Šport
44 ogledov

Pravljica o Štajercu in Ljubljančanu

Navijači so si želeli sodelovanja Katanca in Zahoviča in ne prepire. (Foto: Reut Žurnal24 main
Zlatko Zahovič in Srečko Katanec sta spisala prvo slovensko nogometno pravljico. Fantje so leta 2002 prvič zaigrali na svetovnem prvenstvu. Ista akterja sta jo tudi končala.
Mundial 2010
Nova športna sekcija na zurnal24.si! Vse o Slovencih na SP 2010, njihovih tekmecih, favoritih, o zgodovini mundialov, intervjuji ... Pobrskajte na zurnal24.si/mundial-2010.

Sredi 90. let so le redki resnično verjeli v slovensko nogometno reprezentanco. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 1998 v Franciji so dali pet golov in jih 20 dobili ter zasedli zadnje mesto v svoji skupini. Nogometna pravljica, kot smo jo poimenovali, se je začela pisati konec 90., ko so slovenski nogometaši prvič uvrstili na evropsko prvenstvo. Kmalu po osvojenih dveh točkah na EP 2000 na Nizozemskem in v Belgiji so se začele kvalifikacije za SP 2002 v Južni Koreji in na Japonskem. Na začetku so Slovenci nanizali štiri remije, v drugem delu pa so si z zmagama nad Švico in Rusijo ter z remijem v Beogradu priigrali dodatne kvalifikacije. Z zadetki Milenka Ačimovića, Milana Osterca in Mladena Rudonje so se prek Romunije uvrstili na svoje prvo SP.

Če je res, kar slišim - da je Zahovič Katanca žaljivo napadel pred vsemi igralci -, potem ga mora Srečko izgnati iz ekipe. V tem primeru Zahovič nikoli več ne sme obleči svetega slovenskega dresa, naj gre v Tunguzijo.
Ćiro Blažević za Delo, 6. 6. 2002

V Južni Koreji so v skupinskem delu Slovence čakali Španci, Paragvajci in reprezentanca Južne Afrike. Favorizirana Španija je zmagala 3:1. Edini gol za naše, ki so se slovitemu nasprotniku dobro upirali, je zabil Sebastijan Cimerotić. Žal se je po tekmi začel konec slovenske nogometne pravljice. Napetosti med prvim zvezdnikom ekipe Zlatkom Zahovičem in selektorjem Srečkom Katancem so se po zamenjavi najboljšega strelca toliko zaostrile, da je prišli v garderobi do verbalnega spopada. Zahovič je bil izključen iz reprezentance in je odšel domov. Nemir v ekipi je pomenil slabše igre na preostalih dveh tekmah. Južna Afrika je naše fante premagala 1:0, Paragvaj pa s 3:1. Po prvenstvu je selektor Katanec zapustil reprezentanco, v nasprotno ga ni mogel več nihče pregovoriti.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prvenstvo smo si tako bolj kot po samih tekmah zapomnili po izpovedi v solzah Srečka Katanca po srečanju s Španijo. "Marsikaj sem moral poslušati. Slišal sem, da menjam samo Štajerce, da naj še kakšnega Štajerca zamenjam z Ljubljančanom, da sem ljubljanska pi***, da me lahko kupi kdorkoli, da mi lahko kupi hišo, Šmarno goro ... Takšen je bil način komunikacije. Sem profesionalec na NZS, reprezentanco bom vodil še na prvenstvu, nato pa se bo moja zgodba končala. To je del življenja, ki ti nekaj da in nekaj vzame. Rad pa bi rekel, da je grozno, ker se tako majhna Slovenija deli. Ponosen sem, ker sem Slovenec in ker sta moja starša Hrvata." Zlatko Zahovič je bil v prvem komentarju na incident bolj skop: "Moj komentar dogodkov pa je, kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade."

Jemali smo bančne kredite, da smo prišli spodbujat Slovenijo na več kot desettisoč kilometrov oddaljeni konec sveta. Hočemo navijati za razpoznavno moštvo, prepiri pa nas ne zanimajo, z Zlatkovo prepoznavno vlogo na igrišču in Srečkovo taktiko s klopi.
Slovenski navijač za Večer, 6. 6. 2010

Po prvenstvu v Južni Koreji je slovensko reprezentanco prevzel Bojan Prašnikar. S pomlajeno ekipo rezulatov iz obdobja Katanec/Zahovič niso ponovili in tako je za kvalifikacije za SP 2006 v Nemčiji reprezentanco prevzel Brane Oblak. Po domači zmagi nad Italijo, ko je zadel Boštjan Cesar, se, je zdelo, da se začenja nova nogometna pravljica, a navdušenje navijačev ni trajalo dolgo, saj je sledil visok poraz z Norveško in dva remija z Belorusijo. Kvalifikacije so sklenili z domačim porazom proti Škotski in četrtim mestom v svoji kvalifikacijski skupini. Nova generacija na čelu z Robertom Korenom, Milivojem Novakovićem in Zlatkom Dedićem je pod vodstvom Matjaža Keka v zadnjih dveh sezonah začela pisati drugo slovensko pravljico. Z zmago v dodatnih kvalifikacijah nad Rusijo so se uvrstili v Južno Afriko, kjer, v to verjamemo, se druga pravljica ne bo končala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.