ledeniku Mölltal. Pravih primerjav z drugimi reprezentancami zaenkrat še ni, treningi pa potekajo po pričakovanjih.

Pred dnevi smo že pisali o ženski reprezentanci v alpskem smučanju. Ta za svoje prve nastope v svetovnem pokalu trenira v Pitztalu, zaključek pa bodo opravile v Söldnu. Med njimi ni več Tine Maze, ki je zaradi bolečin v hrbtu zapustila slovensko bazo v Avstriji. Uvodna tekma v Söldnu naj zanjo ne bi bila vprašljiva. Moški pa se ta čas pripravljajo na koroškem ledeniku Mölltal. Tam so zbrani vsi najboljši naši smučarji. Pod vodstvom Urbana Planinška delo poteka nemoteno, razmere pa so zelo dobre. "Letos imamo srečo z vremenom, saj je padlo nekaj več snega kot lani. Jesen je lepa, srečo imamo tudi s poškodbami." Po besedah vodje moške reprezentance je vzdušje v reprezentanci dobro, vsi pa že nestrpno pričakujejo uvodni tekmi: "Pridno treniramo in stopnjujemo formo za nastop v Söldnu. Po pripravah v Čilu se nismo merili z nobenimi drugimi tekmovalci, tako da prave primerjave pravzaprav nimamo." Prvi bodo svoj pripravljenost na ledeniku Rettenbach najbrž preizkusili Aleš Gorza, Bernard Vajdič in Mitja Valenčič. Slovenija ima pravico nastopa s štirimi tekmovalci, kdo, če, bo četrti, pa se bo Planinšek odločil po treningu v Söldnu. "Kot sem že dejal imamo tu na Mölltalu potreben mir, težko pa je že sedaj, ko je do prve tekme še več kot 14 dni, govoriti o ciljih na prvi preizkušnji. Jasno je, da bi si vsak želi zmagati, a počakajmo in bomo videli,“ je v pogovoru za zurnal24.si še dejal Urban Planinšek. Ob vprašanju kdo na treningih najbolj izstopa pe še ni želel podajati ocene.


Bo Aleš Gorza letos blestel v tehničnih disciplinah? © Getty Images

 

Do Söldna je še čas
Sicer pa je do prve tekme v Söldnu še nekaj časa. Na ledeniku Rettenbach bosta tekmi v veleslalomu za ženske in moške 27. oziroma 28. oktobra. Vse reprezentance pa zaenkrat še skrivajo svoje adute. Gotovo je, da bo znova močna Avstrija, posebej v ženski konkurenci. Vsekakor pa prva tekma še ne pokaže prave slike. Slika pa bo jasna po tekmah v Leviju ter kanadsko-ameriški turneji. Takrat bodo s tekmovanji začeli tudi tekmovalci v hitrih disciplinah, med katerimi največ pričakujemo od Andreja Jermana . Ta je slovensko in tudi širšo javnost prijetno presenetil z zmago v Garmisch-Partenkirchnu, le dan za tem pa je osvojil še drugo mesto. Dobro formo je pokazal že tudi na pripravah v Čilu, ko je na tekmi južnoameriškega pokala v superveleslalomu dosegel zmago, v smuku pa je bil enkrat tretji. Na ledeniku Mölltal je do sedaj opravil en sam trening, tako da ocena njegove pripravljenosti še ni možna. Vesekakor pa veseli dejstvo, da je s prvimi treningi začel tudi Rok Perko , ki je izgubil velik del lanskoletne sezone. V ekipi za hitre discipline sta še Alek Glebov in Andrej Križaj .

 

Začetek v Söldnu

Doslej se je sezona že 10-krat začela na ledeniku Rettenbach.

Bo sneg?
Narava se je v lanski sezoni poigrala s prireditelji tekem za svetovni pokal. Nekateri so se spraševali tudi, če je tako okrnjena sezona sploh še regularna. Tako je lanskoletni uvod v Söldnu odpadel, tekmovalci pa so se tako prvič preizkusili v finskem Leviju. Sicer pa so uvodi v sezono v Söldnu tradicionalno šele od leta 2000. Tudi takrat je bil spored takšen kot sedaj, zmagovalka uvodnega veleslaloma leta 2000 pa je bila Nemka Martina Ertl , pri moških je zmago slavil Avstrijec Hermann Maier . V Söldnu je bil uvod v sezono v letih 1994, 1996 in 1998. V našem spominu bo gotovo ostal uvod v sezono leta 1983, ko je prvo tekmo gostila Kranjska Gora, kar pa naši tekmovalci niso znali izkorititi. In še en spomin: leta 2002 je Tina Maze že na prvi tekmi, prav v Söldnu, dosegla zmago. Tedaj so na prvo stopničko stopile kar vse tri: poleg Mazejeve tudi Nicole Hosp in Andrinee Flemmen. Podobno je bilo tudi leta 2005, ko je Tina Maza, tokrat sama, stopila na prvo stopničko. Ko bi se le kaj podobnega zgodilo tudi letos.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.