Šport
12 ogledov

Predober, da bi bilo res

ricco01_reuters Žurnal24 main
Da je bil Riccardo Ricco pozitiven na dopinški kontroli, smo že pisali. Tokrat si lahko preberete reakcije nekaterih oseb tako ali drugače povezanih z Dirko po Franciji oziroma s "padlim" kolesarjem.
 
 

To je dobra novica za boj proti dopingu. V preteklosti so se kontrolam vsi smejali, tega danes ni več, saj so vsi videli njihovo učinkovitost.

Christian Prudhomme

 
Kot smo poročali že v četrtek, je Riccardo Ricco , zmagovalec dveh etap na Dirki po Franciji , padel na dopinški kontroli. V vzorcu urina, ki so mu ga odvzeli po četrti etapi , ko so se kolesarji v okolici mesta Cholet merili v vožnji na čas, so našli sledove prepovedanega hormona eritropoetina. Vendar naj ne bi šlo za navadni eritropoetin, ampak za eritropoetin tretje generacije, bolj poznan pod imenom MICERA oziroma CERA (Continuous Erythropoietin Receptor Activator).

To je sicer preparat, ki pomaga pri zdravljenju anemije oziroma slabokrvnosti, ki je posledica kronične okvare ledvic. Pred enim letom so ga razvili v laboratoriju Roche , letos pa je prišel tudi na evropsko tržišče, in kot vse kaže, so se ga poslužili tudi športniki.


Christian Prudhomme ne popušča v boju proti dopingu. © Reuters

 
Prudhomme: To je dobra novica
"Gre za identičen produkt, kot smo ga našli v vzorcih Beltrana in Duenasa," je potrdil predsednik AFLD Pierre Bordry , medtem ko je predsednik Mednarodne kolesarske zveze Pat McQuaid priznal, da je bil zaradi novice šokiran. "To je samo dokaz več, da so kontrole uspešne in da je grešnikom vse težje uiti," je še enkrat več povedal direktor Dirke po Franciji Christian Prudhomme in dodal: "Gledati moramo s pozitivne strani. To je dobra novica za boj proti dopingu. V preteklosti so se kontrolam vsi smejali, tega danes ni več, saj so vsi videli njihovo učinkovitost."

Iz laboratorija AFLD so sporočili, da je bil tudi Ricco eden izmed pred začetkom dirke osumljenih kolesarjev in so ga zaradi tega vzeli še bolj pod drobnogled kot druge. V zadnjih nekaj dneh pa naj bi bil testiran najmanj štirikrat. Ekipa Saunier Duval , ki je tudi po Riccojevi zaslugi slavila že na treh etapah letošnjega Toura – eno je dobil Leonardo Piepoli –, se je že umaknila z dirke, kar pomeni, da se tudi Juan Jose Cobo ne bo mogel boriti za visoka mesta v skupnem seštevku. "Celotna ekipa se umika, vendar ne samo s te dirke. Ustavili bomo vse aktivnosti naše ekipe, vse dokler ne bo pojasnjeno, kaj se je v resnici zgodilo," je povedal športni direktor Joxean Fernandez Matxin .

 

Preberite še ...

Ricco s kolesa v pripor
Ko državica postane velesila
Kri, znoj in bolečine

Ko cesta zavije v klanec

Kdaj bo te idiote izučilo?

Že prej je imel težave
Ricco, ki je bil do te etape deveti v skupnem seštevku – nosil je majico za najboljšega na gorskih ciljih in majico za najboljšega mladega kolesarja –, je imel že v preteklosti težave z borci proti dopingu. Vendar je kasneje s pomočjo zdravnikov dokazal, da ima že naravno povišan hematokrit oziroma da mu število rdečih krvnih telesc že naravno nenormalno niha.

"Da opravi vse potrebne preizkuse, smo zahtevali pred podpisom pogodbe. Zato je teden dni preživel v prostorih UCI, kjer so se lahko prepričali, da fant ne jemlje nedovoljenih stvari, ampak ima naravno povišan hematokrit," je pojasnil glavni mož Saunier Duvala Mauro Gianetti , ki je Riccoja tudi pripeljal v špansko moštvo, saj kolesar, poznan pod vzdevkom Cobra, v Italiji prav zaradi teh težav ni dobil pogodbe.

