Šport
25 ogledov

Pregled: Bolt brez konkurence

Usain Bolt olimpijske igre 2012 London 200 m EPA
Trinajsti dan olimpijskih iger v Londonu smo dobili 23 novih olimpijskih prvakov. V teku na 200 metrov je (znova) zablestel Usain Bolt, dobili pa smo prve olimpijske prvakinje v boksu.

Jamajški sprinter Usain Bolt je v teku na 200 metrov v Londonu osvojil zlato kolajno (19,32) ter tako ponovil uspeh z olimpijskih iger v Pekingu leta 2008. Drugi je v cilj pritekel njegov rojak Yohan Blake (19,44), uspeh Jamajke pa je z bronom dopolnil Warren Weir (19,84).

Rudisha slavil s svetovnim rekordom

Kenijec David Rudisha je v teku na 800 m osvojil zlato kolajno s svetovnim rekordom (1:40,91). S tem je za desetinko izboljšal svoj rekord, ki ga je dosegel 29. avgusta 2010 v italijanskem Rietiju (1:41,01). Srebro je osvojil Nijel Amos iz Bocvane (1:41,73), bron pa Kenijec Timothy Kitum (1:42,53).

Američan Christian Taylor je  zmagal v troskoku s 17,81 m. Dvaindvajsetletni svetovni prvak je z izidom sezone na svetu premagal rojaka Willa Claye (17,62 m), svetovnega dvoranskega prvaka in tretjega na OI v Londonu v skoku v daljino, bron pa je osvojil Italijan Fabrizio Donato (17,48 m). Američan Ashton Eaton je osvojil zlato kolajno v deseteroboju (8869 točk). Uspeh ZDA je s srebrom dopolnil Trey Hardee (8671 točk), bron pa je z Leonelom Suarezom odšel na Kubo (8523 točk).

V metu kopja je slavila Čehinja Barbora Špotakova, ki je z metom 69,55 m ubranila naslov z olimpijskih iger v Pekingu 2008. Srebro je osvojila Nemka Christina Obergfoll (65,16), uspeh Nemčije pa je z bronom dopolnila Linda Stahl (64,91). Slovenska atletinja Martina Ratej je osvojila sedmo mesto (61,62).

Dobili prve olimpijske prvakinje v boksu

Britanska boksarka Nicola Adams je osvojila zlato odličje v mušji kategoriji. Devetindvajsetletna Britanka je v finalu premagala Kitajko Ren Cancan s 16:7. Bron sta si razdelili Indijka Chungneijang Mery Kom Hmangte in Američanka Marlen Esparza. Irka Katie Taylor je osvojila zlato kolajno v lahki kategoriji, potem ko je v finalnem dvoboju premagala Rusinjo Sofijo Očigavo z 10:8. Irka si je odločilno prednost priboksala v tretji rundi, ki jo je po točkah dobila s 4:1. Bron sta si razdelili Brazilka Adriana Araujo in Tadžikistanka Mavzuna Chorieva.  Po zmagoslavju Britanke Nicole Adams v mušji in Irke Katie Taylor v lahki kategoriji je prvi naslov v zgodovini olimpijskih iger v srednji kategoriji osvojila komaj 17-letna ameriška boksarka Claressa Shields, ki je v +finalnem dvoboju premagala 33-letno Rusinjo Nadeždo Torlopovo z 19:12.

Madžarka najboljša, Ponomarenkova 12.

V sprintu na mirnih vodah na 500 metrov je zmagala dvakratna evropska prvakinja ter aktualna svetovna in evropska podprvakinja, Madžarka Danuta Kozak, srebro je osvojila branilka naslova, Ukrajinka Ina Osipenko-Radomska, bron pa malce presenetljivo Južnoafričanka Bridgitte Hartley. Slovenska predstavnica Špela Ponomarenko Janić je zasedla 12. mesto.

Nemca Peter Kretschmer in Kurt Kuschela sta osvojila zlato kolajno v sprintu na mirnih vodah v kanuju dvosedu na 1000-metrski razdalji. Nemca sta v zadnjih 250 metrih za pol čolna ugnala branilca naslova, Belorusa Andreja in Aleksandra Bagdanoviča. Rusa Aleksej Korovaškov in Ilja Pervuhina sta bila bronasta. Avstralci Tate Smith, Dave Smith, Murray Stewart in Jacob Clear so osvojili zlato kolajno v sprintu na mirnih vodah v kajakaškem četvercu na 1000 metrov. Za Avstralijo, ki je lani osvojila naslov svetovnega podprvaka, sta se zvrstili favorizirana posadka Madžarske in Češke.  Nemki Franziska Weber in Tina Dietze sta osvojili zlato odličje v sprintu na mirnih vodah med kajakašicami v dvosedu na 500 metrov. Do srebra sta prišli Madžarki Katalin Kovacs in Natasa Douchev-Janics, olimpijski prvakinji iz Aten in Pekinga, bron pa sta si priveslali Poljakinji Naja Karolina in Beata Mikolajczyk.

V rokoborbi v prostem slogu do 55 kilogramov je zlato kolajno osvojila Japonka Saori Yošida. Srebro je osvojila Kanadčanka Tonya Lynn Verbeek, bron pa sta si priborili Azerbajdžanka Julija Ratkevič in Kolumbijka Jackeline Renteria Castillo. Enaindvajsetletna Rusinja Natalija Vorobjeva je osvojila zlato kolajno v rokoborbi v prostem slogu do 72 kilogramov. Srebro je s Stanko Zlatevo Hristovo odšlo v Bolgarijo, z bronom pa sta se okitili Kazahstanka Guzel Manjurova in Španka Maider Unda.

V skokih v vodo z desetmetrskega stolpa je zmagala Kitajka Chen Ruolin (422,30). Srebro je osvojila Avstralka Brittany Broben (366,50), bron pa Malezijka Pandelela Rinong Pamg (359,20).

Ameriška ženska vaterpolska reprezentanca je v tretjem poskusu vendarle osvojila zlato odličje na olimpijskih igrah. V finalni tekmi v Londonu je premagala Španijo z 8:5 (1:1, 4:1, 2:0, 1:3), v tekmi za bronasto odličje pa je Avstralija po podaljških ugnala Madžarsko s 13:11 (2:1, 5:3, 3:4, 1:3; 1:0, 1:0).

Madžarka Eva Risztov je v maratonskem plavanju na 10 kilometrov osvojila zlato odličje. V zaključku tekme je Risztova uspela odbiti napad Američanke Haley Anderon, ki je za zmagovalko zaostala štiri stotinke sekunde, bron pa si je priplavala Italijanka Martina Grimaldi.

Zlato kolajno v posamični dresuri je s konjem Valegro osvojila domačinka Charlotte Dujardin (90,089 točke). Srebro je s konjem Parzival dobila Nizozemka Adelinde Cornelissen (88,196), uspeh Velike Britanije pa sta z bronom dopolnila Laura Bechtolsheimer in konj Mistral Hojris (84,339).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.