Šport
53 ogledov

Pred aktivistkami nima miru niti prašič

Aktivistka Femen Funtik prašič prašiček Kijev Euro 2012 EPA
Zloglasnim aktivistkam organizacije Femen, ki že ves čas evropskega prvenstva protestirajo proti "seks turizmu" na Poljskem in v Ukrajini, ni ušel niti dežurni živalski vedeževalec letošnjega Eura. Pred četrtkovo tekmo med Portugalsko in Češko v Varšavi je v ogrado prašiča Funtika skočila obdarjena ženska z obveznim napisom "Fuck Euro 2012".

Prašiček Funtik, ena izmed maskot letošnjega evropskega prvenstva, je pri temperaturah, ki so narasle na okrog 30 stopinj Celzija, nedolžno dremal v svoji staji, ko ga je prebudil zdaj že tradicionalni zvok hrane. To v Kijevu pomeni, da bo vedeževalski prašič izbral zmagovalca naslednje tekme, saj mu prinesejo posodi z zastavama obeh ekip.

Še preden mu je oskrbnik prinesel njegovo hrano v posodicah Češke in Portugalske, je v njegovo stajo skočila aktivistka organizacije Femen. Enaintridesetletna Aleksandra Nemčinova je tako kot nešteto njenih predhodnic slekla svojo bluzo, razkrila napis "Fuck Euro 20122" in začela kričati slogane proti turnirju.

Po hitrem posredovanju rediteljev so jo predali v policijsko oskrbo. Iz organizacije Femen so kasneje sporočili, da je bilo to rojstnodnevno darilo predsedniku Evropske nogometne zveze (Uefa) Michelu Platiniju, ki je v četrtek dopolnil 57 let.

Funtik, ki naj bi bil precej sramežljiv, se ni preveč zmedel po nenavadnih dogodkih. Potem ko je povohal bluzo aktivistke, se je zapodil v posodici s hrano in obe v trenutku izpraznil. Čeprav se je med turnirjem že nekajkrat zmotil, je eden najbolj zanesljivih vedeževalcev za četrtek napovedal zmago Portugalske.

"Supernavijač" prekolesaril 3.400 kilometrov

Pred nocojšnjo tekmo v Varšavi spletna stran Uefe (www.uefa.com) poroča o nekaj neverjetnih podvigih portugalskih navijačev. Osemintridesetletni Jorge Franco, kolesarski navdušenec iz Palmele (okrog 40 km od Lizbone), je v poljsko prestolnico na obračun s Češko prišel kar na kolesu. Končna razdalja znaša okrog 3.400 kilometrov.

"Prišli smo zato, da bi videli vse tekme Portugalske, in to bomo počeli, dokler ne izpadejo," je dejal izmučeni Franco. "Smo zelo utrujeni, ampak to počnemo za Portugalsko. Imel sem nekaj težav pri prečkanju Pirenejev zaradi vremenskih razmer, ampak to, da sem tukaj, mi je že pomagalo pozabiti na vse skupaj."

V Varšavo je prispel tudi t. i. "Paixão Lusitana" (Portugalska strast), kombi, ki ga vozi 53-letni Carlos Brum. Brum je skupaj z reprezentanco obiskal že Lviv in Harkiv v Ukrajini, utrujen in brez glasu pa je pred turnirjem zapustil rodni Lagos v pokrajini Algarve na skrajnem jugu Portugalske. Od svetovnega prvenstva leta 1986 ni izpustil nobenega velikega turnirja, na katerem je sodelovala njegova država.

EP v nogometu, četrtfinale, Varšava:

Ob 20.45:
Češka – Portugalska

Komentarjev 2
  • puys 07:28 22.junij 2012.

    Mi je kr jasno zakaj protestirajo. Ker za take ne ostane nič :D

  • dolenc72 18:36 21.junij 2012.

    Pujs je na desni!