"Sedel je v ekipnem avtobusu, ni mogel reči niti besedice. Nismo hoteli zganjati panike in smo ga raje kar z ekipnim avtomobilom odpeljali na policijsko postajo. Tudi policija nam je to dovolila, saj ga je eden izmed njihovih spremljal v našem avtomobilu," postopek opisal Fernandez.


Riccardo Ricco je zmagal na dveh etapah na Dirki po Franciji. Si je pri tem pomagal z dopingom? © Reuters

 
 
 

Ti fantje se morajo zavedati, da na kocko ne postavljajo zgolj svojih karier, ampak tudi kolesarstvo kot šport. Touru in športu je naredil veliko škode.

Rolf Aldag

 
Algeri je izgubil strast do kolesarstva
Športni direktor ekipe Columbia Rolf Aldag ni bil prav preveč zadovoljen nad vsem skupaj: "To je res ponižujoče. V zadnjih dneh so se glede Riccoja pojavljale različne govorice, zdaj pa lahko rečem, da je to pošten korak nazaj, saj gre za vrhunskega tekmovalca. Še posebej zato, ker je to mlad kolesar, kolesar nove generacije." Aldag, ki v karieri tudi sam ni bil ravno brezmadežen, je še dodal: "Ti fantje se morajo zavedati, da na kocko ne postavljajo zgolj svojih karier, ampak tudi kolesarstvo kot šport. Touru in športu je naredil veliko škode."

"Novico sem izvedel v avtu in sem ostal brez besed. Najprej sem pomislil, da bi pustil vse skupaj in odšel domov. Kolesarstvo je moje življenje, vendar sem zaradi teh škandalov izgubil tisto pravo strast in voljo do tega, da bi za ta šport dal vse, kar lahko,"
je dejal še eden izmed športnih direktorjev Saunier Duvala Pietro Algeri .


"Ne verjamem, da bi storil kaj takega," je dejala Vania Rossi, Riccojeva zaročenka. © Reuters

 
Millar: "Bil je predober, da bi bilo res."
Oglasil se je tudi David Millar . Škot, ki je v preteklosti priznal jemanje nedovoljenega eritropoetina, je svojo dveletno kazen že odslužil in zdaj skupaj s svetovno protidopinško agencijo (WADA) sodeluje v boju proti dopingu. "Bil je predober, da bi bilo res. Bolj me zanima, kje je ta preparat dobil in kdo je tisti, ki mu je dejal, da se bo z njim lahko izognil dopinškim kontrolam," se je spraševal nekdanji kolesar Saunier Duvala, ki se je v začetnih etapah na Touru celo boril za rumeno majico, in dodal: "Neverjetno je, da to stori, kot da ne bi imel popolnoma nič ljubezni do kolesarstva. Letos jih bomo dobili še več. Ricco ni zadnji. In naslednje leto jih bomo še več."

 
 

Če je nekdo tako močan kot Ricco, morajo dobiti način, da ga nekako ustavijo. Isto so storili s Pantanijem.

Melissa Ricco

 
Povsem drugačnega mnenja je sestra padlega šampiona Melissa , ki svojega brata že primerja z Marcom Pantanijem : "Če je nekdo tako močan kot Ricco, morajo dobiti način, da ga nekako ustavijo. Isto so storili s Pantanijem." Skeptična do vsega skupaj je bila Riccardova zaročenka Vania Rossi , ki ga je še dan prej, ko je bil na Touru prost dan, obiskala in se je pripravljala, da ga ta konec tedna obišče v bližnjem Pratonevosu : "Vse skupaj je zelo žalostno. Ne verjamem, da bi storil kaj takega, čeprav za zdaj še nič ne vem."

 

Tudi Piepoli?

Iz ekipe Saunier Duval so sporočili da so poleg RIccoja "odpustili" tudi Leonarda Piepolija, saj naj bi tudi on izrabil njihovo zaupanje.

Naj za konec samo omenimo, da so s policijske postaje, kjer je bil Riccardo pridržan čez noč sporočili, da je kolesar zanikal kakršnokoli vpletenost v jemanje nedovoljenih poživil. Vseeno pa bo moral pred preiskovalnega sodnika, ki se bo odločil, ali je dovolj dokazov, da se proti Riccoju sproži sodni postopek. V najslabšem primeru bi lahko Italijan poleg kazni s strani kolesarske zveze dobil tudi dveletno zaporno kazen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.