Šport
14 ogledov

Pravljičnih sedem kolajn

Jolanda Čeplak je na Dunaju osvojila edino zlato slovensko kolajno na evropskih Žurnal24 main
Marija Šestak je s srebrom v troskoku slovensko bero kolajn na dvoranskih EP povečala na pravljičnih sedem. Edino zlato, staro že sedem let, ima v lasti Jolanda Čeplak.
 

Preberite še:

Marija Šestak do srebra
Sonja Roman do brona

Slovenski atletinji Marija Šestak in Sonja Roman sta na dvoranskem EP v italijanskem Torinu poskrbeli, da se je slovenska bera kolajn na tovrstnih prvenstvih še povečala. Romanova je v soboto v teku na 1500 metrov osvojila bron, Šestakova pa se je zadnji dan prvenstva v troskoku okitila s srebrno kolajno. Atletinji sta se tako pridružili dosedanjim nosilkam kolajn z dvoranskih EP. Prvi sta ju dobili Brigita Bukovec in Jerneja Perc v Stockholmu (1996), Alenka Bikar je svojo osvojila v Gentu (2000), nato pa je dve dodala Jolanda Čeplak na Dunaju (2002) ter v Birminghamu (2007). Na prvo moško še za zdaj še čakamo. Najbližje sta bila pred dvema letoma Matic Osovnikar v Birminghamu in Gregor Cankar leta 1996 v Stockholmu. Prvenstvo na Švedskem je bilo zares uspešno. Naši so se s severa Evrope v domovino vrnili z dvema odličjema in še petimi finali.

Visoko oceno si je slovenska odprava priborila tudi na zadnjem prvenstvu v birminghamski National Indoor Areni. Po zaslugi Jolande Čeplak, ki je osvojila bronasto odličje v teku na 800 m, in petih uvrstitev v finale v režiji Sonje Roman v teku na 1500 m, Čeplakove in Brigite Langerholc na 800 m, Matica Osovnikarja na 60 m in Mirana Vodovnika v metu krogle. Čeplakova se je v osrčju Anglije v velikem slogu na največjo atletsko sceno. Po dveh letih in pol polnih bolečin in grenkih izkušenj je znova stopila na zmagovalne stopničke in svoji bogati in impozantni zbirki dodala še eno odličje bronastega leska.

S svetlolaso Velenjčanko pa je povezan tudi največji uspeh naših atletov na dvoranskih EP. Kdo se ne spomni Dunaja 2002? 32-letna tekmovalka je v nekdanji prestoplnici avstroogrske monarhije z največjim možnim korakom, vrednim gigantskih Titanov, stopila na svetovni oder. S fantastičnim svetovnim rekordom (1:55,82, prej 1:56,40 leta 1998 prav na Dunaju Nemka Christine Wachtel) je osvojila zlato odličje, prvo slovensko zlato medaljo na dosedanjih dvoranskih EP, dosegla pa je tudi šele drugi slovenski atletski svetovni rekord po izenačenju tega dosežka Drage Stamejčič leta 1964 v Celju na 80 metrov ovire.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.