Šport
64 ogledov

Predsednik FARE primerjal Noleta in Šimunića

novak đoković EPA
Prvi mož organizacije FARE, ki se bori proti rasizmu v evropskem nogometu, je v izjavah za hrvaški Jutarnji list nacionalistični izpad Josipa Šimunića primerjal s potezami srbskega teniškega igralca Novaka Đokovića.

Piara Powar, predsednik organizacije FARE, je s svojimi izjavami začel pravi vihar v Srbiji, kjer so se najostreje odzvali na dogodke s tekme dodatnih kvalifikacij med Hrvaško in Islandijo. V Zagrebu se je branilec hrvaške reprezentance Josip Šimunić z mikrofonom v roki skupaj z navijači pozdravljal s ponarodelim naci(onali)stičnim sloganom, zaradi česar je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) že začela disciplinski postopek.

Powar je v pogovoru za Jutarnji list dejal, da Hrvaška ni nič slabša od drugih držav, ko gre za boj z desničarskim ekstremizmom, pozdravil pa je tudi hitro kazen, ki je Šimunića s strani okrožnega sodišča doletela kmalu po tekmi v Maksimirju. Po njegovem mnenju je tovrstni ekstremizem vedno pogostejši po celi Evropi, ne le na Balkanu, razlog pa vidi v gospodarski krizi, ki je podpihovala ekstremizme že v preteklosti.

"Balkanski konflikt je zelo svež"

"Zdaj je na potezi HNS (Hrvaška nogometna zveza, op. a.). Seveda lahko sprejmejo tudi Šimunićevo opravičilo. Ljudje so kdaj vpleteni v reči, ki se jih niti ne zavedajo. Vsi smo bili v situacijah, ko smo prešli meje, še predvsem v Evropi," je v intervjuju za Jutarnji list dejal Powar.

"Cel kup primerov je tudi v ostalih državah Balkana. Večkrat sem videl Novaka Đokovića, kako se poslužuje gest, ki so v kontekstu vojne v bivši Jugoslaviji zelo neprimerne, lahko pa bi jih dojeli kot provokacijo. Ne pozabimo, da je balkanski konflikt zelo svež, na tekmah pa to vsake toliko pride na površino."

Ne da bi to eksplicitno povedal, je Powar verjetno meril na kazanje treh prstov, ki je izjemno pogosto simbolno dejanje številnih srbskih športnikov in Srbov po svetu. Đoković je sicer večkrat dejal, da so zanj Hrvati in Srbi "enaki" in da med njimi ne dela razlik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.