Šport
36 ogledov

Predstava za rokometne učbenike

(Rusija - Slovenija) SP 2017
1/11
EPA
Slovenska reprezentanca se je po zmagi nad Rusijo z 32:26 (13:15) še tretjič zapored uvrstila v četrtfinale svetovnega prvenstva v rokometu.

Slovenska rokometna reprezentanca je z uvrstitvijo v četrtfinale izpolnila zastavljeni cilj na letošnjem svetovnem prvenstvu. Od boja za kolajne jo loči samo še ena zmaga in zdaj je - kot radi rečemo v športnem žargonu - mogoče prav vse!

Selektor Veselin Vujović je dan pred tekmo opravil zadnjo zamenjavo, priložnost je ponudil Janu Grebencu, mesto v ekipi pa je izgubil David Miklavčič.

Slovenija se je še tretjič zapored uvrstila med osem najboljših ekip na svetu, pred štirimi leti v Španiji je zasedla sijajno četrto, dve leti kasneje v Katarju pa osmo mesto.

Uvod v znamenju Rusov

Selektor ruske izbrane vrste Dimitrij Torgovanov na tekmi ni mogel računati na Pavla Atmana in izkušenega Sergeja Gorboka. V začetni postavi slovenske izbrane vrste so zaigrali Miha Zarabec, Jure Dolenec, Gašper Marguč, Matej Gaber, Borut Mačkovšek, Darko Cingesar in Matevž Skok.

Tekmo je začela ruska reprezentanca, takoj pa se je z obrambo izkazal Skok. Na drugi strani je žogo zapravil Zarabec, kmalu zatem pa so Slovenci izenačili s sedmih metrov. Uspešen je bil Marguč.

V peti minuti je po novi obrambi Skoka za izenačenje na 3:3 poskrbel Cingesar. Dve minuti kasneje je bil izključen Gaber, kar so Rusi kaznovali z zadetkom Daniila Šiškareva in povedli z dvema goloma prednosti. Slovenci so znižali z igralcem manj, zadel je Cingesar.

Po izključitvi Aleksandra Černoivanova je najstrošjo kazen še drugič uspešno izvedel Marguč, ki se je z mojstrskim strelom poigral z ruskim vratarjem. V dvanajsti minuti je po hitrem protinapadu za drugo izenačenje na tekmi poskrbel Mačkovšek, a so Rusi znova povedli.

Šiškarev je zaradi namernega prekrška nad Margučem moral na počitek, s sedmih metrov pa se je izkazal Dolenec (8:8). Rusi so poskušali z nevarno igro in dobili novo izključitev. Za nekaj trenutkov je obležal Cingesar, Marguč pa je s tretjim golom poskrbel za prvo vodstvo na tekmi (9:8).

Slovenci popustili tik pred prvim žvižgom

Vratar Victor Kireev je ubranil povsem odprt strel Gabra in Sloveniji preprečil, da bi pobegnila na dva gola. Mrtvi tek se je nadaljeval

Kireev je ubranil še eno ''stoodstotno'' priložnost, v enaki meri je vrnil Skok. V 19. minuti je Dolenec povišal na dva gola razlike, a prednost se ni obdržala. Ruse je reševal vratar, ki je zaustavil kar tri neovirane strele slovenskih rokometašev.

Vujović je pred koncem polčasa v vrata poslal Urbana Lesjaka, ki ga je po napaki Zarabca iz protinapada premagal Timur Dibirov. Rusi so s tem po dolgem času povedli za gol, nato pa prednost še podvojili. Slovenci so se ubranili zadnjega napada in šli na odmor z dvema goloma zaostanka.

Udaren uvod drugega polčasa

Gaber je z uspešnim strelom odprl drugi polčas slovenske reprezentance, na dva razlike pa je spet povišal Šiškarev. Ruski vratar Kireev je bil še naprej razigran, kar je dokazal z obrambo drugega napada Vujovićeve čete. Slovenci se niso ustrašili, branil je Skok, nasprotnikovo mrežo pa stresel Kavtičnik.

V 34. minuti se je na semaforju znova izpisalo izenačenje (16:16), po golu Cingesarja pa je Slovenija povedla (18:17). Po strelu Kavtičnika je do odbite žoge spet prišel Cingesar in zadel za dva gola razlike.

To so bile minute v znamenju slovenske izbrane vrste in po dveh zaporednih golih Blaža Janca je prednost narasla na +4! Rusi, nekdanji olimpijski, svetovni in evropski prvaki,  so se znašli v izgubljenem položaju.

Popolna prevlada

Vujovićevi varovanci so se naposled sprostili in lažje nadzorovali potek srečanja. Ruska obramba je bila prepočasna za razpoložene Slovence, ki so pobegnili na šest golov razlike. Po obrambi Skoka v 53. minuti je bila ruska morala na dnu, s prvim golom na tekmi pa jim je vsakršno upanje za preobrat odrekel Blagotinšek (30:24).

Ko je Mačkovšek v 58. minuti zabil za 31:25, se je na obrazu Vujovića izrisal širok nasmešek. Upravičeno, saj se je Slovenija prepričljivo in zasluženo uvrstila med najboljših osem ekip na svetu!

SP 2017, izločilni boji, osmina finala:

Rusija - Slovenija 26:32 (15:13)
Šiškarev 5, Dereven 5, Šelmenko 4; Cingesar 6, Marguč 5, Dolenec 4, Mačkovšek 4

Komentarjev 3
  • Janez_53 08:55 22.januar 2017.

    Upajmo samo, da selektorju ne bodo prišle zopet na misel kakšne neumnosti s praznim golom!!!

  • wolf.ata 23:45 21.januar 2017.

    sam,kdo to piše od novinarjev, (V peti minuti je po novi obrambi Škofa za izenačenje na 3:3 poskrbel Cingesar),halo,Škofa sploh ni na tekmah na tem prvenstvu itd.,drugače pa kapo dol za naše,danes je bila odigrana dobra partija naših,ko bi vsaj ...prikaži več brez treme-sproščeno odigrali še eno tekmo in zmagali,itak bodo dobili Nemce,lahko jih premagajo....

  • izRODEk 21:59 21.januar 2017.

    Toliko pristranskega sojenja kot na tej tekmi (proti Rusom) pa že dolgo ni bilo videti na kakšni rokometni tekmi. Nima smisla se iti tak šport, dokler se dopušča tako sojenje.