Šport
79 ogledov

Pred njo je to uspelo le eni ženski

Tina Trstenjak Stanko Gruden/STA
Tina Trstenjak se je z zmago v Riu pridružila judoistični eliti.

Slovenski judo ima novo olimpijsko prvakinjo, Tina Trstenjak je nasledila v Londonu zlato Urško Žolnir. Trstenjakova je v kategoriji do 63 kg pometla s konkurenco in do žlahtnega odličja prišla v velikem slogu, s tema pa je nadaljevala niz nedavnih uspehov.

Celjanka je v Brazilijo namreč prišla z naslovom evropske in svetovne prvakinje in bila tako ena od favoritinj za zmago. Pritisk je znala prenesti in se povzpeti na olimpijski prestol, s tem pa si je dokončno zagotovila vpis v judoistične anale.

Dve ženski, šest moških

Trstenjakova je postala šele druga judoistka, ki istočasno drži vse tri naslove (evropski, svetovni, olimpijski). Pred njo je to dosegla Francozinja Cécile Nowak leta 1992 (do 52 kg). To je bilo tudi prvo leto, ko so ženske na OI nastopile v judu.

Pri moških se s takšnim dosežkom lahko pohvali šest tekmovalcev v različnih kategorijah: Nizozemca Anton Geesink in Willem Ruska, Rus Vladimir Nevzorov (za ZSSR), Avstrijec Peter Seisenbacher, Poljak Pawel Nastula in Francoz Teddy Riner.

Judoistov in judoistk iz Evrope, ki so v svoji karieri osvojili vse tri naslove, a jih niso držali istočasno, je še deset, po pet moških in žensk. 

Ob tem velja dodati, da so nekateri neevropski judoisti prav tako istočasno držali celinski, svetovni in olimpijski naslov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.