Šport
17 ogledov

Predsednik Fisa potrdil, da mu Lovše ni grozil

Predsednik SZS Tomaž Lovše si nordijsko SP želi pripravljati v Planici. (Foto: N Nik Rovan
Svojo plat v zvezi z dogodki na kongresu Mednarodne smučarske zveze (Fis) konec maja v Južni Koreji, ko je prišlo do spora med vodstvom Fisa in predsednikom SZS Tomažem Lovšetom, predvsem pa znotraj slovenske delegacije med predsednikom OKS Janezom Kocijančičem in Lovšetom, je razkril tudi predsednik Fisa Gian Franco Kasper.

Slednji je še enkrat potrdil, da mu Lovše osebno na kongresu ni grozil niti verbalno niti po elektronski pošti ali prek kratkih SMS-sporočil. Je pa Kasper razkril, da ga je 31. maja letos, tik pred sejo predsedstva, eden od kolegov iz tega organa obvestil, da je v zadnjih 24 urah od Lovšeta dobil nešteto SMS-sporočil z neposrednimi grožnjami in zaničevanji na račun predsednika Fisa. Predsedniku Fisa in drugim že zbranim članom predsedstva je omenjeni član predsedstva sporočila, domnevno napisana v srbohrvaškem jeziku, tudi prevedel, pravi Kasper.

"Vse izjave in grožnje smo vzeli zelo resno, administracija Fisa pa je o tem obvestila vodstvo hotela in tamkajšnjo varnostno službo," je zapisal Kasper in dodal, da je po volitvah prirediteljev SP, da dogodek ne bi imel vpliva na izbiro, o dogodku obvestil tudi ostale člane predsedstva, a se je takrat izkazalo, da je Lovše na omenjen "neprimeren način" kontaktiral tudi druge člane tega organa. "Takoj nato se je Janez Kocijančič v svojem imenu in v imenu slovenskega športa opravičil za ravnanje in vedenje gospoda Lovšeta," je še zapisal Kasper.

O vsebini sporočil Kasper sicer ni govoril, a da vsebina ni bila nedolžna, razkriva podatek, da je varnostna služba člane predsedstva Fisa in drugo administrativno osebje v hotelu v dvorano za razglasitev rezultatov izbire prireditelja SP pospremila skozi hotelsko kuhinjo, pred tem pa so uporabili tudi tovorno dvigalo. "Po razglasitvi rezultatov me je varnostno osebje, vnovič skozi kuhinjo, pospremilo do moje sobe, ki je do jutra nisem zapustil," je še zapisal Kasper.

Zgodba se s tem ni končala. Kasper v nadaljevanju dodaja, da ga je 5. junija klical švicarski odvetnik, ki je domnevno zastopal gospoda Lovšeta, in od njega zahteval uradno sporočilo, v katerem naj bi Kasper zapisal, da mu Lovše nikoli ni grozil oziroma o njem dajal kakršnihkoli zaničevalnih izjav. "Seveda sem mu odgovoril, da tega ne bom storil," piše Kasper in dodaja, da je že dan prej za slovenski spletni portal Sportal povedal, da je gospoda Lovšeta v preteklih letih srečal le dvakrat ali trikrat na različnih sprejemih, a da se z njim ni nikoli pogovarjal kaj več in da ga ne pozna dobro. Kasper je potrdil tudi, da je Lovše 30. maja letos pri večerji pristopil k njegovi mizi in ga pozdravil, a da nista imela ob tem nikakršnega pogovora.

"Začuden pa sem bil, ko sem bil obveščen, da je 11. junija neka slovenska odvetnica za eno od televizij trdila, da je govorila z mano in da sem ji potrdil, da je bilo Lovšetovo vedenje korektno. Ta trditev je popolnoma napačna, saj nikoli nisem govoril z nobeno slovensko odvetnico v nobenem primeru," še piše Kasper in dodaja, da je to njegov edini in zadnji komentar v zvezi s to zadevo.

Pristop: V Kasperjevi izjavi kopica nejasnosti

Izjavo predsednika Fis Giana Franca Kasperja so po naročilu Tomaža Lovšeta pod drobnogled vzeli tudi pri družbi Pristop, kjer se z večino zapisanega strinjajo, a opozarjajo na številne drobne razlike.

Kot pravijo, odvetnica Nina Zidar Klemenčič res nikoli ni govorila s predsednikom Fis, v izjavi za medije pa je 11. junija pojasnila, da je pridobila Kasperjeve izjave preko švicarskega odvetnika, ki je govoril s Kasperjem. Tega pogovora Kasper ni zanikal in prav tako ni zanikal javno objavljenih izjav. Pojasnil je samo, da ni želel podati pisne izjave, kar pa pooblaščenci gospoda Lovšeta tudi nikoli niso zatrjevali.

Zidar Klemenčičeva je povedala tudi, da je Kasper pojasnil, da ni nikoli imel nikakršne komunikacije z gospodom Lovšetom, niti pisne niti ustne, da sta se srečala dvakrat v življenju in da ga na cesti ne bi prepoznal ter da je Kasper takrat pojasnil, da nikoli ni prejemal nikakršnih groženj s strani Tomaža Lovšeta, da se nikoli ni počutil ogroženega in zato tudi sam ni naročal varovanja.

V Pristopu dodajajo, da je Kasper pojasnil, da se mu je varovanje, ki se je kar naenkrat pojavilo, zdelo nepotrebno in sploh ni razumel, kaj je razlog zanj. V Pristopu pravijo, da iz izjave predsednika Fis izhaja, da mu je slovenske izjave vnovič napačno prevajal, ker v izjavi odvetnice ni bilo govora o vprašanju korektnosti ravnanja.

Kredibilnost izjave Kasperja pa je po mnenju Pristopa pod vprašajem, ker je že 4. junija za Siol potrdil, da mu je Lovše večkrat grozil preko elektronske pošte, v današnji izjavi pa dejal, da nikoli ni prejel nobene grožnje preko elektronske pošte ali kakorkoli drugače. Prav tako danes ni zanikal trditev, izrečenih v pogovoru s švicarskim odvetnikom Georgom C. Umbrichtom, ki so bile povzete s strani slovenske odvetnice, ampak zgolj pojasnjuje, da ni želel podati uradnega sporočila, kar drži.

V Pristopu dodajajo, da Kasper v današnjem sporočilu stopnjuje obtožbe o grožnjah s fizičnim nasiljem, ki so botrovale angažiranju resnih varnostnih ukrepov, kar predstavlja resne obtožbe o storitvi hudih kaznivih dejanj. Iz sporočila pa ni jasno, kdo naj bi te grožnje prejel in ne kdo jih je Kasperju prenesel. Zaradi teh trditev napovedujejo tudi sodni epilog.

Komentarjev 1
  • krtmen1 13:03 14.junij 2012.

    Zanimivo, Lovšeta in PREDVSEM KOCJANČIČA bi bilo potrebno z dekretom odstranit iz vseh javnih funkcij!