Šport
742 ogledov

Predsednik Moka z zelo jasnim stališčem do Rusov in Belorusov

Thomas Bach Epa
Prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je naklonjen ponovni vključitvi ruskih in beloruskih športnikov na seznam udeležencev olimpijskih iger v Parizu leta 2024.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach zagovarja vključitev športnikov iz Rusije in Belorusije na olimpijske igre leta 2024, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Mok je nedavno odločil, da imajo posamezni športniki iz obeh držav pod določenimi pogoji pravico do nastopa v Parizu kljub vojni proti Ukrajini.

Ukrajina je odločitev Moka ostro napadla, kritike pa so prišle tudi iz Rusije. Doslej se je na olimpijske igre uvrstilo šest športnikov z ruskimi potnimi listi.

Bach je v intervjuju za Welt am Sonntag poudaril, da ne vidi, kako bi lahko odločitev Moka vplivala na potek vojne v korist Moskve.

Olimpijski prvak v sabljanju iz leta 1976 je dejal, da bodo morali Rusi in Belorusi tekmovati brez zastave, brez nacionalnih simbolov in brez himne ter da ne bodo smeli pripadati vojaškim ali varnostnim organom.

Nemški pravnik, ki bo kmalu star 70 let, se ne boji morebitnega ukrajinskega bojkota iger. "Zakaj bi morala Ukrajina kaznovati lastne športnike zaradi invazije ruske vojske na Ukrajino in jim vzeti sanje o olimpijskih igrah," se je vprašal Bach.

"Niste podpornik vojne, tudi če ne izpolnite vseh zahtev Ukrajine, še posebej, ker ukrajinske športnike podpiramo s solidarnostjo brez primere že od začetka vojne," je dodal Bach in izpostavil, da nobena stran ni zadovoljna. "To pomeni, da smo v Moku očitno našli dobro srednjo pot."

Putin Svet Putin: Rusija se je pripravljena pogovarjati o Ukrajini Volodimir Zelenski Svet Zelenski: Želimo mobilizirati do pol milijona ljudi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • vzev 14:53 23.december 2023.

    Na olimpijskih bi morali nastopati samo tisti Ruski in Belorusi športniki, ki bi javno izjavili, da ne podpirajo Putina in njegove morije v Ukrajini. Drugače pa prepoved.

  • alojz73 14:10 23.december 2023.

    Ukrajince nagnati iz bseh mednarodnih šprtnih tekmovanj,enako Ruse dokler ne dosežejo mir.Predtem pa obvezno amerikance.

  • Ender3 13:34 23.december 2023.

    Zakaj bi bilo treba mešat šport in športnike s politiko..