Šport
26 ogledov

Pred Belorusijo: "Moramo se držati načrtov"

Špiler Slovenija Portugalska kvalifikacije svetovno prvenstvo 2013 Stožice Boštjan Tacol
Slovensko rokometno reprezentanco po uvodni zmagi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo proti Romuniji med vikendom čaka izlet v Belorusijo, kjer jih pričakuje nabrušena domača reprezentanca na čelu s starim znancem Sergejem Rutenko.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je z odliko opravila prvo nalogo v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu na Danskem leta 2014. V Kopru je v sredo premagala Romunijo (34:26), v nedeljo, 4. novembra, pa jo čaka zahtevno gostovanje. V Minsku se bo pomerila z Belorusijo, ki je na prvi tekmi izgubila z Islandijo z 28:36.

Belorusko-slovenski reprezentančni obračun se bo v Palači športov v Minsku začel ob 12. uri, cilj slovenskih rokometašev pa je drugi par točk.

"Naša skupina je zanimiva. V njej so zelo dobri tekmeci, prav vsi pa so tudi v vzponu. Mi se enostavno moramo držati naših načrtov in igrati našo igro, nikogar ne smemo podcenjevati ali pa se koga bati. Vsako tekmo moramo začeti z željo po zmagi, tako bo tudi na našem naslednjem dvoboju v Minsku. A to lahko dosežemo le v primeru, če tekmecu vsilimo naš slog igre," je po koprskem obračunu z Romunijo in pred dvobojem v Minsku dejal slovenski selektor Boris Denič.

Spet proti Rutenki

Slovenija se bo z Belorusijo pomerila tudi v skupinskem delu svetovnega prvenstva, ki bo na sporedu med 11. in 29. januarjem prihodnje leto v Španiji. V Zaragozi, ki bo gostila skupino C, se bo pomerila tudi s Savdsko Arabijo, Južno Korejo, Poljsko in Srbijo.

Slovenija se bo v soboto dopoldne prek Ljubljane in Frankfurta odpravila v belorusko prestolnico, v večernih urah pa bo opravila krajši trening. Slovenski rokometaši so po zmagi nad Romuni ostali trdno na tleh, hkrati pa so napovedali, da bodo v v Minsku naskakovali drugo kvalifikacijsko zmago.

"Poznamo Belorusijo, poznamo Minsk, skupaj s soigralci vemo, da se vse vrsti okoli Sergeja Rutenke. Na ta dvoboj se moramo vrhunsko pripraviti, tekma z Romunijo pa je vsekakor bila vrhunski trening za zahteven obračun v Minsku. Romuni in Belorusi imajo dokaj enakovreden slog igre, razlika je, da so naši nedeljski tekmeci precej boljši po posamični plati," je pred gostovanjem v Belorusiji dejal zunanji igralec David Špiler, ki je bil skupaj s krilnim igralcem Celja Pivovarne Laško Luko Žvižejem tudi najboljši strelec na prvi kvalifikacijski tekmi proti Romuniji. Oba sta dosegla po pet golov.

"Vse prej kot lahka naloga"

"Na zadnjih kvalifikacijah smo bili v Minsku uspešni. Belorusi so od tedaj precej spremenili zasedbo, v ekipi pa imajo tudi zelo močnega 'jockerja', vsem nam dobro znanega Sergeja. Pred nami je vse prej kot lahka naloga. Težko bo, saj tudi oni čakajo na svoje priložnosti, a mi se moramo držati naših ciljev in koncepta igre. V Minsk odhajamo po zmago," je dejal starejši od bratov Žvižej, ki se je po enomesečni odsotnosti - zaradi težav z ahilovo tetivo - pred kratkim vrnil na rokometna igrišča, tako kot Dragan Gajić, ki je bil v zadnjem mesecu na stranskem tiru zaradi domnevne vpletenosti v stavniško afero v Franciji.

Rutenka Sršen Croatia Osiguranje Zagreb Barcelona Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
V zadnjih letih eden od nosilcev slovenske igre je svojo sredino vrnitev na rokometna igrišča primerjal z začetkom priprav na novo sezono, hkrati pa izrazil upanje, da bo do nedeljske tekme v Minsku napredoval po individualni plati.

"Belorusija je vsekakor kakovostnejša od Romunije, na koncu koncev se je v njeno reprezentanco vrnil tudi Rutenka. Moj nekdanji klubski in reprezentančni soigralec je vsekakor najmočnejše orožje beloruske izbrane vrste. Pričakujem našo zmago, moramo vknjižiti novi točki na naš račun, to je naša obveza, če želimo tvoriti vrh evropskega rokometa," je pred gostovanjem v Minsku dejal Gajić.

Slovenija je na dosedanjih petih medsebojnih tekmah štirikrat premagala Belorusijo. Njuna zadnja dvoboja v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Avstriji leta 2010 je zmagala tako v Minsku kot Mariboru, edini poraz pa doživela na njunem prvem dvoboju, ki je bil oktobra leta 1998 v Minsku.

Pravico na belorusko-slovenskem dvoboju bosta delila Madžara Peter Horvath in Balazs Marton, delegat bo Poljak Marek Zabczynski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.