Šport
38 ogledov

Predstavitev slovenskih olimpijcev

iztok čop luka špik predstavitev olimpijcev
1/20
Anže Petkovšek
Slovenska olimpijska reprezentanca Team Slovenia se je pred odhodom na olimpijske igre v London, ki bodo od 27. julija do 12. avgusta, predstavila javnosti na Ljubljanskem gradu. V britansko prestolnico bo odpotovalo 65 slovenskih športnikov, kot zadnja se je olimpijski ekipi danes pridružila še ne 15-letna plavalka Nastja Govejšek.

Poleg 28 športnikov ter 37 športnic bo v slovenski odpravi še 54 trenerjev, šest zdravnikov, pet fizioterapevtov oziroma maserjev ter dva športna psihologa. V vodstvu reprezentance bo šest oseb, na čelu olimpijske odprave pa je Bogdan Gabrovec, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, ki pričakuje, da bo letos slovenska odprava zelo uspešna. Pred dnevi je – malo v šali, malo zares – razkril, da osebno v Londonu pričakuje kar sedem kolajn. Slovenski športniki bodo na igrah sodelovali v največ športnih panogah doslej, kar 17.

Člani olimpijske odprave so že ves dan zbrani na gradu, kjer imajo razna izobraževanja, poslušajo predavanja, opravljajo uradna fotografiranja, na voljo pa so bili tudi novinarjem, za katere so razgrnili svoje želje in pričakovanja. Med najbolj obleganimi so bili veslač Iztok Čop, ki bo tokrat v paru z Luko Špikom nastopil že na svojih šestih olimpijskih igrah. Več nastopov od njega je v slovenski ekipi zbral le še strelec Rajmond Debevec, za katerega bodo igre v Londonu že osme v karieri. Uradna predstavitev olimpijske ekipe se bo s posebno prireditvijo na Ljubljanskem gradu nadaljevala ob 21. uri.

Hkrati z olimpijci se je na ljubljanskem gradu predstavila tudi slovenska paraolimpijska ekipa. Na igrah za športnike invalide, ki bodo v Londonu na istih olimpijskih prizoriščih potekale od 29. avgusta do 9. septembra. Nastopilo bo 22 športnikov v šestih panogah (atletika, namizni tenis, sedeča odbojka, kolesarstvo, plavanje in strelstvo), ob njih pa bo še deset trenerjev in pomočnikov, zdravnica, dva fizioterapevta in negovalec. Na čelu slovenske londonske paraolimpijske odprave pa bo Roman Jakič.

IO bo odločal o morebitnih dodatnih potnikih do 8. julija, ko imajo atleti na državnem prvenstvu v Kopru še možnost, da dosežejo mednarodne norme. Določili so tudi nosilca slovenske zastave na slovesnem odprtju iger; čast je pripadla svetovnemu prvaku kajakašu Petru Kauzerju. Pred njim so slovensko zastavo na poletnih igrah vihteli Rajmond Debevec v Barceloni leta 1992, Brigita Bukovec v Atlanti leta 1996, Iztok Čop v Sydneyju leta 2000, Beno Lapajne v Atenah leta 2004 ter Urška Žolnir v Pekingu leta 2008. Gabrovec je prepričan, da bo slovenska odprava tudi na letošnjih igrah zelo uspešna. "Sam sem malo v šali, malo zares dejal, da bomo dosegli boljši rezultat kot na igrah v Pekingu, kjer smo osvojili pet kolajn. Nekako blizu mi je številka sedem. Mislim, da je to realna številka in da lahko takšen rezultat tudi dosežemo. O lesku odličij pa ne bi razmišljal na glas, ker je to najbolj nehvaležno delo," je še dejal vodja olimpijske odprave v Londonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.